Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău a anunțat vineri stingerea focarelor de pestă porcină africană de pe raza comunelor Vadu Pașii, Săgeata și Cochirleanca, implicit ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricții.

La această dată, Pesta Porcină Africană mai evoluează, în județul Buzău, în 3 focare din exploatații non profesionale, declarate în 3 localități respectiv satul Racovițeni – comuna Racovițeni, extravilanul satului Cilibia, dar pe raza comunei C.A. Rosetti, și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău. De asemenea, mai sunt 14 cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (2 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri).

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 17 focare. Acțiunile sanitare veterinare specifice în vederea stingerii focarelor de PPA din satul Zilișteanca, comuna Poșta Câlnău sunt finalizate, probele serologice recoltate sunt în analiză iar la primirea buletinelor de analiză cu rezultate negative se va proceda la stingerea focarelor și ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricții.

Până la sfârșitul lunii aprilie vor fi demarate și finalizate acțiuni similare și în zonele focarelor din sat Racovițeni, comuna Racovițeni,  și extravilanul satului Cilibia (pe raza UAT C.A. Rosetti). Astfel, în condițiile în care toate probele de sânge recoltate de la porcii domestici vor avea rezultat negativ la testarea serologică, și nu vor mai apărea alte situații epidemiologice specifice, în cel mai scurt timp posibil pe raza județului Buzău nu vor mai exista focare de pestă porcină africană la porcul domestic, anunță reprezentanții DSVSA Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...