27 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 24, 2017 08:52 AM

Cultura

Trenulețe de agrement pe străzile Buzăului cu ocazia Nopții Muzeelor

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.05.2017, 00:00
2166

   Sărbătoarea europeană a muzeelor este celebrată anul acesta și la Buzău printr-o suită de activități diverse. Sâmbătă, 20 mai, cu prilejul Nopții Muzeelor, județul și orașul Buzău vă oferă în premieră posibilitatea unui circuit cultural de excepție. În proiectul „Escapadă nocturnă. Călătorii culturale” și-au dat mâna Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Pe lângă vizionarea unor expoziții, publicul are ocazia să viziteze o parte dintre clădirile-simbol ale orașului și să cunoască oameni, fapte și locuri care au modelat profilul cultural al Buzăului.

Expoziții, oglinzi de carnaval, film documentar

   Programul evenimentelor, ce se va derula între orele 19,00 și 1,00, va debuta prin deschiderea porților Muzeului Județean Buzău, a Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu Mănăilă”, a Palatului Comunal, a Vilei Albatros din Parcul Marghiloman și a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

   La sediul central al Muzeului Județean vor putea fi vizitate expozițiile de bază (Arheologie și Istorie), precum și expozițiile temporare „Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola” și „Clopote și meșteri clopotari”. Adresându-se atât dorinței de cunoaștere cât și celei de relaxare, unul dintre spațiile muzeale va fi amenajat în manieră ludică, prin intermediul unor oglinzi de carnaval.

   La Casa Vergu Mănăilă va fi deschisă publicului expoziția temporară „Fiii oamenilor mărturisitori ai Fiului Omului”, organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; la ora 21,00 va avea loc un recital susținut de Corala „Neagu Ionescu”.

   În holul mare al Palatului Comunal va fi vernisată expoziția de absolvire a Liceului de Artă „Margareta Sterian” – secția arte vizuale (grafică, sculptură, arhitectură), iar în Sala „Nicu Constantinescu” poate fi urmărită proiecția filmului documentar „Istoricul străzii Cuza Vodă”.

   Centrul Cultural Marghiloman va oferi posibilitatea vizionării unor expoziții de artă plastică, pictură pe sticlă, sculptură, obiecte, instrumente și costume populare, completate prin proiecții de operă și prin audiții de muzică clasică.

   În incinta Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei va fi deschis spre vizitare Muzeul Episcopal.

   Pentru ca publicul să aibă timp să parcurgă toate obiectivele deschise în municipiul Buzău, organizatorii pun la dispoziție două trenulețe de agrement ce vor circula, între orele 19,00 și 1.00 pe traseul Muzeul Județean Buzău – bd. Nicolae Bălcescu – bd. Unirii – str. Aleea Trandafirilor – str. Ostrovului – str. Independenței – str. Tudor Vladimirescu – bd. Gării – Gară – bd. Gării – Colegiul Național „B.P. Hasdeu” – str. Bistriței – str. Ion Băieșu – str. Tudor Vladimirescu – Rond Arhiepiscopie (rond Obor) – str. Obor – bd. Unirii – bd. Nicolae Bălcescu – Muzeul Județean Buzău.

Decoruri cu personaje istorice în locuri publice

    În avanpremiera evenimentului au fost amplasate în locații vizibile din municipiul Buzău mai multe decoruri cu personaje istorice destinate publicului în vederea realizării de fotografii: în Parcul Tineretului (16 mai), Parcul Marghiloman (17 mai), Piața Dacia (18 mai), Parcul Crâng (19 mai), bd. Nicolae Bălcescu (20 mai).

   Totodată, cele două trenulețe de agrement vor circula sâmbătă, 20 mai, între orele 10,00 și 13,00 în interiorul parcurilor Crâng și Tineretului. Atât transportul cu trenulețele de agrement, cât și vizitarea obiectivelor este gratuită.

   O altă premieră notabilă în cadrul Nopții Muzeelor o constituie deschiderea Casei Memoriale „Vasile Voiculescu” de la Pârscov și a Muzeului Chihlimbarului de la Colți, în intervalul orar 19,00-24,00.

Comentarii

Noaptea Muzeelor (18 May, 13:29)
Ana

Felicitări organizatorilor!

Raspunde

Stiri Agerpres

O avalanșă a provocat moartea a 12 alpiniști pe cel mai înalt pisc din Mongolia
Marti, Octombrie 24, 2017 08:41 AM

Douăsprezece alpiniști au murit și alți cinci sunt dați dispăruți în urma unei avalanșe care s-a produs pe muntele Otgontenger, din centrul Mongoliei, potrivit agenției de presă Montsame, citată de EFE.

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din județele Dâmbovița și Prahova, până la ora 15:00
Marti, Octombrie 24, 2017 08:21 AM

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți dimineața, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până la ora 15:00, în două bazine hidrografice de pe raza județelor Dâmbovița și Prahova.

Modificarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES îi pune în pericol independența, atrage atenția OSCE
Marti, Octombrie 24, 2017 08:14 AM

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, este îngrijorat de recentul amendament la Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, care a primit aviz favorabil la 11 octombrie 2017 din partea Comisiei de Cultură a Senatului României. El i-a scris luni, 23 octombrie, în acest sens ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, informează organizația într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Apariție neașteptată a lui Katy Perry la o nuntă
Marti, Octombrie 24, 2017 08:02 AM

Cântăreața americană Katy Perry și-a făcut o apariție inopinată sâmbătă în timpul petrecerii de nuntă a unui cuplu din St. Louis (Missouri), unde s-a pozat cu mirii și a dansat alături de ei, relatează marți AFP.

ÎCCJ ar putea da sentința în dosarul lui Cristian David
Marti, Octombrie 24, 2017 07:48 AM

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea pronunța marți sentința în primă instanță în dosarul în care fostul ministru Cristian David a fost acuzat de DNA că ar fi primit o mită de 500.000 de euro.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 19:34 Domnul a dat,Domnul a luat!Domnul fie laudat !
Scaraotchi a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Domnul a dat,Domnul a luat! Domnul fie laudat!...........O fi saracit biserica? Poate ca este doar o manevra pentru naivii care vor sari sa despagubeasca biserica.
23 Oct, 15:06 pentru SUBIECTIV
Q. a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
Domnule, nu știu ce iei, dar vreau și eu! Cine ți-a zis așa ceva? Iar folosirea literelor mari echivalează în spațiul virtual cu țipatul.
23 Oct, 14:46 Urare de bine
Priceputu' a comentat pentru articolul Mocanu: “Guvernul PSD-ALDE joacă «alba-neagra» cu legea pensiilor”:
Vedea-te-as muncind la firma privata , domnule parlamentar beizadea!
Google PageRank Checker