Șoferii aflați la volan vor avea, începând de astăzi, o surpriză când vor ajunge în dreptul Liceului de Artă de pe strada Bucegi. Asta după ce un grup de elevi și profesori ai liceului buzoian au realizat astăzi prima trecere de pietoni 3D din municipiu. Este vorba despre o trecere de pietoni proiectată în așa fel încât șoferii să aibă impresia că dungile albe plutesc, lucru care le va spori atenția, obligându-i să oprească pentru a da prioritate pietonilor.

          „În urmă cu o lună a circulat pe Internet un proiect cu o trecere de pietoni 3D din Danemarca. Elevii de la Arhitectură au dat share acelei postări și aceasta a fost văzută și de viceprimarul Ionuț Apostu. Dânsul m-a întrebat dacă pot face și eu o astfel de trecere de pietoni. Ne-a chemat la el și am schițat proiectul. Elevii de la secția de Arhitectură a liceului nostru au proiectat această trecere din mai multe prisme și umbre care să creeze o iluzie optică, adică acel efect 3D, de perspectivă”, a declarat Ana Maria Bogleș, profesor la Liceul de Artă „Margareta Sterian”.

„Dacă un pieton se află pe trecere, efectul 3D este și mai mare”

          O astfel de trecere de pietoni poate fi realizată doar pe străzile cu sens unic și asta pentru că iluzia optică se creează doar dacă o privești dintr-un anumit unghi, calculat cu atenție de proiectanți. Proiectul efectiv a fost realizat pe calculator de elevul Antonio Cristea, iar la acțiunea de astăzi au mai participat elevii Cristina Mărgean și Andrei Dragu, alături e profesoarele Ana Maria Bogleș și Georgeta Hlihor.

          „Am calculat la fața locului exact dimensiunile necesare creării efectului 3D, rezultând că este nevoie ca unghiul de fugă să fie la 7 metri de la trecerea propriu-zisă. Cei de la URBIS ne-au ajutat cu șabloane și vopsea rutieră. Am întins apoi sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel încât să creeze un singur unghi de fugă. Așa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Șoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria puțin și va opri. Dacă un pieton se află pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este și mai mare”, a mai declarat Ana Maria Bogleș.

     

DISTRIBUIȚI