27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:35 AM

Cultura

Trenulețe de agrement pe străzile Buzăului cu ocazia Nopții Muzeelor

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.05.2017, 00:00
2080

   Sărbătoarea europeană a muzeelor este celebrată anul acesta și la Buzău printr-o suită de activități diverse. Sâmbătă, 20 mai, cu prilejul Nopții Muzeelor, județul și orașul Buzău vă oferă în premieră posibilitatea unui circuit cultural de excepție. În proiectul „Escapadă nocturnă. Călătorii culturale” și-au dat mâna Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Pe lângă vizionarea unor expoziții, publicul are ocazia să viziteze o parte dintre clădirile-simbol ale orașului și să cunoască oameni, fapte și locuri care au modelat profilul cultural al Buzăului.

Expoziții, oglinzi de carnaval, film documentar

   Programul evenimentelor, ce se va derula între orele 19,00 și 1,00, va debuta prin deschiderea porților Muzeului Județean Buzău, a Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu Mănăilă”, a Palatului Comunal, a Vilei Albatros din Parcul Marghiloman și a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

   La sediul central al Muzeului Județean vor putea fi vizitate expozițiile de bază (Arheologie și Istorie), precum și expozițiile temporare „Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola” și „Clopote și meșteri clopotari”. Adresându-se atât dorinței de cunoaștere cât și celei de relaxare, unul dintre spațiile muzeale va fi amenajat în manieră ludică, prin intermediul unor oglinzi de carnaval.

   La Casa Vergu Mănăilă va fi deschisă publicului expoziția temporară „Fiii oamenilor mărturisitori ai Fiului Omului”, organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; la ora 21,00 va avea loc un recital susținut de Corala „Neagu Ionescu”.

   În holul mare al Palatului Comunal va fi vernisată expoziția de absolvire a Liceului de Artă „Margareta Sterian” – secția arte vizuale (grafică, sculptură, arhitectură), iar în Sala „Nicu Constantinescu” poate fi urmărită proiecția filmului documentar „Istoricul străzii Cuza Vodă”.

   Centrul Cultural Marghiloman va oferi posibilitatea vizionării unor expoziții de artă plastică, pictură pe sticlă, sculptură, obiecte, instrumente și costume populare, completate prin proiecții de operă și prin audiții de muzică clasică.

   În incinta Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei va fi deschis spre vizitare Muzeul Episcopal.

   Pentru ca publicul să aibă timp să parcurgă toate obiectivele deschise în municipiul Buzău, organizatorii pun la dispoziție două trenulețe de agrement ce vor circula, între orele 19,00 și 1.00 pe traseul Muzeul Județean Buzău – bd. Nicolae Bălcescu – bd. Unirii – str. Aleea Trandafirilor – str. Ostrovului – str. Independenței – str. Tudor Vladimirescu – bd. Gării – Gară – bd. Gării – Colegiul Național „B.P. Hasdeu” – str. Bistriței – str. Ion Băieșu – str. Tudor Vladimirescu – Rond Arhiepiscopie (rond Obor) – str. Obor – bd. Unirii – bd. Nicolae Bălcescu – Muzeul Județean Buzău.

Decoruri cu personaje istorice în locuri publice

    În avanpremiera evenimentului au fost amplasate în locații vizibile din municipiul Buzău mai multe decoruri cu personaje istorice destinate publicului în vederea realizării de fotografii: în Parcul Tineretului (16 mai), Parcul Marghiloman (17 mai), Piața Dacia (18 mai), Parcul Crâng (19 mai), bd. Nicolae Bălcescu (20 mai).

   Totodată, cele două trenulețe de agrement vor circula sâmbătă, 20 mai, între orele 10,00 și 13,00 în interiorul parcurilor Crâng și Tineretului. Atât transportul cu trenulețele de agrement, cât și vizitarea obiectivelor este gratuită.

   O altă premieră notabilă în cadrul Nopții Muzeelor o constituie deschiderea Casei Memoriale „Vasile Voiculescu” de la Pârscov și a Muzeului Chihlimbarului de la Colți, în intervalul orar 19,00-24,00.

Comentarii

Noaptea Muzeelor (18 May, 13:29)
Ana

Felicitări organizatorilor!

Raspunde

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker