27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:15 AM
dragaica

Educatie

Trei licee buzoiene, implicate în Geoparcul Ținutul Buzăului

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.05.2017, 00:00
907

   Din dorința de a oferi o ­edu­cație de mediu modernă, cu aplicații și tehnologie de ultimă generație, Răzvan Gabriel Popa a înscris în competiția Idei din Țara lui Andrei proiectul „Educație de Senzație” pentru Geoparcul Ținutul Buzăului.

   Proiectul va pune bazele unui sistem educațional non-formal, prin care tinerii de la trei licee tehnologice din județul Buzău-, mai exact de la Colegiul Tehnic Buzău, Colegiul Economic Buzău și Liceul Tehnologic Lopătari-, își vor îmbogăți cunoștințele despre impactul oamenilor asupra mediului.

Date în timp real, transmise către cele trei licee

   Geoparcul Ținutul Buzău­lui va deveni un laborator ­na­tural, cu stații de monitorizoare a mediului.

   Vor fi amplasate patru stații generatoare de date de mediu care vor măsura parametrii geobiofizici, (precum CO2, CH4, temperatură, umi­ditate, suspensii etc) în patru medii care se diferențiază prin intensitatea activității umane: la oraș, sat, într-o zonă naturală turistică și o zonă sălbatică.

   Fiecare stație va fi dotată cu o celulă solară indepen­dentă, care va asigura energia necesară pentru a funcționa. Rețeaua va transmite date în timp real la stațiile de lucru amplasate la cele trei licee, dar și la centrul de practică ce va fi amenajat în Geoparc.

   Datele colectate și analiza lor în acest centru de practică modern îi vor ajuta pe viitorii specialiști să înțeleagă procesele care au loc în jurul lor și importanța de a le studia.

   Toate aceste date vor fi generate în timp real și transmise, tot în timp real, pe un server. Echipa va realiza un software care accesează aceste date și permite oricărui utilizator să le vizioneze, să le descarce, să construiască grafice. Orice computer pe care se instalează acest software devine, practic, o stație de lucru, iar acest soft va fi distribuit gratuit pe internet, astfel încât să poată fi folosit de oricine, inclusiv alte școli sau licee.

   În plus, inițiatorii proiectului vor realiza și un ghid util atât pentru elevi, cât și pentru profesorii din domeniul edu­cației de mediu, pentru a transmite cât mai bine cum funcționează senzorii și cum pot fi folosite datele pentru a înțelege evoluția mediului înconjurător.

Elevii vor participa la montarea unei stații de monitorizare

   Centrul de practică va fi dotat cu un punct de vizitare deschis oricărui doritor. Elevii vor contribui la realizarea punctului de vizitare, astfel încât să se familiarizeze cu conceptele de comunicare și de conștientizare a publicului larg. El va fi deschis oricărui liceu care dorește să efectueze practică de mediu, dar și școlilor locale, pentru orele “Școala Altfel” și pentru predarea științelor naturale.

   Pe data de 2 aprilie, echipa de proiect s-a aflat în rândul elevilor Colegiului Economic Buzău pentru un prim workshop. Au participat 15 elevi: Flavius Draghia, Alin Marin, Diana Obeadă, Lidia Radu, Claudiu Tănase, Roxana Busuioc, Andreea Dobrin, Alexandru Necula, Ovidiu Untaru, Iulian Perțea, Mădălin Gherghe, Andrei Gheorghe, Florina Țopană, Alina Codescu, Ana Beitulovici. Elevii au fost coordonați de profesorii Marinela Boaru și Luciana Stancu.

   Urmează ca, în luna iunie, elevii să participe la montarea unei stații de monitorizare în Geoparcul Ținutul Buzăului. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker