Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a acordat, recent, un interviu portalului TheMayor.eu, care se autodefinește „portalul european pentru orașe și cetățeni”, „un canal de informare care apropie guvernele locale de cetățenii lor, un portal pentru știri locale; evenimente importante și inițiative care prezintă modele de guvernare de succes; o platformă pentru promovarea de bune politici europene la ni­vel local și regional; un loc în care atât guvernele locale, cât și companiile ar putea să se inspire din inițiativele lor viitoare”.

Conform portalului, „TheMayor.EU își propune să sporească înțelegerea și coe­ziunea dintre cetățenii Uniunii Europene, autoritățile locale și instituțiile UE. Scopul este de a informa contribuabilii despre bunele practici la ni­vel local și regional prin onorarea activității autorităților locale. Aceasta va conduce în cele din urmă la o mai bună cooperare și schimb de informații între municipalitățile din Uniunea Europeană și va contribui la dezvoltarea socio-economică a regiunilor și orașelor”.

Î: Domnule Toma, cum ați descrie, pe scurt, orașul Buzău? Ce doriți să afle ­pu­blicul noastru despre acesta?

R: Buzăul este atestat documentar la 374 e.n., are 133.000 de locuitori într-un județ de 450.000 de locuitori și are 33% munte, 33% deal și 33% câmpie, unde este așezat și orașul. Situat doar la 110 km de București, capitala Ro­mâniei, Buzăul are șansa de a fi situat la întretăierea celor trei mari regiuni istorice ale României, Transilvania, Moldova și Muntenia din care face parte, fapt ceea ce a ajutat la dezvoltarea sa în istorie ca târg comercial. Permanent în­cercăm să ne recuperăm istoria locului, pentru a avea mai multă încredere în noi, ca locuitori ai Buzăului. Astfel, numai anul trecut am reabilitat cel mai mare cimitir al eroilor din România, în care sunt înhumați, alături de români, germani, ruși, austrieci, italieni, bulgari, turci, evrei și am inaugurat probabil cea mai mare expoziție foto istorică permanentă în aer liber (632 m) din lume, pe noua stradă, Calea Eroilor.

Î: Buzăul este unul dintre principalele puncte centrale de cale ferată importante din România; cum favorizează dezvoltarea orașului?

R: Ca nod important de cale ferată și nod rutier, Buzăul are dezvoltată o puternică industrie alimentară (cea mai mare fabrică de bere și singurul producător de malț pentru bere din România, cea mai mare fabrică de conserve de legume din țară, dar și cea mai mare fabrică de ulei de floarea soarelui din România), o industrie a metalului, o industrie textilă importantă, dar și cea mai mare companie de reciclare din Sud-Estul Europei. În fapt, 95% din toți banii care se strâng în Trezoreria locală sunt de la companii și doar 5% de la populație.

Î: Primăria Buzău se numără printre cele mai active din România în ceea ce privește finanțarea europeană. Spuneți-ne despre cele mai importante proiecte susținute de UE.

R: Avem depuse proiecte deja sau încheiate contracte cu fonduri U.E. de peste 60 mili­oane de euro, cele mai importante fiind cele legate de îmbunătățirea mobilității urbane și regenerarea spațiului urban.

Î: Ce faceți pentru a atrage investitori și proiecte strategice?

R: Împreună cu o echipă de 40 de voluntari buzoieni de valoare am constituit un Consiliu de dezvoltare a munici­piului Buzău și, după 18 luni și multe dezbateri publice cu multe sute de oameni, am lansat un ”Plan strategic de dezvoltare a orașului pe 12 ani”, respectiv 2018-2030.

Avem o Viziune: „Buzăul – oraș magnet!”. Avem o Misiune: ”Buzăul să obțină  așa de multă atractivitate și competitivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori și pentru vizitatori, astfel încât să devină cel mai important oraș din Sud-Estul României”, unde sunt circa 3 milioane de locuitori pe o rază de 120 km!

Avem 70 de obiective de îndeplinit, împărțite pe patru piloni: economie locală, educație, social și cultură.

Sunt convins că dacă îmbunătățim atractivitatea și competitivitatea orașului nostru vom atrage mai ușor investitori și proiecte strategice. Dar, pentru aceasta, trebuie să fim în permanență creativi, inovativi și harnici iar locuitorilor Buzăului să le dăm încrederea și speranța într-un viitor mai bun!

Î: TheMayor.eu este o platformă comună pentru muni­cipalitățile europene, unde cetățenii pot obține cele mai recente informații despre ceea ce are loc în Uniunea Europeană. Cum poate fi portalul util pentru dumneavoastră și pentru cetățenii din Buzău?

R: Portalul ar fi mai util dacă ar cuprinde cât mai multe exemple deosebite de primari care au reușit, iar locuitorii au devenit mai fericiți. Bineînțeles că trebuie să aveți și o promovare intensă a platformei, mai ales prin intermediul asociațiilor de municipii sau orașe, care există și în România, precum și în Uniunea Europeană.

Î: Care sunt principalele obiective și exemple de bune practici pe care intenționați să le dezvoltați pentru viitorul apropiat?

R: Ținta strategică pentru 2030 este atingerea viziunii ”Buzăul – oraș magnet”, unde avem deja fixate, așa cum am mai spus, 70 de obiective de îndeplinit. Voi da doar două ­exe­mple de obiective:

– Implementarea în administrația publică, atât în aparatul propriu al primarului, dar și în companiile care deservesc Primăria, a managementului de tip Kaizen sau Lean management-îmbu­nătățire continuă, care, numai în 2018, a adus o economie de timp pentru cetățenii buzoieni de 180 de ani, toți timpii de răspuns ai Primăriei către cetățeni reducându-se între 30 și 90%. De asemenea, prin aplicarea standardelor Kaizen am avut venituri suplimentare de circa 4 milioane de euro.

– Transformarea orașului Buzău în primul oraș permacultural din România. Buzăul are cea mai mare tradiție din România în cultivarea le­gumelor, iar grija față de pământ, față de plante, față de animale și grija față de om pot fi puse armonios în valoare prin această concepție să­nătoasă de agricultură permaculturală. Am început mai multe studii pentru a recupera cât mai multă apă din ploi și de la stația de epurare a orașului, dorind să realizăm în viitorii ani cât mai multe lacuri în jurul Buzăului și cât mai multe bazine în interiorul orașului. Avem în plan dezvoltarea unui Centru educațional pentru permacultură și hrană sănătoasă, precum și mai multe grădini permacultu­rale în interiorul orașului.

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

  1. Mai baieti, voi nu intelegeti ce este aia o strategie de dezvoltare, masuri luate intrun ansamblu, viziune pe termen lung. Va impiedicati de gropi? Unirii urmeaza, dar nu plombare made Boscodeala, cititi mesajele primarului. 16 ani de Boscodeala ati fost multumiti de superficialitate, iar intrun an vreti sa fie totul nou! Hai sa ganditi un pic, lucrurile temeinice nu se fac la repezeala, proiectele au perioada gestanta destul de lunga, dar bine ca SUNT PROIECTE!

  2. In aproape 3 ani de administratie Toma, orasul nostru arata deplorabil!!!!!! Daca te duci la Focsani, Braila, Slobozia, chiar si la Rm. Sarat, nu o sa gasesti drumuri atat de proaste, pline de gropi ca in Buzau. Dl.Toma isi face campanie nonstop insa realizarile concrete sunt f. f. Slabe. M-am inselat cand l-am votat!!!

  3. D-le Toma, b-dul Unirii e plin de CRATERE SI GROPI ca dupa bombardament si d-ta vorbesti de cel mai important oras?????!!!!!!

  4. Un interviu profesionist care scoate in evidenta viziunea unui om dedicat comunitatii.
    Comunicarea permanenta cu oamenii este solutia prin care majoritatea va intelege ce doreste un primar si echipa sa pentru dezvoltarea sustenabila pe termen lung.
    Doresc succes echipei dlui primar Toma.

Comments are closed.