27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:40 PM

Educatie

Trei licee buzoiene, implicate în Geoparcul Ținutul Buzăului

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.05.2017, 00:00
1047

   Din dorința de a oferi o ­edu­cație de mediu modernă, cu aplicații și tehnologie de ultimă generație, Răzvan Gabriel Popa a înscris în competiția Idei din Țara lui Andrei proiectul „Educație de Senzație” pentru Geoparcul Ținutul Buzăului.

   Proiectul va pune bazele unui sistem educațional non-formal, prin care tinerii de la trei licee tehnologice din județul Buzău-, mai exact de la Colegiul Tehnic Buzău, Colegiul Economic Buzău și Liceul Tehnologic Lopătari-, își vor îmbogăți cunoștințele despre impactul oamenilor asupra mediului.

Date în timp real, transmise către cele trei licee

   Geoparcul Ținutul Buzău­lui va deveni un laborator ­na­tural, cu stații de monitorizoare a mediului.

   Vor fi amplasate patru stații generatoare de date de mediu care vor măsura parametrii geobiofizici, (precum CO2, CH4, temperatură, umi­ditate, suspensii etc) în patru medii care se diferențiază prin intensitatea activității umane: la oraș, sat, într-o zonă naturală turistică și o zonă sălbatică.

   Fiecare stație va fi dotată cu o celulă solară indepen­dentă, care va asigura energia necesară pentru a funcționa. Rețeaua va transmite date în timp real la stațiile de lucru amplasate la cele trei licee, dar și la centrul de practică ce va fi amenajat în Geoparc.

   Datele colectate și analiza lor în acest centru de practică modern îi vor ajuta pe viitorii specialiști să înțeleagă procesele care au loc în jurul lor și importanța de a le studia.

   Toate aceste date vor fi generate în timp real și transmise, tot în timp real, pe un server. Echipa va realiza un software care accesează aceste date și permite oricărui utilizator să le vizioneze, să le descarce, să construiască grafice. Orice computer pe care se instalează acest software devine, practic, o stație de lucru, iar acest soft va fi distribuit gratuit pe internet, astfel încât să poată fi folosit de oricine, inclusiv alte școli sau licee.

   În plus, inițiatorii proiectului vor realiza și un ghid util atât pentru elevi, cât și pentru profesorii din domeniul edu­cației de mediu, pentru a transmite cât mai bine cum funcționează senzorii și cum pot fi folosite datele pentru a înțelege evoluția mediului înconjurător.

Elevii vor participa la montarea unei stații de monitorizare

   Centrul de practică va fi dotat cu un punct de vizitare deschis oricărui doritor. Elevii vor contribui la realizarea punctului de vizitare, astfel încât să se familiarizeze cu conceptele de comunicare și de conștientizare a publicului larg. El va fi deschis oricărui liceu care dorește să efectueze practică de mediu, dar și școlilor locale, pentru orele “Școala Altfel” și pentru predarea științelor naturale.

   Pe data de 2 aprilie, echipa de proiect s-a aflat în rândul elevilor Colegiului Economic Buzău pentru un prim workshop. Au participat 15 elevi: Flavius Draghia, Alin Marin, Diana Obeadă, Lidia Radu, Claudiu Tănase, Roxana Busuioc, Andreea Dobrin, Alexandru Necula, Ovidiu Untaru, Iulian Perțea, Mădălin Gherghe, Andrei Gheorghe, Florina Țopană, Alina Codescu, Ana Beitulovici. Elevii au fost coordonați de profesorii Marinela Boaru și Luciana Stancu.

   Urmează ca, în luna iunie, elevii să participe la montarea unei stații de monitorizare în Geoparcul Ținutul Buzăului. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker