27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:22 PM

Cultura

Trecere de pietoni 3D care creează șoferilor buzoieni iluzia că dungile albe plutesc

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.11.2017, 00:00
8974

        Șoferii aflați la volan vor avea, începând de astăzi, o surpriză când vor ajunge în dreptul Liceului de Artă de pe strada Bucegi. Asta după ce un grup de elevi și profesori ai liceului buzoian au realizat astăzi prima trecere de pietoni 3D din municipiu. Este vorba despre o trecere de pietoni proiectată în așa fel încât șoferii să aibă impresia că dungile albe plutesc, lucru care le va spori atenția, obligându-i să oprească pentru a da prioritate pietonilor.

          „În urmă cu o lună a circulat pe Internet un proiect cu o trecere de pietoni 3D din Danemarca. Elevii de la Arhitectură au dat share acelei postări și aceasta a fost văzută și de viceprimarul Ionuț Apostu. Dânsul m-a întrebat dacă pot face și eu o astfel de trecere de pietoni. Ne-a chemat la el și am schițat proiectul. Elevii de la secția de Arhitectură a liceului nostru au proiectat această trecere din mai multe prisme și umbre care să creeze o iluzie optică, adică acel efect 3D, de perspectivă”, a declarat Ana Maria Bogleș, profesor la Liceul de Artă „Margareta Sterian”.

„Dacă un pieton se află pe trecere, efectul 3D este și mai mare”

          O astfel de trecere de pietoni poate fi realizată doar pe străzile cu sens unic și asta pentru că iluzia optică se creează doar dacă o privești dintr-un anumit unghi, calculat cu atenție de proiectanți. Proiectul efectiv a fost realizat pe calculator de elevul Antonio Cristea, iar la acțiunea de astăzi au mai participat elevii Cristina Mărgean și Andrei Dragu, alături e profesoarele Ana Maria Bogleș și Georgeta Hlihor.

          „Am calculat la fața locului exact dimensiunile necesare creării efectului 3D, rezultând că este nevoie ca unghiul de fugă să fie la 7 metri de la trecerea propriu-zisă. Cei de la URBIS ne-au ajutat cu șabloane și vopsea rutieră. Am întins apoi sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel încât să creeze un singur unghi de fugă. Așa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Șoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria puțin și va opri. Dacă un pieton se află pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este și mai mare”, a mai declarat Ana Maria Bogleș.

     

Comentarii

lege versus fantezie (09 Nov, 18:04)
gogu

Nu ştiu ca în Codul Rutier astfel de marcaje să fie prevăzute.Ce se întâmplă dacă un şofer se sperie şi - în reflexul de a evita o capcană din carosabil -trage de volan,urcă pe trotuar şi accidentează pietoni ? Din păcate,prea mulţi -inclusiv Poliţia rutieră,profesoara asistentă,nu mai vorbesc de autori -tratează cu uşurinţă respectul faţă de lege.O astfel de iniţiativă - care poate avea efecte pozitive -trebuie comunicată şi însuşită în prealabil. Până atunci,aş prefera ca factorii menţionaţi să se concentreze pe descurajarea celor care îşi manifestă "talentul" prin producerea de grafitti pe zidurile nefericiţilor din vecinătate. DIXIT

Raspunde

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker