27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 12:04 PM

Cultura

Tinerii din Buzău şi-au prezentat proiectul de combatere a fumatului la televiziunea din Grecia

de Cristian IONESCU
Cultura  |
28.07.2017, 00:00
321

   Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei derulează programul pentru tineret „Vade mecum, juvenis!”, propus şi coordonat de Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul.

   În acest sens, în perioada 15-22 iulie, a avut loc, la Tesalonic, un schimb de 40 de  tineri, invitaţi de mai multe organizaţii preocupate de educarea acestora, din Grecia, Italia, Malta, Cipru şi Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thnx!”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +. Este cel de-al treilea demers încununat de succes, iniţiat de Sectorul sus-amintit, pentru atragerea de fonduri europene în preocuparea tinerilor din Eparhia noastră, în asumarea valorilor creştin-ortodoxe şi europene conjunctive.

   Gazdelor de la grupul informal de tineri „Greek Odysseuses” şi celorlalţi participanţi, selectaţi în proiect, li s-a alăturat şi echipa buzoienilor, formată din Claudia Colniceanu (premiantă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” şi unul dintre cei mai talentaţi interpreţi de muzică populară ai judeţului Buzău), Cătălin Petrea (din municipiul Focşani, cu studii de licenţă şi master în Teologie, licenţiat în Istorie, şi fruntaş la examenul de titularizare în Istorie din acest an), Ioana-Violeta Dragu (studentă la Medicină), Adrian-Teodor Oancea (licenţiat în Teologie, bursier Erasmus şi lucrător de tineret experimentat, de la Parohia Goideşti, judeţul Buzău), Ioana Bordea (studentă la Facultatea de Psihologie şi voluntar al Centrului de zi „Dănuţ”, de la Parohia Broşteni I Pituluşa, judeţul Vrancea), coordonaţi de pr. prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial şi lucrător de tineret calificat, iniţiator al proiectului.

Fumatul în raport cu alte vicii

   Pe parcursul celor şapte zile, organizatorii, împreună cu liderii de grupuri şi tinerii participanţi, cu diverse fonduri culturale şi educaţionale, au elaborat o serie de activităţi de învăţare participativă, în echipe mixte, folosind metode şi instrumente non-formale dintre cele mai apreciate, dar şi originale, pentru atingerea obiectivelor împotriva fumatului activ şi pasiv, spre consolidarea competenţelor sociale, interculturale, lingvistice şi digitale, dar şi spre încântarea tuturor beneficiarilor.

  Pornind de la studierea cauzelor fumatului, dar şi ale deprinderilor de vicii şi creării dependenţelor, în general, pe lângă abordarea dramatică a rolului diferitelor tipuri de familie în sprijinirea fumătorului, în contextul legislativ privind fumatul public din ce în ce mai restrictiv în diferite ţări europene, dar şi pe alte continente, echipei noastre i-a revenit sarcina de a pregăti activităţi pentru a analiza fumatul în contrast cu alte obiceiuri rele: consumul de alcool, de droguri, jocurile de noroc etc.

În direct la televiziunea naţională

   „Conform specificului culturii organizaţionale, dar şi pregătirii academice a membrilor echipei noastre, am elaborat o prezentare inedită în aplicaţia web Prezi, care facilitează informaţiile şi ilustraţiile într-un mod mult mai atractiv şi coerent decât variantele multimedia convenţionale. Dacă Ioana Bordea a tratat fumatul şi dependenţa din punct de vedere psihologic, Ioana Dragu a abordat fumatul şi alte vicii din punct de vedere medical, Teodor Oancea şi Cătălin Petrea, din punct de vedere creştin-moral, ilustrând cu opinii ale Părinţilor Bisericii despre acestea, Claudia Colniceanu a vorbit despre rolul muzicii în lupta împotriva viciilor, iar subsemnatul a iniţiat o discuţie despre «diferenţa între dependenţă, viciu şi patimă>, din perspectiva spiritualităţii ortodoxe”, a declarat pr. Marius Dima.

   Participanţii au apreciat ţi­nu­ta prezentării şi calitatea informaţiilor oferite de delegaţia românească, comunicarea facilă în limba engleză, dar şi abordarea – originală, pentru ei – din punct de vedere ortodox, a temei proiectului, fapt demonstrat şi în timpul cafenelei publice – metodă educativă non-formală de succes – animată de membrii echipei noastre, cu grupuri mixte de reflecţie asupra fumatului şi a celorlalte vicii, din perspectivele propuse de noi.

   De altfel, filmul promoţional al activităţii României în acest proiect a fost selectat şi pentru a fi prezentat într-o emisiune live a televiziunii naţionale ERT 3 Grecia, unde au fost invitaţi organizatorii, lidera grupului cipriot şi Adrian-Teodor Oancea, care a explicat modul în care legislaţia românească restricţionează fumatul în spaţiile publice, făcându-ne mândri de a ne fi reprezentat într-o astfel de ocazie.

Solista Claudia Colniceanu i-a emoţionat până la lacrimi pe organizatori

   Un episod de referinţă din acest proiect l-a constituit workshopul realizat de cercetătorii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Medicale a Universităţii „Aristotel” din Salonic, care au prezentat în laboratoarele lor programul de sprijin pentru cei care doresc să renunţe la fumat, „Smoke Free Brain” (Creier fără fum).

   Rezultatele finale ale demersurilor buzoienilor, alături de cele ale activităţilor propuse de celelalte delegaţii participante, au fost prezentate în cadrul unui eveniment public: „Show me what you’ve done here, kid!” („Arată-mi ce-ai făcut aici, copile!”), organizat de gazde la Centrul de Diseminare a Cercetării, din cadrul aceleiaşi universităţi, joi, 20 iulie, după-amiaza, cu auditoriu avizat şi transmis în direct pe internet, spre folosul tuturor, inclusiv al celor interesaţi de acasă.

   Tot aici, delegaţia Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a prezentat Grecia celorlalte echipe participante, conform programului fixat în timpul vizitei pregătitoare. Sub conducerea lui Adrian-Teodor Oancea, un adevărat lider de tineret, tinerii au încântat publicul prin prestaţia lor profesionistă şi dragostea arătată faţă de ţara gazdă. Marea surpriză a constituit-o interpretarea celebrei melodii „Milo mou kokkino”, în limba greacă, de către Claudia Colniceanu, stârnind ropote de aplauze, dar şi lacrimile lui Markos Chionos, organizatorul acestui schimb de tineri, care s-a născut în oraşul din care provine acest cântec, Siatista.

   Un alt moment de mare impact şi sensibilitate l-a constituit seara interculturală organizată de delegaţia Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în care, după ce România a fost prezentată ca ţară de echipa italiană, a preluat misiunea de a produce împreună, bucurie celorlalţi invitaţi, prezentând activitatea multilaterală a Bisericii locale, bucuria de a fi ortodox, dar şi viziunea specifică privind educaţia şi activităţile cu tineretul. Seara s-a încheiat în ritmuri munteneşti, interpretate inconfundabil de Claudia Colniceanu, iar ceilalţi, îmbrăcaţi în costume naţionale, le-au oferit celor doritori bucate specifice Buzăului şi Vrancei şi i-au învăţat dansuri tradiţionale româneşti, fiind în final recunoscută ca cea mai reuşită seară interculturală.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

KO Goetz, reprezentant de marcă al picturii abstracte germane, a murit la vârsta de 103 ani
Marti, August 22, 2017 11:52 AM

Pictorul Karl Otto Goetz, ale cărui lucrări abstracte au contribuit la revirimentul pe piața internațională a artei germane după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial și prăbușirea celui de-Al Treilea Reich, a murit la vârsta de 103 ani, a anunțat luni fundația sa, informează DPA.

Directorul Tel Drum, Petre Pitiș, la DNA
Marti, August 22, 2017 11:50 AM

Directorul societății Tel Drum, Petre Pitiș, s-a prezentat marți la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a participa la desigilarea sistemelor informatice ridicate în urma perchezițiilor efectuate de anchetatori.

China: Peste 4.000 de persoane evacuate din calea taifunului Hato
Marti, August 22, 2017 11:45 AM

Peste 4.000 de persoane au fost evacuate din calea taifunului Hato, cel de-al 13-lea fenomen meteorologic de acest tip din 2017, care înaintează spre coasta de sud-est a Chinei, informează marți Xinhua.

Stoltenberg: NATO nu va lăsa niciodată Afganistanul ''să redevină un sanctuar pentru teroriști''
Marti, August 22, 2017 11:43 AM

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care a intervenit în Afganistan a doua zi după atentatele din 11 septembrie 2001, la cererea SUA, nu va lăsa niciodată această țară ''să redevină un sanctuar pentru teroriști'', a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, salutând discursul președintelui american Donald Trump, informează AFP.

Un fost avocat al cântărețului Michael Jackson îl va apăra pe Bill Cosby
Marti, August 22, 2017 11:38 AM

Tom Mesereau, fost avocat al cântărețului Michael Jackson, se va ocupa de apărarea în instanță a actorului de comedie Bill Cosby, a anunțat luni un purtător de cuvânt al artistului, citat de AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 11:14 Lumea de ieri și lumea de azi!
Pixelu razna a comentat pentru articolul Torţionarul Vişinescu se vrea liber ,,din motive medicale“:
Din aceeași categorie cu „nu suportă detenția” sau dementul ăla norvegian, Breivik, care a dat statul în judecată că este supus unui tratament inuman pentru că este izolat și nu socializează și i se încălzește mâncarea la microunde. Și statul norvegian a luat în serios plângerea. Demența este totală. Personajul are și pagină pe Wikipedia. Mai nou, și-a schimbat legal numele.
22 Aug, 10:46 Justitie divina...
Unforgiven a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Florina Stoian,nu te supara,dar era si timpul sa fii schimbata!...La cate mizerii si abuzuri ai facut in perioada concursului pentru functia de director de scoala-2016,la cata incompetenta crasa ai demonstrat in ciuda inaltelor studii economice de la Academia din Brosteni,la cat rafinament intelectual ai afisat de fiecare data cand ai reprezentat invatamantul buzoian,la ce /in ce concurs de imprejurari politice ai obtinut postul!...Probabil e prea mult pentru tine si functia de director la gradinita "Boboceii din Micro III"...Sorry,Florina go home!
22 Aug, 10:13 Unde dai și unde crapă!
Pixelu corporatist a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Observ o întreagă propagandă legată de faptul că: „A luat concursul, să-și ducă mandatul la bun sfârșit!”. Principial vorbind, este o cretinătate. Dacă câștigătorul concursului o ia razna în timpul mandatului este firesc să fie înlăturat. Că se pot face abuzuri, cum pare a fi și cazul de față, este cu totul altă discuție, care în principiu sunt generate de însăși natura legislației. Guvernarea corporatistă a fost legiferată tocmai pentru a legaliza abuzul.
Google PageRank Checker