27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 19, 2017 18:06 PM
opinia-balcescu

Opinii

Umbra lui Putin. La Bucureşti

de Sabin ORCAN
Opinii  |
21.08.2017, 00:00
1504

O știre mică, trecută la rubrica „și altele” în presa noastră cu bătaie scurtă, ne arată că propaganda rusească se pregătește să descalece oficial în România.

        Joi, 10 august, Consiliul Național al Audiovizualului a pus în discuție cererea de intrare pe piața românească a principalei televiziuni a regimului de la Kremlin. Cererea a fost depusă de o firmă din Iași, deținută de o altă firmă din Republica Moldova, care retransmite dincolo de Prut programele postului „Rusia 1”.

        La ședința CNA, în urma căreia nu s-a luat încă nicio decizie, au fost prezenți și doi dintre reprezentanții solicitanților de licență. Pe nume Veaceslav Hristea și Evghenii Sergheev. Nume care, dacă-mi e permisă remarca, spun tot.

        Dar și mai interesantă mi se pare intervenția unui membru al Consiliului, potrivit relatării revistei „Forbes România”. „Vor să deschidă o televiziune, nu încurcă pe nimeni (...) Eu sunt pentru, dacă difuzează și-și, nu numai rusești. Avem televiziuni cu seriale turcești, coreene. De ce nu și rusești? Nu cred că poate să fie rău”, ar fi declarat Gabriel Tufeanu.

        Pentru cei care nu știu de unde să-l ia pe acest domn obscur, parașutat în CNA la propunerea PSD, să precizăm că el provine din cercul lui Mazăre. Același Mazăre care ne sfătuia să salvăm litoralul românesc atrăgând cât mai mulți turiști ruși. Că, vorba aia, și rublele sunt bune!

        Carevasăzică, propaganda lui Putin are deja cel puțin un susținător în CNA. Oficial. Pentru că, neoficial, ea e prezentă demult în țărișoara noastră. Și nu vorbim aici de mediul online. În care își face de cap prin intermediul unor portaluri agresive precum „Russia Today” sau „Sputnik”, în limba română. Ori cu ajutorul „idioților utili” de la „Critic Atac”, tribuna neomarxiștilor și rusofililor autohtoni.

        O altă știre, la fel de neînsemnată la prima vedere, ne dezvăluie că o bancă dubioasă, cu sediul la Moscova, a devenit acționar la postul Digi 24. Informație confirmată, pentru „Ziarul Financiar”, chiar de președintele băncii, Nikolay Kosov.

        Așa se explică de ce televiziunea căreia unii confrați i-au lipit mai în glumă, mai în serios eticheta UM (Unitate Militară) a început să joace de la o vreme la două capete. Amatorii de speculații ar putea găsi o explicație și în legăturile patronului de la Digi 24 cu sportul. Miliardarul fără chip, Zoltan Teszari, a fost campion la judo. Pasiune împărtășită de un alt român celebru, Marius Vizer, președintele federației europene de profil. Cel care se poate lăuda cu prietenia lui Putin, dacă e să ținem seama de fotografiile publicate pe pagina de internet a liderului de la Kremlin.

        Povestea din spatele acestei achiziții media e însă halucinantă. Banca Internațională de Investiții (IIB, conform acronimului englezesc) este o instituție înființată de Uniunea Sovietică prin anii ’70, alături de alte state din blocul socialist, printre care și România. Căzută în desuetudine după ’89, ea a fost repusă pe picioare acum câțiva ani, la inițiativa Kremlinului. Culmea e că România a ratificat aderarea la IIB sub fosta guvernare tehnocrată. Documentul e semnat de trei miniștri: Anca Dragu de la Finanțe, Lazăr Comănescu de la Externe și Raluca Prună de la Justiție.

        Că printre semnatari se numără tovarășul Comănescu, intrat în diplomație pe timpul frăției româno-sovietice, nu ne miră. Surprinzătoare ni s-ar putea părea doar semnăturile celor două doamne venite la Palatul Victoria direct de la Bruxelles. Unde înțeleg că au învățat că Rusia lui Putin e în contradicție cu democrația și cu drepturile omului. Alea care în România sunt, pentru una dintre ele, „un lux teoretic”.

        Asta dacă nu-l recitim pe Zinoviev. Din care citează, mai nou, Raluca Prună pe Facebook. Știți, postarea în care fostul ministru al Justițiri scrie, printre altele, că votantul tipic pesedist e un mediocru, un dezavantajat social și un bețiv care-și bate copiii.

        Numai că Zinoviev, fostul disident anticomunist, autor al celebrei cărți „Homo Sovieticus”, a luat-o razna la bătrânețe. În 1999 a dat un interviu în „Le Figaro” în care acuza Occidentul care îl găzduise. Și, tot în același an, în care Putin devenea prim-ministru, s-a întors în Rusia. După care a scris „O tragedie rusească”, în care deplângea destrămarea URSS.

        Sigur, că doamna Prună nu l-a citit până la capăt pe Zinoviev nu-i o problemă. Problema e că a contrasemnat fără să clipească revenirea statului român în banca-pușculiță a Kremlinului. Care are, acum, și spațiu de emisie TV.

Comentarii

DEMOCRATIA SI MANIPULAREA (21 Aug, 08:41)
Ion

Foarte bine venit este articolul de mai sus. Presa locala suferă mult de lipsa unor asemenea informații cu impact in tara noastră. Daca luăm in seama si știrile oferite de portalul fraților noştri de peste Prut, "deschide.md" constatam interesul furibund al mediilor rusești de a invada spatiile vecine, inclusiv cele românești. Manipularea este arma cea mai ieftina, aflata la dispoziția politicienilor. Problema este cine o folosește si mai ales in interesul cui. O lupta egala, de contracarare a unui asemenea fenomen, presupune competenta, experiență, curaj, implicare din partea trusturilor de presa, a ziariștilor, astfel încât eficacitatea sa fie pe măsura eforturilor. Tehnic vorbind, votul in CNA, cu tot felul de poziții ale membrilor lui, poate fi catalogat ca democratic, dar cu ce preț?? Iată de ce trebuie sa fim prezenți in piața media cu competenta, profesionalism si dedicare. Un om bine informat este mult mai puternic, iar efortul unor ziariști in aceste sens este foarte bine venit.

Raspunde
Germania-Rusia vs. America (21 Aug, 10:50)
Pixelu distrat

Ce ți-e și cu propaganda! Am mai spus-o și cu alte ocazii. Ce-o să mă distrez în momentul în care vom fi forțați să înclinăm balanța spre unul din cei doi poli de putere care acționează în țărișoară! Probabil vom merge pe mâna Germania-Rusia în detrimentul USA, pe principiul că europenii sunt mai puțin perverși decât atlanticii. Să vezi atunci ce osanale ridică Sabin lui Zinoviev și cum o să-i înfiereze pe amerecani!

Raspunde

Stiri Agerpres

Ministrul Muncii: Varianta finală a Legii pensiilor va fi prezentată în Coaliție pe 1 octombrie 2017
Marti, Septembrie 19, 2017 17:56 PM

Legea pensiilor va avea variantă finală la data de 1 octombrie, iar ulterior documentul va urma circuitul de avizare, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ministrul Fifor - întâlnire în SUA cu adjunctul consilierului pe securitate al lui Trump: România rămâne un partener de încredere
Marti, Septembrie 19, 2017 17:48 PM

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit, marți, cu ocazia unei vizite pe care o efectuează în SUA, cu adjunctul consilierului pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Ricky Waddell, context în care l-a asigurat pe oficialul american că România rămâne un partener de încredere în continuarea eforturilor internaționale de menținere a stabilității și în dezvoltarea Parteneriatului Strategic.

Trump la ONU: Armata americană va deveni mai puternică decât oricând
Marti, Septembrie 19, 2017 17:47 PM

Președintele american Donald Trump a declarat marți, într-un discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, că armata Statelor Unite 'va deveni în curând mai puternică decât oricând', dorind să adreseze astfel un avertisment inamicilor SUA, relatează AFP și Reuters.

Fostul șef al Tarom afirmă că a primit "sugestii" pentru a vinde Tarom la o companie arabă
Marti, Septembrie 19, 2017 17:43 PM

Eugen Davidoiu, fostul director general al Tarom, susține că în primele săptămâni după preluarea funcției au fost discuții cu anumite persoane, printre care și un consilier al unui premier, în cadrul cărora s-ar fi "sugerat" că Tarom ar trebui să meargă la o companie arabă.

Controversatul panou publicitar din Croația pe care Melania Trump a cerut să fie dat jos
Marti, Septembrie 19, 2017 17:40 PM

"Închipuiți-vă cât de departe puteți ajunge cu un pic de engleză" este panoul publicitar pe care prima doamnă a SUA, Melania Trump, a cerut să fie dat jos, relatează online ziarul spaniol ABC.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Sep, 11:34 Hotiile acoperite ale lui corcodel
Posea Gh a comentat pentru articolul Dosarul în care Lungu de la Nehoiu a fost condamnat la 10 de închisoare va fi rejudecat:
Multe din lucrurile care i s-au intamplat lui Lungu se datoreaza si mediatizarii excesive a presei care se pare nu l-a placut deloc.In schimb presa a protejat pe cel mai mare hot care a existat vreodata pe Valea Buzaului Alexandru Corcodel.Acesta avea o adevarata institutie in a fura bani publici.Multe dintre hotiile de acolo au fost acoperite de functionarii primariei care tac acum sub linistea unor salarii bababne facute de actualul primar pe care il manipuleaza.Este bine de stiut edilii de astazi stiu de frica functionarilor din primarie.Pe Lungu l-au tradat toti,el a fost mai mult prost decat hot.L-au tradat oamenii din primarie santajati de corcodel,l-au tradat salariuatii de la firma care voiau sa scape de el sa se poata desfasura ei in liniste.I-au indepartat oamenii situatie la care a lucrat si Gavriloiu fgratele lui de cruce care acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase.`In primarie se stie s-au furat bani cu sacosa inainte de campanie sub semnaturi fictive.Furturile sunt acoperite de functionari si nu inteleg pana unde tine complicitatea lui Milea.De ce se complace?Furturi de teren,dosarele blocate de procuratura Patarlagele{oare de ce?)Dosarele blocate si acoperite ale fiului primarului care a furat scoala si a fost repus in functie de catre inspectorat.Pe cine reprezinta el acolo.la Lungu ca sa revenim la caz,un rol important l-au jucat expertizele specialistilor.Acestia la unison au sustinut ca nu din cauza defrisarii lui lungu s-a deplasat terenul.Este recunoscut de specialisti ca fiind o zona cu probleme iar din satelit s-a putut urmarii deplasarea terenului in timp.Au stiut si ISU,si Prefectura,si primaria ,dar nu a veau interes sa piarda capital mde imagine asa ca au gasit tapul ispasitor.Opinia te rog apleaca-te asupa zonei cu profesionalism si vei descoperii multe.Un ziar ca dvs care are de aparat blazonul poate si trebuie sa faca asta.De ce nu vorbiti de furturile lui Corcodel cu Scutaru,despre improprietariri ilegale.Multe ,multe ,multe.De ce nu vorbiti despre cancerul de la liceul din Nehoiu unde fiul lui Corcodel face lucruri grotesti,ilegale si inumane.?
18 Sep, 21:41 un alt cetatean
BOARCAS IONELA a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
coruptie si nepasare....asta e Romania de ieri de azi si de maine
18 Sep, 12:47 Guvern cu slugi si spioni
Observatorul din spatele frontului a comentat pentru articolul Generalul Lucian Foca, numit consilier al premierului Tudose, la două săptămâni de la trecerea în rezervă:
Acestui "guvern" al tradarii si jafului national,a primit "intariri" prin adcooptarea acestui slugoi tradator,PLF.De specialisti in dezinformari,manipulari,infiltrari,culegatori de informatii avea nevoie acest guvern pe care il asteapta o toamna foarte "fierbinte".Pentru ca in Romania,oamenii care isi cer drepturile si o democratie autentica au devenit dusmanii poporului.
Google PageRank Checker