Actualitate

Ultimul caz de pestă porcină africană, de la Robeasca, pus pe seama unui asistent veterinar din judeţul Brăila

Bucurie de scurtă durată pentru autorităţile buzoiene. După ce săptămâna trecută au fost declarate închise 60 de focare de pestă porcină africană, luni a venit o veste pe care autorităţile nu ar fi vrut să o primească. Suspiciunea de PPA de la Robeasca a fost confirmată, iar autorităţile sanitar-ve­terinare au luat de urgenţă măsurile ce se impuneau. Este vorba despre o găspodărie cu trei porci adulţi şi opt purceluşi sugari, suspiciunea de PPA fiind la o purcea adultă, toate exemplarele fiind ucise după ce testele de laborator au confirmat prezen­ţa virusului. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Buzău, nu există o legătură de cauzalitate cu celelalte focare active pe raza judeţului Buzău, însă autorităţile sanitar-veterinare au suspiciuni privind intervenţia unui asistent veterinar din localitatea Galbenu, judeţul Brăila, unde boala a evoluat galopant.

Autorităţile încearcă să afle acum dacă virusul a fost adus din judeţul vecin.

Apariţia noului caz de pestă porcină africană de la Robeasca face ca planurile autorităţilor pentru închi­derea tuturor focarelor până la finalul anului să fie date peste cap. Potrivit calendarului stabilit anterior, în jurul datei de 15 decembrie ar trebui să înceapă recoltarea de probe pentru închiderea focarelor, urmând ca procedurile să fie finalizate, în cel mai pesimist caz, în jurul datei de 10 ianuarie 2020.

Între timp, a fost înregistrat încă un caz de PPA în mediul silvatic. De această dată, pe fondul de vânătoare nr. 1 C.A. Rosetti, gestionat de AJVPS Buzău. Este vorba despre un exemplar de mistreţ vânat în cadrul campaniei de recoltare. Este unul dintre cei 288 de mistreţi împuşcaţi din cota de 2.479 alocată judeţului Buzău, stabilită conform Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în România.

,,Foarte puţin!”, a atras atenţia prefectul Carmen Ichim, marţi, în şedinţa Centrului  Local pentru Combaterea Bolilor, în condiţiile în  care restul de peste 2.000 de exemplare trebuie vânate până în luna mai 2020.

Deşi autorităţile cer reducerea de urgenţă a numărului de mistreţi, vinovaţi şi ei de răspândirea pestei porcine africane (PPA), măsura este imposibil de aplicat conform legii vânătorii.

O chestiune esenţială şi fundamentală care împiedică ca mistreţii să poată fi vânaţi vânători de îndată, la pândă sau dibuit, cum cer autorităţile, este că legislaţia actuală în vigoare interzice pe de o parte, vânarea mistreţului pe timp de noapte cu lanternă şi, pe de altă parte, vânarea mistreţului pe timp de noapte prin mijloace de ochire, aceasta, în condiţiile în care mistreţul este o specie nocturnă 95%.

La această dată, pesta porcină africană în judeţul Buzău evoluează în şapte focare din exploataţii non profesionale, declarate în cinci localităţi respectiv; satul Cochirleanca – comuna Cochirleanca (trei focare), satul Luciu – comuna Luciu (un focar), satul Cilibia – comuna Cilibia (un focar), satul Cuculeasa – comuna Ziduri (un focar), satul Robeasca, comuna Robeasca (un focar) precum şi 24 de cazuri mistreţ pe raza a 11 fonduri cinegetice; 39 Breazău (un caz), 44 Câlnău (trei cazuri), 27 Berca (trei cazuri), 41 Beceni (patru cazuri), 42 Aldeni (patru cazuri), 20 Monteoru (un caz), 23 Grăjdana (două cazuri), 57 Zărneşti (un caz), 26 Umbrărelu (două cazuri), 45 Deduleşti (două cazuri) şi un C.A. Rosetti (un caz).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker