Consilierul prezidențial Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, consi­deră că justiția ar trebui să cântărească foarte bine cererea de eliberare pe caz de boală a torționarului Alexandru Vișinescu. Muraru, care și-a lansat sâmbătă, la ,,Gaudeamus”, volumul ,,Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, apărut recent în colecția Historia a Editurii Polirom, a menționat că, în curând, Curtea de Apel București ar trebui să se pronunțe cu privire la cererea de eliberare pe motive de boală a lui Alexandru Vișinescu, care are 93 de ani.

,,Din câte știu eu, e cel mai în vârstă deținut din închisorile românești. Totuși, aș vrea să cred că justiția din România a depășit faza în care ucigași celebri erau eliberați pe motive de boală pentru a se dovedi ulterior vindecați ca prin miracol, iar cazul care îmi vine cel mai la îndemână este cel al fostului ge­neral Victor Atanasie Stănculescu, și el un torționar de sistem, condamnat pentru crimele de la Revoluție, eliberat pe caz de boală și fotografiat și filmat ulterior de jurnaliști în cazinouri și la păcănele”, a spus istoricul.

În opinia lui Muraru, elibe­rarea lui Alexandru Vișinescu ar constitui ,,un act de insolență gravă săvârșit asupra memoriei deținuților care au fost chinuiți, torturați și unii dintre ei asasinați la Râmnicu Sărat”: ,,Eliberarea lui Alexandru Vișinescu, din punctul meu de vedere, ar fi un act de insolență gravă săvârșit asupra memoriei deținuților care au fost chinuiți, torturați și unii dintre ei asasinați la Râmnicu Sărat și cred că justiția ar trebui să cântărească foarte bine această cerere de eliberare condiționată, pentru că nu este vorba despre un criminal ordinar, care a comis o crimă cu sau fără circumstanțe atenuante, ci este vorba totuși ­des­pre un personaj care, într-o activitate infracțională de șapte ani de zile, a chinuit și a ucis perso­naje importante pentru istoria acestei țări. L-a asasinat, de exemplu, pe Ion Mihalache, care a fost unul dintre puținele personaje din perioada interbelică despre care nu s-ar putea spune lucruri grave. Și, de asemenea, lista ar putea continua”, a încheiat Andrei Muraru.

Despre volumul ,,Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, la care a mărturisit că a lucrat în ultimii trei ani, Muraru a afirmat că este deopotrivă ,,cronica unui caz” și o ,,monografie” a vieții de la Râmnicu Sărat, așa cum au trăit-o cei aproximativ 140 de deținuți ce au trecut prin mâna lui Vișinescu în cei aproape șapte ani de mandat, din 1956 până în 1963, timp în care au murit 14 persoane.

Pentru gazetarul Cristian Tudor Popescu, prezent la lansare, lucrarea este una ,,de actualitate”, care prezintă ,,viziunea din partea răului” și ,,analiza, radiografia călăului”, în timp ce pentru jurnalistul Claudiu Pândaru, în cartea sa ,,riguroasă” Andrei Muraru prezintă un torționar ,,identificabil și nu un rău anonim”.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, în data de 10 fe­bruarie 2016, de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici. Condamnarea reprezintă o premieră din punct de vedere judiciar, Vișinescu fiind primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.

Curtea de Apel București a decis, în luna august a acestui an, efectuarea unei expertize medico-legale pentru a se stabili dacă torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității, poate fi tratat în închisoare. Magistrații acestei instanțe au luat în discuție cererea torționarului Alexandru Viși­nes­cu de întrerupere a pedepsei din motive medicale.

În acest context, apărătorul lui Alexandru Vișinescu a depus la instanță dosarul medical al clientului său, moment la care judecătorul a pus în discuție, din oficiu, efectuarea de către Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” unei expertize medico-legale care să precizeze dacă Alexandru Vișinescu suferă de o boală care face imposibilă executarea pedepsei și dacă se poate trata în penitenciar.

“Deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică”

Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici. Procurorii susțin că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate. Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele-penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de deținuți erau tot atâtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Principalele categorii de deținuți aflate în penitenciar, așa cum reiese dintr-o notă a lui Vișinescu adresată Consiliului Securității Statului din anul 1967 erau: foști conducători în “guvernele burghezo-moșierești” și în conducerile Partidului Național Țărănesc și Partidului Național Liberal, foști conducători ai diverselor “organizații subversive”, foste cadre de conducere după 23 august 1944, foste cadre ale Ministerului Afacerilor Interne după 23 august 1944, foști conducători ai diverselor secte religioase, precum și alte cazuri mai izolate.

 

DISTRIBUIȚI
loading...