27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:09 AM
dragaica

Cultura

Trenulețe de agrement pe străzile Buzăului cu ocazia Nopții Muzeelor

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.05.2017, 00:00
2012

   Sărbătoarea europeană a muzeelor este celebrată anul acesta și la Buzău printr-o suită de activități diverse. Sâmbătă, 20 mai, cu prilejul Nopții Muzeelor, județul și orașul Buzău vă oferă în premieră posibilitatea unui circuit cultural de excepție. În proiectul „Escapadă nocturnă. Călătorii culturale” și-au dat mâna Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Pe lângă vizionarea unor expoziții, publicul are ocazia să viziteze o parte dintre clădirile-simbol ale orașului și să cunoască oameni, fapte și locuri care au modelat profilul cultural al Buzăului.

Expoziții, oglinzi de carnaval, film documentar

   Programul evenimentelor, ce se va derula între orele 19,00 și 1,00, va debuta prin deschiderea porților Muzeului Județean Buzău, a Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu Mănăilă”, a Palatului Comunal, a Vilei Albatros din Parcul Marghiloman și a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

   La sediul central al Muzeului Județean vor putea fi vizitate expozițiile de bază (Arheologie și Istorie), precum și expozițiile temporare „Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola” și „Clopote și meșteri clopotari”. Adresându-se atât dorinței de cunoaștere cât și celei de relaxare, unul dintre spațiile muzeale va fi amenajat în manieră ludică, prin intermediul unor oglinzi de carnaval.

   La Casa Vergu Mănăilă va fi deschisă publicului expoziția temporară „Fiii oamenilor mărturisitori ai Fiului Omului”, organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; la ora 21,00 va avea loc un recital susținut de Corala „Neagu Ionescu”.

   În holul mare al Palatului Comunal va fi vernisată expoziția de absolvire a Liceului de Artă „Margareta Sterian” – secția arte vizuale (grafică, sculptură, arhitectură), iar în Sala „Nicu Constantinescu” poate fi urmărită proiecția filmului documentar „Istoricul străzii Cuza Vodă”.

   Centrul Cultural Marghiloman va oferi posibilitatea vizionării unor expoziții de artă plastică, pictură pe sticlă, sculptură, obiecte, instrumente și costume populare, completate prin proiecții de operă și prin audiții de muzică clasică.

   În incinta Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei va fi deschis spre vizitare Muzeul Episcopal.

   Pentru ca publicul să aibă timp să parcurgă toate obiectivele deschise în municipiul Buzău, organizatorii pun la dispoziție două trenulețe de agrement ce vor circula, între orele 19,00 și 1.00 pe traseul Muzeul Județean Buzău – bd. Nicolae Bălcescu – bd. Unirii – str. Aleea Trandafirilor – str. Ostrovului – str. Independenței – str. Tudor Vladimirescu – bd. Gării – Gară – bd. Gării – Colegiul Național „B.P. Hasdeu” – str. Bistriței – str. Ion Băieșu – str. Tudor Vladimirescu – Rond Arhiepiscopie (rond Obor) – str. Obor – bd. Unirii – bd. Nicolae Bălcescu – Muzeul Județean Buzău.

Decoruri cu personaje istorice în locuri publice

    În avanpremiera evenimentului au fost amplasate în locații vizibile din municipiul Buzău mai multe decoruri cu personaje istorice destinate publicului în vederea realizării de fotografii: în Parcul Tineretului (16 mai), Parcul Marghiloman (17 mai), Piața Dacia (18 mai), Parcul Crâng (19 mai), bd. Nicolae Bălcescu (20 mai).

   Totodată, cele două trenulețe de agrement vor circula sâmbătă, 20 mai, între orele 10,00 și 13,00 în interiorul parcurilor Crâng și Tineretului. Atât transportul cu trenulețele de agrement, cât și vizitarea obiectivelor este gratuită.

   O altă premieră notabilă în cadrul Nopții Muzeelor o constituie deschiderea Casei Memoriale „Vasile Voiculescu” de la Pârscov și a Muzeului Chihlimbarului de la Colți, în intervalul orar 19,00-24,00.

Comentarii

Noaptea Muzeelor (18 May, 13:29)
Ana

Felicitări organizatorilor!

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker