Este foarte important să înțelegi rolul și modul în care funcționează o baterie auto pentru a evita să rămâi cu mașina în drum. Cu cât știți mai mult despre baterie și sistemul electric, cu atât mai puțin probabil veți ajunge într-o astfel de situație.

          În medie, o baterie rezistă între 3 și 5 ani, dar modul în care conduci mașina, calitatea superioară a bateriei (cum ar fi baterii auto Bosh) și expunerea la elemente extreme pot scurta durata de viață a bateriei mașinii.

Cum funcționează bateria unei mașini?

          Bateria de la mașină asigură „șocul” de energie electrică necesar pentru alimentarea tuturor componentelor electrice din vehiculul dvs. Vorbim despre o mare răspundere. Fără baterie, mașina, după cum probabil știți, nu va porni.

          Să aruncăm o privire asupra modului în care funcționează o baterie auto:

O reacție chimică vă pune mașina în funcțiune: bateria convertește energia chimică în energia electrică necesară pentru alimentarea mașinii dvs., furnizând tensiune către electromotor.

          Păstrează constant puterea electrică: Nu numai că bateria furnizează energia necesară pentru a porni mașina, ci și stabilizează tensiunea pentru a vă menține motorul în funcțiune. O mulțime de funcții ale mașinii și accesorii depind de  baterie. De aceea, bateria auto poate fi numită „cutiuța care face totul posibil”.

Simptome și proceduri

Există semne de avertizare care pot indica faptul că bateria este pe ducă? Da, există numeroase indicii și simptome care pot semnala necesitatea înlocuirii bateriei:

  1. Motorul pornește greu: când încercați să porniți mașina, chiar dacă electromotorul şi motorul sunt ok, simţi că se învârte mai greu la pornire, iar motorul porneşte un pic mai greu decât de obicei.
  2. Lumina de avertizare a încărcării acumulatorului – de culoare ROȘIE.
    Dacă după pornirea motorului aceasta rămâne aprinsă în bord, înseamnă că sistemul de încărcare este defect (aceasta se poate aprinde și în timpul funcționării), una din cauze putând fi defectarea bateriei.
  3. Nivel scăzut al lichidului bateriei: bateriile auto au în mod obișnuit o parte din carcasă care este transparentă, astfel încât puteți ține mereu sub observație nivelul lichidului bateriei. De asemenea, puteți să verificați prin scoaterea capacelor roșii și negre ale bateriei, dacă acestea nu sunt sigilate (cele mai moderne baterii de autovehicule acum sigilează permanent aceste părți). Dacă nivelul lichidului din baterie este sub plăcile de plumb (conductor de energie) din interior, este timpul să verificați sistemul de încărcare al bateriei. Când nivelul fluidelor scade, este vorba despre supraîncărcare (încălzire).
  4. Miros de ou stricat: dacă simțiți un astfel de miros (de sulf) în preajma bateriei, înseamnă că bateria curge. De asemenea, astfel de scurgeri cauzează coroziunea în jurul bornelor.

Care sunt cele mai bune baterii?

Specialiștii recomandă bateriile de la Varta pentru că sunt produse de Johnson Controls – liderul mondial de piaţă, cu peste 80 de ani de experiență,  pentru baterii plumb-acid şi baterii moderne – pentru vehicule convenţionale, dar şi Start-Stop, hibrid şi electrice.

 

DISTRIBUIȚI