Consiliul Local Municipal, întrunit, joi, în şedinţă extraordinară, a votat, cu o singură abţinere, a proaspătului liberal Constantin Ionescu, proiectul de hotărâre privind modificarea coeficientului de scurgere din formula de calcul a cantităţii de apă meteorică, preluată de reţeaua de canalizare, în sensul reducerii acestuia cu 30% pentru persoane juridice – agenţi economici, instituţii publice etc. – şi eliminarea pentru persoane fizice, inclusiv pentru asociaţiile de proprietari din municipiul Buzău, de către Societatea Comercială ,,Compania de Apă” S.A Buzău. Cu alte cuvinte, a fost tranşată, astfel, mult disputata problemă a eliminării taxei pe apa meteorică din facturile pe care operatorul local de apă şi canalizare le percepe de la buzoieni şi a reducerii cu 30 de procente a sumelor pe care Compania de Apă le facturează agenţilor economici.

   ,,De la 1 noiembrie nu se va mai plăti apa meteorică. Ce va ploua de la 1 noiembrie încolo, nu va mai conta pe facturile buzoienilor, deci apa de ploaie nu va mai fi pe facturile persoanelor fizice; iar la persoanele juridice, res­pectiv firme şi instituţii, se va reduce cu 30 la sută, tot de la 1 noiembrie. Efectul financiar asupra cetăţeanului de rând este important, pentru că se ajunsese ca factura la apă să fie mai mare decât cea la energie electrică, care era cea mai sensibilă plată pentru o familie”, a precizat primarul Constantin Toma la finanlul şedinţei. 

   Joi, după încheierea şedinţei Consiliului Local, vicepremierul Marcel Ciolacu, deputat social-democrat de Buzău şi lider al organizaţiei judeţene a PSD, i-a felicitat, printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, pe aleşii municipali pentru votul lor: ,,Îi felicit pe colegii mei din Consiliul Local Municipal Buzău pentru votul clar pe care l-au dat astăzi pentru scăderea facturilor la apă. Este o măsură foarte bună, pe care am susţinut-o şi care, odată devenită oficială, demonstrează preocuparea reală a autorităţilor locale de a veni în sprijinul cetăţenilor. Îmi doresc să avem în continuare astfel de decizii ce pot asigura buzoienilor o viaţă mai bună!”, a scris Ciolacu, cel care, de fapt, este artizanul acestei măsuri.

,,S-a terminat cu o furăciune, dar trebuie să terminăm cu toate“

   Primarul a reiterat ideea că războiul municipalităţii cu Compania de Apă nu s-a încheiat, dat fiind că joi ,,s-a terminat cu o furăciune, dar trebuie să terminăm cu toate”. El a precizat că municipalitatea se va lupta, în primul rând, să afle care este cotul real al apei pe care o primesc buzoienii la robinete: ,,Dar lucrurile nu vor rămâne aici, pentru că mai sunt multe de făcut; nu este o facilitate pe care a acorda­t-o domnul Tescaru, ci noi trebuie să facem exact bilanţul apei, să ştim efectiv cât ne costă apa. Deocamdată, pentru expertiza care s-a făcut, nu au participat, nu au livrat date, dar probabil că vom obţine aceste date prin instanţă. Pentru că trebuie să ştim; factura este a buzoienlor, reţelele sunt ale municipiului, suntem principalul contribuabil la această societate şi principalul acţionar al acestei societăţi. Ei trebuie să fie transparenţi, cum este la modă acum; eu primesc multe hârtii pe 544 (Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, n.r.), răspund imediat, aşa trebuie să facă şi ei, să fie la fel de transparenţi şi să spună cu cât ne fură în acest moment. Deocamdată s-a terminat cu o furăciune, dar trebuie să terminăm cu toate, pentru că fiecare companie unde Consiliul Local este acţionar trebuie să funcţioneze cu costuri reduse, bineînţeles asigurând serviciile la preţul corect şi mai ales de calitate”, a mai precizat Toma.

   La începutul acestei săptă­mâni, primarul Constantin Toma anunţase, în raportul către buzoieni pe care îl postează, săptămânal, pe pagina sa oficială de Facebook, un alt front pe care se va desfăşura lupta cu Compania de Apă. El a spus că municipalitatea va acţiona şi în sensul obligării Companiei de Apă să se ocupe în mod aplicat de întreţinerea reţelei de canalizare, pe calea unui act adiţional la contractul de delegare a gestiunii pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare, pe care Primăria îl are cu operatorul respectiv: ,,Vom merge mai departe, în sensul că vom acţiona pentru ca aceste reţele de canalizare de pe majoritatea străzilor din Buzău – avem circa 400 de străzi, iar anul acesta s-a intervenit doar pe 16 -, înfundate, necurăţate, să constituie obiectul unui contract cu Compania de Apă şi cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară; aceasta pentru că în contractul de delegare a gestiunii pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare trebuia să fie o prevedere privind întreţinerea permanentă, anuală, a fiecărei reţele de canalizare. Din păcate, acum nu se întâmplă acest lucru”, a spus Toma în raportul către buzoieni pe care îl postează, săptămânal, pe pagina sa oficială de Facebook.

   Întrebat în legătură cu rezultatele controlului efectuat la Compania de Apă de Corpul de control al primului ministru, Toma a precizat: ,,Nu ne-a ve­nit niciun rezultat până acum; probabil va veni într-un an-doi-cinci; suntem optimişti”. ­Rea­mintim că în data de 5 martie, premierul Sorin Grindeanu, aflat în vizită de lucru la Buzău, afirma: ,,De asemenea, am discutat (…) despre Compania de Apă – şi o să trimit Corpul de control al prim-ministrului aici – pentru a avea o idee clară despre ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce vrem să se întâmple în continuare”. Inspectorii Corpului de control au venit, într-adevăr, la Buzău, la Primărie şi la Compania de Apă, şi duşi au fost…

 

DISTRIBUIȚI