27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:07 PM

Opinii

Umbra lui Putin. La Bucureşti

de Sabin ORCAN
Opinii  |
21.08.2017, 00:00
1625

O știre mică, trecută la rubrica „și altele” în presa noastră cu bătaie scurtă, ne arată că propaganda rusească se pregătește să descalece oficial în România.

        Joi, 10 august, Consiliul Național al Audiovizualului a pus în discuție cererea de intrare pe piața românească a principalei televiziuni a regimului de la Kremlin. Cererea a fost depusă de o firmă din Iași, deținută de o altă firmă din Republica Moldova, care retransmite dincolo de Prut programele postului „Rusia 1”.

        La ședința CNA, în urma căreia nu s-a luat încă nicio decizie, au fost prezenți și doi dintre reprezentanții solicitanților de licență. Pe nume Veaceslav Hristea și Evghenii Sergheev. Nume care, dacă-mi e permisă remarca, spun tot.

        Dar și mai interesantă mi se pare intervenția unui membru al Consiliului, potrivit relatării revistei „Forbes România”. „Vor să deschidă o televiziune, nu încurcă pe nimeni (...) Eu sunt pentru, dacă difuzează și-și, nu numai rusești. Avem televiziuni cu seriale turcești, coreene. De ce nu și rusești? Nu cred că poate să fie rău”, ar fi declarat Gabriel Tufeanu.

        Pentru cei care nu știu de unde să-l ia pe acest domn obscur, parașutat în CNA la propunerea PSD, să precizăm că el provine din cercul lui Mazăre. Același Mazăre care ne sfătuia să salvăm litoralul românesc atrăgând cât mai mulți turiști ruși. Că, vorba aia, și rublele sunt bune!

        Carevasăzică, propaganda lui Putin are deja cel puțin un susținător în CNA. Oficial. Pentru că, neoficial, ea e prezentă demult în țărișoara noastră. Și nu vorbim aici de mediul online. În care își face de cap prin intermediul unor portaluri agresive precum „Russia Today” sau „Sputnik”, în limba română. Ori cu ajutorul „idioților utili” de la „Critic Atac”, tribuna neomarxiștilor și rusofililor autohtoni.

        O altă știre, la fel de neînsemnată la prima vedere, ne dezvăluie că o bancă dubioasă, cu sediul la Moscova, a devenit acționar la postul Digi 24. Informație confirmată, pentru „Ziarul Financiar”, chiar de președintele băncii, Nikolay Kosov.

        Așa se explică de ce televiziunea căreia unii confrați i-au lipit mai în glumă, mai în serios eticheta UM (Unitate Militară) a început să joace de la o vreme la două capete. Amatorii de speculații ar putea găsi o explicație și în legăturile patronului de la Digi 24 cu sportul. Miliardarul fără chip, Zoltan Teszari, a fost campion la judo. Pasiune împărtășită de un alt român celebru, Marius Vizer, președintele federației europene de profil. Cel care se poate lăuda cu prietenia lui Putin, dacă e să ținem seama de fotografiile publicate pe pagina de internet a liderului de la Kremlin.

        Povestea din spatele acestei achiziții media e însă halucinantă. Banca Internațională de Investiții (IIB, conform acronimului englezesc) este o instituție înființată de Uniunea Sovietică prin anii ’70, alături de alte state din blocul socialist, printre care și România. Căzută în desuetudine după ’89, ea a fost repusă pe picioare acum câțiva ani, la inițiativa Kremlinului. Culmea e că România a ratificat aderarea la IIB sub fosta guvernare tehnocrată. Documentul e semnat de trei miniștri: Anca Dragu de la Finanțe, Lazăr Comănescu de la Externe și Raluca Prună de la Justiție.

        Că printre semnatari se numără tovarășul Comănescu, intrat în diplomație pe timpul frăției româno-sovietice, nu ne miră. Surprinzătoare ni s-ar putea părea doar semnăturile celor două doamne venite la Palatul Victoria direct de la Bruxelles. Unde înțeleg că au învățat că Rusia lui Putin e în contradicție cu democrația și cu drepturile omului. Alea care în România sunt, pentru una dintre ele, „un lux teoretic”.

        Asta dacă nu-l recitim pe Zinoviev. Din care citează, mai nou, Raluca Prună pe Facebook. Știți, postarea în care fostul ministru al Justițiri scrie, printre altele, că votantul tipic pesedist e un mediocru, un dezavantajat social și un bețiv care-și bate copiii.

        Numai că Zinoviev, fostul disident anticomunist, autor al celebrei cărți „Homo Sovieticus”, a luat-o razna la bătrânețe. În 1999 a dat un interviu în „Le Figaro” în care acuza Occidentul care îl găzduise. Și, tot în același an, în care Putin devenea prim-ministru, s-a întors în Rusia. După care a scris „O tragedie rusească”, în care deplângea destrămarea URSS.

        Sigur, că doamna Prună nu l-a citit până la capăt pe Zinoviev nu-i o problemă. Problema e că a contrasemnat fără să clipească revenirea statului român în banca-pușculiță a Kremlinului. Care are, acum, și spațiu de emisie TV.

Comentarii

DEMOCRATIA SI MANIPULAREA (21 Aug, 08:41)
Ion

Foarte bine venit este articolul de mai sus. Presa locala suferă mult de lipsa unor asemenea informații cu impact in tara noastră. Daca luăm in seama si știrile oferite de portalul fraților noştri de peste Prut, "deschide.md" constatam interesul furibund al mediilor rusești de a invada spatiile vecine, inclusiv cele românești. Manipularea este arma cea mai ieftina, aflata la dispoziția politicienilor. Problema este cine o folosește si mai ales in interesul cui. O lupta egala, de contracarare a unui asemenea fenomen, presupune competenta, experiență, curaj, implicare din partea trusturilor de presa, a ziariștilor, astfel încât eficacitatea sa fie pe măsura eforturilor. Tehnic vorbind, votul in CNA, cu tot felul de poziții ale membrilor lui, poate fi catalogat ca democratic, dar cu ce preț?? Iată de ce trebuie sa fim prezenți in piața media cu competenta, profesionalism si dedicare. Un om bine informat este mult mai puternic, iar efortul unor ziariști in aceste sens este foarte bine venit.

Raspunde
Germania-Rusia vs. America (21 Aug, 10:50)
Pixelu distrat

Ce ți-e și cu propaganda! Am mai spus-o și cu alte ocazii. Ce-o să mă distrez în momentul în care vom fi forțați să înclinăm balanța spre unul din cei doi poli de putere care acționează în țărișoară! Probabil vom merge pe mâna Germania-Rusia în detrimentul USA, pe principiul că europenii sunt mai puțin perverși decât atlanticii. Să vezi atunci ce osanale ridică Sabin lui Zinoviev și cum o să-i înfiereze pe amerecani!

Raspunde

Stiri Agerpres

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

Băsescu: Pentru ieșirea Republicii Moldova din zona gri trebuie luată în considerare varianta reunificării cu România
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:53 PM

Menținerea Republicii Moldova într-o zonă gri nu este o soluție, a declarat marți fostul președinte Traian Băsescu, lider al PMP, în opinia sa o soluție fiind varianta reîntregirii țării.

Dragnea: Aprobarea legii de achiziționare a rachetelor Patriot mută România într-un alt nivel de dotare militară
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:50 PM

Aprobarea proiectului de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" mută România într-un alt nivel de dotare militară, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker