27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:09 PM

Educatie

Trei licee buzoiene, implicate în Geoparcul Ținutul Buzăului

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.05.2017, 00:00
1006

   Din dorința de a oferi o ­edu­cație de mediu modernă, cu aplicații și tehnologie de ultimă generație, Răzvan Gabriel Popa a înscris în competiția Idei din Țara lui Andrei proiectul „Educație de Senzație” pentru Geoparcul Ținutul Buzăului.

   Proiectul va pune bazele unui sistem educațional non-formal, prin care tinerii de la trei licee tehnologice din județul Buzău-, mai exact de la Colegiul Tehnic Buzău, Colegiul Economic Buzău și Liceul Tehnologic Lopătari-, își vor îmbogăți cunoștințele despre impactul oamenilor asupra mediului.

Date în timp real, transmise către cele trei licee

   Geoparcul Ținutul Buzău­lui va deveni un laborator ­na­tural, cu stații de monitorizoare a mediului.

   Vor fi amplasate patru stații generatoare de date de mediu care vor măsura parametrii geobiofizici, (precum CO2, CH4, temperatură, umi­ditate, suspensii etc) în patru medii care se diferențiază prin intensitatea activității umane: la oraș, sat, într-o zonă naturală turistică și o zonă sălbatică.

   Fiecare stație va fi dotată cu o celulă solară indepen­dentă, care va asigura energia necesară pentru a funcționa. Rețeaua va transmite date în timp real la stațiile de lucru amplasate la cele trei licee, dar și la centrul de practică ce va fi amenajat în Geoparc.

   Datele colectate și analiza lor în acest centru de practică modern îi vor ajuta pe viitorii specialiști să înțeleagă procesele care au loc în jurul lor și importanța de a le studia.

   Toate aceste date vor fi generate în timp real și transmise, tot în timp real, pe un server. Echipa va realiza un software care accesează aceste date și permite oricărui utilizator să le vizioneze, să le descarce, să construiască grafice. Orice computer pe care se instalează acest software devine, practic, o stație de lucru, iar acest soft va fi distribuit gratuit pe internet, astfel încât să poată fi folosit de oricine, inclusiv alte școli sau licee.

   În plus, inițiatorii proiectului vor realiza și un ghid util atât pentru elevi, cât și pentru profesorii din domeniul edu­cației de mediu, pentru a transmite cât mai bine cum funcționează senzorii și cum pot fi folosite datele pentru a înțelege evoluția mediului înconjurător.

Elevii vor participa la montarea unei stații de monitorizare

   Centrul de practică va fi dotat cu un punct de vizitare deschis oricărui doritor. Elevii vor contribui la realizarea punctului de vizitare, astfel încât să se familiarizeze cu conceptele de comunicare și de conștientizare a publicului larg. El va fi deschis oricărui liceu care dorește să efectueze practică de mediu, dar și școlilor locale, pentru orele “Școala Altfel” și pentru predarea științelor naturale.

   Pe data de 2 aprilie, echipa de proiect s-a aflat în rândul elevilor Colegiului Economic Buzău pentru un prim workshop. Au participat 15 elevi: Flavius Draghia, Alin Marin, Diana Obeadă, Lidia Radu, Claudiu Tănase, Roxana Busuioc, Andreea Dobrin, Alexandru Necula, Ovidiu Untaru, Iulian Perțea, Mădălin Gherghe, Andrei Gheorghe, Florina Țopană, Alina Codescu, Ana Beitulovici. Elevii au fost coordonați de profesorii Marinela Boaru și Luciana Stancu.

   Urmează ca, în luna iunie, elevii să participe la montarea unei stații de monitorizare în Geoparcul Ținutul Buzăului. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Jandarmii au confiscat 22 de bilete comercializate ilegal pentru meciul FCSB - Sporting Lisabona
Marti, August 22, 2017 13:57 PM

Jandarmii bucureșteni au confiscat marți, în urma unei acțiuni desfășurate în zona Arenei Naționale, 22 de bilete la partida de fotbal dintre FCSB și Sporting Lisabona comercializate la suprapreț de către o persoană, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Capitalei.

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker