27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:13 PM

Cultura

Trenulețe de agrement pe străzile Buzăului cu ocazia Nopții Muzeelor

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.05.2017, 00:00
2129

   Sărbătoarea europeană a muzeelor este celebrată anul acesta și la Buzău printr-o suită de activități diverse. Sâmbătă, 20 mai, cu prilejul Nopții Muzeelor, județul și orașul Buzău vă oferă în premieră posibilitatea unui circuit cultural de excepție. În proiectul „Escapadă nocturnă. Călătorii culturale” și-au dat mâna Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Pe lângă vizionarea unor expoziții, publicul are ocazia să viziteze o parte dintre clădirile-simbol ale orașului și să cunoască oameni, fapte și locuri care au modelat profilul cultural al Buzăului.

Expoziții, oglinzi de carnaval, film documentar

   Programul evenimentelor, ce se va derula între orele 19,00 și 1,00, va debuta prin deschiderea porților Muzeului Județean Buzău, a Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu Mănăilă”, a Palatului Comunal, a Vilei Albatros din Parcul Marghiloman și a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

   La sediul central al Muzeului Județean vor putea fi vizitate expozițiile de bază (Arheologie și Istorie), precum și expozițiile temporare „Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola” și „Clopote și meșteri clopotari”. Adresându-se atât dorinței de cunoaștere cât și celei de relaxare, unul dintre spațiile muzeale va fi amenajat în manieră ludică, prin intermediul unor oglinzi de carnaval.

   La Casa Vergu Mănăilă va fi deschisă publicului expoziția temporară „Fiii oamenilor mărturisitori ai Fiului Omului”, organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; la ora 21,00 va avea loc un recital susținut de Corala „Neagu Ionescu”.

   În holul mare al Palatului Comunal va fi vernisată expoziția de absolvire a Liceului de Artă „Margareta Sterian” – secția arte vizuale (grafică, sculptură, arhitectură), iar în Sala „Nicu Constantinescu” poate fi urmărită proiecția filmului documentar „Istoricul străzii Cuza Vodă”.

   Centrul Cultural Marghiloman va oferi posibilitatea vizionării unor expoziții de artă plastică, pictură pe sticlă, sculptură, obiecte, instrumente și costume populare, completate prin proiecții de operă și prin audiții de muzică clasică.

   În incinta Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei va fi deschis spre vizitare Muzeul Episcopal.

   Pentru ca publicul să aibă timp să parcurgă toate obiectivele deschise în municipiul Buzău, organizatorii pun la dispoziție două trenulețe de agrement ce vor circula, între orele 19,00 și 1.00 pe traseul Muzeul Județean Buzău – bd. Nicolae Bălcescu – bd. Unirii – str. Aleea Trandafirilor – str. Ostrovului – str. Independenței – str. Tudor Vladimirescu – bd. Gării – Gară – bd. Gării – Colegiul Național „B.P. Hasdeu” – str. Bistriței – str. Ion Băieșu – str. Tudor Vladimirescu – Rond Arhiepiscopie (rond Obor) – str. Obor – bd. Unirii – bd. Nicolae Bălcescu – Muzeul Județean Buzău.

Decoruri cu personaje istorice în locuri publice

    În avanpremiera evenimentului au fost amplasate în locații vizibile din municipiul Buzău mai multe decoruri cu personaje istorice destinate publicului în vederea realizării de fotografii: în Parcul Tineretului (16 mai), Parcul Marghiloman (17 mai), Piața Dacia (18 mai), Parcul Crâng (19 mai), bd. Nicolae Bălcescu (20 mai).

   Totodată, cele două trenulețe de agrement vor circula sâmbătă, 20 mai, între orele 10,00 și 13,00 în interiorul parcurilor Crâng și Tineretului. Atât transportul cu trenulețele de agrement, cât și vizitarea obiectivelor este gratuită.

   O altă premieră notabilă în cadrul Nopții Muzeelor o constituie deschiderea Casei Memoriale „Vasile Voiculescu” de la Pârscov și a Muzeului Chihlimbarului de la Colți, în intervalul orar 19,00-24,00.

Comentarii

Noaptea Muzeelor (18 May, 13:29)
Ana

Felicitări organizatorilor!

Raspunde

Stiri Agerpres

Jandarmii au confiscat 22 de bilete comercializate ilegal pentru meciul FCSB - Sporting Lisabona
Marti, August 22, 2017 13:57 PM

Jandarmii bucureșteni au confiscat marți, în urma unei acțiuni desfășurate în zona Arenei Naționale, 22 de bilete la partida de fotbal dintre FCSB și Sporting Lisabona comercializate la suprapreț de către o persoană, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Capitalei.

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker