Educație

Trei buzoieni, șefi de promoție, anul acesta, la Universitatea Politehnică

Trei absolvenți cu trei lucruri în comun: toți trei sunt buzoieni, au absolvit Colegiul Hasdeu, au studiat la Universitatea Politehnică (la facultăți diferite) și au fost desemnați, săp­tămâna trecută, șefi de promoție. Este vorba despre buzoienii Andreea Nicolae – șef de promoție în acest an la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Adrian Dragomir – șef de promoție la Facultatea de Energetică și Diana Ion – șef de promoție la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației; toate cele trei facultăți funcționând în cadrul Universității Politehnice București.

În urmă cu patru ani, buzoianca Andreea Nicolae era desemnată „șeful promoție 2015” a Colegiului Hasdeu, moment în care declara că nu vrea să plece din țară pentru că este convinsă că se poate realiza și în România. Și astăzi este de aceeași părere.

Cei trei buzoieni au acceptat să vorbească pentru OPINIA despre ce înseamnă să fi șef de promoție la unele dintre cele mai importante facultăți din țară, și despre planurile lor.

Andreea Nicolae (media 9,76): „Nu am uitat nicio clipă jurământul hasdeian pe care l-am făcut acum patru ani”

Ce înseamnă să fii student la Automatică și Calculatoare?

„Pentru mine, statutul de studentă a Facultății de Automatică și Calculatoare, departamentul Ingineria Sistemelor, a reprezentat o adevărată onoare, precum și o inspirație și un imbold în a reprezenta această facultate cât mai bine, în a mă autodepăși. Dacă este urmată cu seriozitate și cu o dorință sinceră de a învăța, Automatica este o facultate dificilă, plină de împliniri și surprize. Facultatea aceasta m-a ajutat să îmi descopăr pasiunea, talentele, m-a îndreptat într-o direcție în care nu mă așteptam. Dintre cursurile urmate, cursul de Arhitectura Calculatoarelor al domnului profesor Nicolae }ăpuș este cursul pe care l-am urmat cu cea mai mare plăcere și care m-a îndreptat în direcția în care mă aflu în prezent. Alte cursuri pe care doresc să le menționez sunt Sisteme Dinamice cu Evenimente Discrete, Sisteme cu microprocesoare, precum și Sisteme cu Microprocesoare Integrate”.

Cât de greu a fost să devii șef de promoție?

„Rezultatele ce mi-au adus poziția de șefă de promoție au fost obținute cu multă muncă, precum și cu sprijin enorm din partea colegilor, a profesorilor și a părinților mei”.

 Cât a contat faptul că ai absolvit Hasdeul?

„Colegiul B.P. Hasdeu mi-a dat aptitudinile necesare pentru a putea face față cu succes oricărei provocări, inclusiv aceea de a ajunge șefă de promoție, iar pentru acest lucru sunt recunoscătoare întregului corp profesoral. Nu am uitat nicio clipă jurământul hașdeian pe care l-am făcut acum patru ani, jurământ pe care sper că am reușit să îl onorez și pe care voi continua să îl păstrez în suflet”.

Ce ți-ai propus să faci în plan profesional?

„În continuare, voi urma un master în cadrul Politehnicii și voi începe să lucrez la o firmă de design și verificare hardware din România”.

 

Diana Ion (media 9,33): „M-am concentrat pe programare și tehnologii precum Blockchain”

Ce înseamnă să fii student la Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației?

„Să fii student la Electronică este un lucru care pare greu la început, dar pe măsură ce trece timpul, te acomodezi cu pretențiile profesorilor și devine mai ușor. Eu am vrut inițial să dau admiterea la Automatică, dar de teama că nu o să iau notă suficient de mare, am preferat Electronica unde ultima medie era mai mică. După ce am obținut 10 la admitere am regretat că nu am mers la Automatică. Facultatea în sine depinde foarte mult de seria la care ești repartizat și de specializarea aleasă. Unele sunt mult mai facile decât altele deoarece profesorii sunt diferiți. Anul I a fost conform așteptărilor, am făcut materii mai mult teoretice: analiza matematică, fizică, chimie și m-am descurcat foarte bine datorită cunoștințelor acumulate în anii de liceu. Cursurile din anii următori au devenit din ce în ce mai specializate pe electronică și mi-am dat seama că nu îmi doresc să profesez în acest domeniu. M-am concentrat mai mult pe programare și tehnologii precum Blockchain (n.r. o tehnologie securizată și rapidă de înregistrare a informației, care va fi tot mai utilizată în lume în mai multe domenii: bancar, energetic, sănătate, proces electoral, transporturi etc.) și am reușit să fac o lucrare de licență mai mult bazată pe software”.

Cât de greu a fost să devii șef de promoție?

„Ținând cont că am ales seria cu predare în limba engleză, au fost mai puțini studenți și șansele de a fi primul au crescut. Am avut doi colegi cu care învățam și făceam proiecte și pot spune că ne-am motivat unul pe altul să ne autodepășim. Am avut și cursuri dificile, dar pe majoritatea le-am trecut fără mari probleme”.

 

Cât a contat faptul că ai absolvit Hasdeul?

„Cred că mai mult decât faptul că am absolvit Hasdeul a contat ce profesori am avut la matematică, fizică, informatică și chimie. Așa cum am menționat, cunoștințele din timpul liceului m-au ajutat foarte mult în primul an și mi-au dat un avans clar în fața celorlalți. Pot spune că informatica din primul an a fost mai ușoară decât ce am învățat în Hasdeu”.

Ce ți-ai propus să faci în plan profesional?

„După facultate îmi doresc o carieră în IT, mi-ar plăcea să încerc un job și în străinătate. Nu m-am decis încă dacă vreau să plec definitiv din țară, dar pentru câțiva ani cu siguranță. Îmi doresc și să călătoresc cât mai mult, aceasta fiind o mare pasiune de-a mea”.

Adrian Dragomir (media 9,63): „Deși n-am fost un elev strălucit în Hasdeu, cunoștințele de matematică și fizică dobândite în liceu m-au poziționat printre primii studenți din facultate”

Ce înseamnă să fii student la Energetică?

„Să fii student la Politehnică nu e chiar așa de rău cum se spune în glumele care circulă pe Internet. Dar un sâmbure de adevăr există. Cred că Facultatea de Energetică este dificilă, dar devine din ce în ce mai ușoară pe măsură ce îți manifești interesul. Inițial, n-am avut foarte multe așteptări întrucât acum patru ani optasem pentru altă facultate. Acum consider că a fost o alegere bună să rămân aici pentru că am învățat să gândesc critic, ce este posibil a se realiza și ce nu, în condițiile specifice fiecărei situații. Pe lângă aspectele tehnice ce țin de infrastructura energetică, aici am învățat și rațiunile economice și de mediu care duc sau nu la implementarea unui proiect”.

Cât de greu a fost să devii șef de promoție?

„Cu excepția câtorva examene mai dificile, parcursul meu a fost ușurat de faptul că am fost prezent la toate cursurile și am reușit să pun la un loc informațiile de la fiecare. O temă devine mai ușor de realizat când aplici cunoștințe dintr-o arie mai largă”.

 Cât a contat faptul că ai absolvit Hasdeul?

„Bagajul de informații cu care am plecat din Hasdeu a contat mult. Deși n-am fost un elev strălucit, cunoștințele de matematică și fizică dobândite în liceu m-au poziționat printre primii studenți din facultate”.

Ce ți-ai propus să faci în plan profesional?

„Voi rămâne în București pentru a urma un program de masterat tot la Facultatea de Energetică”.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker