Exerciţiul cu trupe în teren organizat de Centrului de instruire pentru ISR, paraşutişti, operaţii speciale şi JTAC în colaborare cu Fundaţia „Ge­neral Grigore BAŞTAN” sub denumirea de „Memorialul General – maior Grigore Baştan” – Baştaniada – ediţia 2018 şi-a desemnat miercuri câştigătorii. La exerciţiu au participat militari paraşutişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, dar şi jandarmi.

Pe locul trei al podiumului de concurs s-au clasat militarii Regimentului 317 ISR Cluj, pe locul doi s-au clasat militarii Brigăzii de Informaţii Buzău, iar primul loc şi marele trofeu a fost adjudecat pentru al doilea an consecutiv de militarii Bata­lionul 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu” din Bacău.

Festivitatea de premiere care s-a desfăşurat în prezenţa comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul Gheorghiţă Vlad, şi a autorităţilor locale buzoiene, dar şi a Valentinei Baştan, fiica celebrului militar paraşutist şi preşedinta fundaţiei care poartă numele tatălui său, a fost deschisă de trei maeştri ai aerului care au aterizat cu paraşutele la punct fix în Piaţa Dacia, purtând drapelul naţional. „Această manifestare, aflată la a 31-a ediţie, este un eveniment de suflet al paraşutismului militar românesc, care aduce în prim-plan acele calităţi specifice acestei arme pe care tatăl meu le-a propovăduit şi stimulat de-a lungul carierei sale, un exerciţiu permanent de voinţă, un antrenament deosebit, calităţi deosebite“, a precizat preşedintele Fundaţiei „Grigore Baştan“, Valentina Baştan.

Memorialul „General maior Grigore Baştan” este un concurs de tradiţie al paraşutiştilor militari care solicită la maxim deprinderile şi aptitudinile acestora în teren, pe o distanţă cuprinsă între 20 şi 50 de kilometri.

Exerciţiul cu trupe în teren s-a desfăşurat în perioada 5-6 iunie, pe Aerodromul Buzău şi în poligonul de tragere de la Mărăcineni. Potrivit organizatorilor, principalele etape ale exerciţiului au fost inserţia prin paraşutare cu armament şi materiale, aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu, deplasarea în teren contaminat, traversarea râului Buzău pe funicular, deplasarea după azimut, acordarea primului ajutor şi executarea unei şedinţe de tragere specifică, toate acestea desfăşurate pe o distanţă cumulată de circa 25 de kilometri.

DISTRIBUIȚI
loading...