27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:51 AM

Cultura

Trei cărţi de Elena Căpăţână

de Marin IFRIM
Cultura  |
18.07.2017, 00:00
118

   Acum câteva luni, preşedintele Filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România, Dumitru K. Negoiţă, mi-a adus trei cărţi semnate de Elena Căpăţână, membră a Ligii Scriitorilor. Pe distinsa doamnă am cunoscut-o ulterior, la o manifestare literară desfăşurată la Şcoala Gimnazială din satul Ursoaia, comuna Vipereşti, Buzău. Am obiceiul impus mie însumi de a scrie despre toate cărţile primite. Nu prea pot să mă ţin de cuvânt din zeci şi zeci de motive. Uneori, trec câte doi trei ani până deschid vreo carte aşezată la îndemână, oricând gata să fie citită. O frunzăresc, cum se spune, şi o las să mai aştepte. Nu sunt critic literar şi nu pot funcţiona pe „pilot automat”. După lectură, cărţile respective ajung la cunoştinţele mele din lumea literară sau în bibliotecile şcolare. Îmi place să dăruiesc cărţi. Cărţile trebuie „să circule”. Am plămânii plini de praf de bibliotecă şi vreau ca, măcar acasă, să nu simt această pulbere de aur cum îmi intră în ochi şi în nări. Cu ani în urmă, când am mutat vreo 25.000 de cărţi, dintr-un spaţiu în altul, mi s-au tocit „buricele degetelor”, amprentele, ca să zic aşa. Parcă îmi polizasem vârful fiecărui deget. Am iubit cărţile imediat ce am învăţat să citesc. Le iubesc şi acum. Le caut cum caută un pescar locul ideal pentru pasiunea sa. Am dăruit mii de cărţi. Partea frumoasă a vieţii mele o datorez cărţilor. Inclusiv cărţii mele de muncă, un mic roman care m-a dus până dincolo de malul pensionării. Despre autoarea ale cărei cărţi urmează să le prezint nu ştiu prea multe. Inginer de profesie, din câte am înţeles eu, în prezent aceasta desfăşoară o activitate mai rară, cea de „practician de bază de vindecare recognitivă. Practician Certificat de Reconectare”. Sunt termeni ştiinţifici cu care va trebui să ne obişnuim, altfel ne mănâncă stresul şi azotul din legume, sau cromozomii din dotare. Am făcut această lungă introducere pentru a încerca să mă conving că am ce învăţa de la o asemenea autoare de cărţi. Şi acum, la tablă! La explicaţii...

„Psaltirea iubirii“

   Volum eminamente religios, apărut în format de buzunar, la Editura „Teocora” din Buzău, cu un „cuvânt înainte” semnat foarte modest: „Părintele Mihail”. Cred că e vorba despre Părintele Mihail Milea, cel mai iubit preot al Buzăului: „Adaptarea Psalmilor, pe care o realizează autoarea prezentului volum, este cea mai cutezătoare iniţiativă din toată istoria acestei creaţii biblice. Nimeni n-a încercat să elimine ceea ce era deranjant auzlui şi voii lui Dumnezeu, a acelor imprecaţii duşmănoase la adresa «neamurilor> şi a «duşmanilor>. Nimănui nu-i este permis să-i impună lui Dumnezeu pedepsirea păcătoşilor. Mântuitorul Hristos ne porunceşte să-i iubim pe vrăjmaşi, să ne rugăm pentru ei şi să le facem bine. În acest sens Psalmii Vechiului Testament, în această variantă adaptată, se încadrează minunat principiile Noului Testament”. Scurt şi cuprinzător, limpede şi iute. Aproape că nu mai am ce să adaug, drept pentru care nu-mi rămâne decât să citez absolut la întâmplare din cei 50 de psalmi: „Fericit este bărbatul care face parte din sfatul credincioşilor, care îi ajută să se menţină pe Cale şi îi sfătuieşte pe cei păcătoşi şi pe hulitori să se îndrepte spre Cale” (Psalmul 1); „Doamne, cât s-au înmulţit cei ce Te manifestă pe Tine! Mulţi îşi recunosc greşelile (3); „Doamne, cu iubirea Ta m-ai mustrat pe mine, cu răbdarea Ta m-ai cercetat”. Nu e vorba despre simple şi foarte spiritualizate aforisme, ci de un întreg concept, o viziune convingătoare a felului în care unii oameni au astfel de percepţii greu de explicat fără să ai voinţa iniţierii întru dumnezeire. După părintele Mihail, în loc de prefaţă, Dumitru K. Negoiţă concluzionează: „Cum rezultă din întreaga lucrare, autoarea înalţă iubirea, bucuria, mângâierea şi veselia Domnului, încercând s-o apropie de smeriţi şi de cei drepţi la inimă”.

„Decembrie de poveste“

    Acesta e titlul celei de-a doua cărţi a Elenei Căpăţână. Versuri apărute tot la „Teocora”, în 2017. O carte de lux tipografic, destinată copiilor, scrisă cu o intuiţie de pedagog. Tot volumul este dedicat, explicit, rimat şi ritmat, plin de volute epice cu tâlc, numai şi numai lunii Decembrie. Pare mai degrabă o piesă de teatru, deşi poezia e bine articulată, are toate ingredientele necesare gustului pretenţios al copiilor acestor timpuri meta-electronice: „Decembrie e luna-n care/soseşte iarna-n calendar,/dar şi atunci când fiecare/Scotoceşte-n buzunar/Ca bilanţul să şi-l facă/ şi-o analiză pentru-un an/Ce a trecut. Să vadă dacă/Eforturile-au fost în van.”  Şi urmează o suită de poeme demonstrative, educative, curate, pline de încărcături sentimentale fireşti, cuvinte umanizate la maxim.

„Bucuria primăverii“

   Carte de povestiri scurte, apărută la aceeaşi editură „Teocora”, în condiţii grafice deosebite. Carte pentru copii, scrisă în acelaşi stil atractiv. Autoarea are vocaţia dăruirii gândurilor bune, este, prin excelenţă, o emiţătoare de unde pozitive, relaxante, viguroare prin silenţiozitatea cu care poate coopta atenţia oricărui cititor de bună credinţă. De ce „Bucuria primăverii”? Ne lămureşte chiar Elena Căpăţână: „Trăim astăzi într-o lume dominată de interese materiale, în care omul este preţuit după mărimea vilei pe care o are, a contului bancar, după puterea pe care o afişează şi prin autoturismul pe care îl conduce. Este o lume în care omul a uitat să trăiască, viaţa lui fiind împărţită între multinaţionala la care lucrează de la 9 dimineaţa, supermarketul cu produse gata preparate deschis până la miezul nopţii şi apartamentul pe care nu-l prea vede în lumina zilei. Este o lume îngrijorată de poluare, de încălzire globală, topirea gheţarilor, dar în care omul a uitat fericirea clipei petrecute într-o poieniţă plină cu flori, în mijlocul unei păduri cu arbori seculari. A venit timpul să ne trezim! Natura se străduieşte de mii de ani să ne arate cum se trăieşte armonios”. Povestirile sunt insertate cu versuri. Toate au rost în carte. Impactul unor astfel de mesaje ecologice nu are cum să nu influenţeze micul cititor şi nu numai. Câţi dintre noi ne mai amintim cum arăta anotimpul acesta, primăvara, pe vremea când chiar eram copii şi când manualele şcolare erau mult mai convingătoare şi mai reglate „climatic” faţă de cele de acum? Sincer să fiu, cărţile Elenei Căpăţână m-au binedispus. Am senzaţia că am mai recuperat câte ceva din rezerva pe ducă a nostalgiilor specifice omului de rând, nealterat de această eră electronică...

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Giurgiu: Traficul cu bacul la Bechet, întrerupt temporar din cauza vântului puternic
Vineri, Iulie 28, 2017 11:45 AM

Traficul cu bacul de la PTF Bechet este întrerupt temporar vineri din cauza vântului puternic, informează un comunicat de presă al ITPF Giurgiu.

Javier Bardem, Penélope Cruz, Jennifer Lawrence și George Clooney, așteptați pe covorul roșu la Mostra din Veneția
Vineri, Iulie 28, 2017 11:44 AM

Cuplul spaniol Javier Bardem și Penélope Cruz, actrițele americane Jennifer Lawrence și Jane Fonda alături de compatrioții lor Matt Damon, George Clooney și Robert Redford se numără printre starurile așteptate la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care va avea loc în perioada 30 august - 9 septembrie, relatează vineri EFE.

Acțiune a Poliției Capitalei pentru combaterea evaziunii fiscale cu produse congelate
Vineri, Iulie 28, 2017 11:37 AM

Polițiștii din Capitală acționează, vineri, într-un complex comercial agroalimentar din Sectorul 6, profilat pe vânzarea de produse congelate, pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală.

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker