„Bolile transmisibile au fost considerate o problemă de sănătate publică prioritară, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Buzău. Bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi hepatita cu virus B, difteria, poliomielita, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, rubeola, oreionul s-au menţinut la cote foarte mici, prin asigurarea unor indicatori de acoperire vaccinală satisfăcători, în pofida faptului că majoritatea populaţiei de etnie romă s-a sustras permanent de la aceste tratamente profilactice, ignorând cu bună ştiinţă riscurile la care expun comunitatea în care trăiesc”, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu în şedinţa Colegiului Prefectural.

Din păcate, o bună parte dintre cetăţenii români aparţinând minorităţii rome fac parte din rândul persoanelor vulnerabile, cu un risc mai crescut de excluziune socială, înregistrându-se diferenţe faţă de populaţia majoritară în ceea ce priveşte starea de sănătate. Cu toate că în ultimii ani, lucrurile s-au îmbunătăţit foarte mult, mai sunt cazuri în care activităţile DSP Buzău nu au ecou. O problemă ar fi refuzul unor părinţi din aceste comunităţi de a-şi vaccina copii, fapt care îi expune la riscuri, atât pe ei, cât şi pe cei din comunităţile din care fac parte.

În momentul de faţă,  Direcţia de Sănătate Publică înregistrează trei cazuri de rujeolă confirmate, la pacienţi nevaccinaţi, situaţie ce se pliază pe ceea ce a specificat şi directorul DSP Buzău, adică persoane din familii ce nu consideră necesară vaccinarea copiilor. Medicul epidemiolog Carmen Scântei a detaliat, pentru TV Buzău, că în unul dintre cazuri, cel al din copilului din Vipereşti,  părinţii nici nu l-au înscris la un medic de familie: „Nu s-a înscris la medicul de familie; este motivat de atitudinea refractară a părinţilor vizavi de vaccinare. Medicul, de la început când a spus că trebuie să îi ia în evidenţă, le-a spus că trebuie să se prezinte cu copilul; Au refuzat şi au avut un limbaj necorespunzător vizavi de el. În final, copilul s-a îmbolnăvit de rujeolă. N-a fost unul dintre cele mai simple cazuri, pentru că a fost transferat ulterior la Bucureşti. La ora asta starea lui s-a ameliorat”.

Tot medicul Carmen Scântei a precizat că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost mai multe suspiciuni de rujeolă, dar că nu s-au confirmat decât cele trei cazuri. „De la începutul anului şi până acum au fost opt suspiciuni, cinci au fost infirmate. Au rămas trei cazuri confirmate. Unul la un copil de şapte luni din Chiojdu, nevaccinat. Nici măcar în campania suplimentară care se desfăşoară nu putea să intre din cauza vârstei; ceilalţi doi, de patru ani, ambii nevaccinaţi, unul este din Buzău, de pe strada Răchitei, şi celălalt din Vipereşti. Ambii copii nu erau înscrişi la niciun medic de familie”. În atenţia Direcţiei de Sănătate Publică se mai află în prezent un caz: „Mai avem un caz care acum se află în observaţie. Nu ne putem pronunţa pentru că avem şi alte date care ne duc cu gândul la o eventuală alergie. Dar li se recoltează serologie şi numai aşa putem confirma sau infirma”, a mai spus medicul Carmen Scântei.

Din fericire, la Buzău nu au fost înregistrate cazuri mortale. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 26 februarie – 2 martie au fost raportate 123 de cazuri nou confirmate în zece judeţe şi în municipiul Bucureşti, printre care şi cele din Buzău, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 2 martie este 11.036, din care 40 de decese. Cel de-al 39-lea deces cauzat de rujeolă, confirmat prin izolare virală, a fost raportat la un copil în vârstă de 8 luni, neeligibil la vaccinare, din judeţul Bacău. Cel de-al 40-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil în vârstă de 10 luni, nevaccinat, tot din judeţul Bacău.

DISTRIBUIȚI
loading...