27 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 24, 2017 08:49 AM

Cultura

Tinerii din Buzău şi-au prezentat proiectul de combatere a fumatului la televiziunea din Grecia

de Cristian IONESCU
Cultura  |
28.07.2017, 00:00
351

   Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei derulează programul pentru tineret „Vade mecum, juvenis!”, propus şi coordonat de Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul.

   În acest sens, în perioada 15-22 iulie, a avut loc, la Tesalonic, un schimb de 40 de  tineri, invitaţi de mai multe organizaţii preocupate de educarea acestora, din Grecia, Italia, Malta, Cipru şi Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thnx!”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +. Este cel de-al treilea demers încununat de succes, iniţiat de Sectorul sus-amintit, pentru atragerea de fonduri europene în preocuparea tinerilor din Eparhia noastră, în asumarea valorilor creştin-ortodoxe şi europene conjunctive.

   Gazdelor de la grupul informal de tineri „Greek Odysseuses” şi celorlalţi participanţi, selectaţi în proiect, li s-a alăturat şi echipa buzoienilor, formată din Claudia Colniceanu (premiantă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” şi unul dintre cei mai talentaţi interpreţi de muzică populară ai judeţului Buzău), Cătălin Petrea (din municipiul Focşani, cu studii de licenţă şi master în Teologie, licenţiat în Istorie, şi fruntaş la examenul de titularizare în Istorie din acest an), Ioana-Violeta Dragu (studentă la Medicină), Adrian-Teodor Oancea (licenţiat în Teologie, bursier Erasmus şi lucrător de tineret experimentat, de la Parohia Goideşti, judeţul Buzău), Ioana Bordea (studentă la Facultatea de Psihologie şi voluntar al Centrului de zi „Dănuţ”, de la Parohia Broşteni I Pituluşa, judeţul Vrancea), coordonaţi de pr. prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial şi lucrător de tineret calificat, iniţiator al proiectului.

Fumatul în raport cu alte vicii

   Pe parcursul celor şapte zile, organizatorii, împreună cu liderii de grupuri şi tinerii participanţi, cu diverse fonduri culturale şi educaţionale, au elaborat o serie de activităţi de învăţare participativă, în echipe mixte, folosind metode şi instrumente non-formale dintre cele mai apreciate, dar şi originale, pentru atingerea obiectivelor împotriva fumatului activ şi pasiv, spre consolidarea competenţelor sociale, interculturale, lingvistice şi digitale, dar şi spre încântarea tuturor beneficiarilor.

  Pornind de la studierea cauzelor fumatului, dar şi ale deprinderilor de vicii şi creării dependenţelor, în general, pe lângă abordarea dramatică a rolului diferitelor tipuri de familie în sprijinirea fumătorului, în contextul legislativ privind fumatul public din ce în ce mai restrictiv în diferite ţări europene, dar şi pe alte continente, echipei noastre i-a revenit sarcina de a pregăti activităţi pentru a analiza fumatul în contrast cu alte obiceiuri rele: consumul de alcool, de droguri, jocurile de noroc etc.

În direct la televiziunea naţională

   „Conform specificului culturii organizaţionale, dar şi pregătirii academice a membrilor echipei noastre, am elaborat o prezentare inedită în aplicaţia web Prezi, care facilitează informaţiile şi ilustraţiile într-un mod mult mai atractiv şi coerent decât variantele multimedia convenţionale. Dacă Ioana Bordea a tratat fumatul şi dependenţa din punct de vedere psihologic, Ioana Dragu a abordat fumatul şi alte vicii din punct de vedere medical, Teodor Oancea şi Cătălin Petrea, din punct de vedere creştin-moral, ilustrând cu opinii ale Părinţilor Bisericii despre acestea, Claudia Colniceanu a vorbit despre rolul muzicii în lupta împotriva viciilor, iar subsemnatul a iniţiat o discuţie despre «diferenţa între dependenţă, viciu şi patimă>, din perspectiva spiritualităţii ortodoxe”, a declarat pr. Marius Dima.

   Participanţii au apreciat ţi­nu­ta prezentării şi calitatea informaţiilor oferite de delegaţia românească, comunicarea facilă în limba engleză, dar şi abordarea – originală, pentru ei – din punct de vedere ortodox, a temei proiectului, fapt demonstrat şi în timpul cafenelei publice – metodă educativă non-formală de succes – animată de membrii echipei noastre, cu grupuri mixte de reflecţie asupra fumatului şi a celorlalte vicii, din perspectivele propuse de noi.

   De altfel, filmul promoţional al activităţii României în acest proiect a fost selectat şi pentru a fi prezentat într-o emisiune live a televiziunii naţionale ERT 3 Grecia, unde au fost invitaţi organizatorii, lidera grupului cipriot şi Adrian-Teodor Oancea, care a explicat modul în care legislaţia românească restricţionează fumatul în spaţiile publice, făcându-ne mândri de a ne fi reprezentat într-o astfel de ocazie.

Solista Claudia Colniceanu i-a emoţionat până la lacrimi pe organizatori

   Un episod de referinţă din acest proiect l-a constituit workshopul realizat de cercetătorii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Medicale a Universităţii „Aristotel” din Salonic, care au prezentat în laboratoarele lor programul de sprijin pentru cei care doresc să renunţe la fumat, „Smoke Free Brain” (Creier fără fum).

   Rezultatele finale ale demersurilor buzoienilor, alături de cele ale activităţilor propuse de celelalte delegaţii participante, au fost prezentate în cadrul unui eveniment public: „Show me what you’ve done here, kid!” („Arată-mi ce-ai făcut aici, copile!”), organizat de gazde la Centrul de Diseminare a Cercetării, din cadrul aceleiaşi universităţi, joi, 20 iulie, după-amiaza, cu auditoriu avizat şi transmis în direct pe internet, spre folosul tuturor, inclusiv al celor interesaţi de acasă.

   Tot aici, delegaţia Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a prezentat Grecia celorlalte echipe participante, conform programului fixat în timpul vizitei pregătitoare. Sub conducerea lui Adrian-Teodor Oancea, un adevărat lider de tineret, tinerii au încântat publicul prin prestaţia lor profesionistă şi dragostea arătată faţă de ţara gazdă. Marea surpriză a constituit-o interpretarea celebrei melodii „Milo mou kokkino”, în limba greacă, de către Claudia Colniceanu, stârnind ropote de aplauze, dar şi lacrimile lui Markos Chionos, organizatorul acestui schimb de tineri, care s-a născut în oraşul din care provine acest cântec, Siatista.

   Un alt moment de mare impact şi sensibilitate l-a constituit seara interculturală organizată de delegaţia Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în care, după ce România a fost prezentată ca ţară de echipa italiană, a preluat misiunea de a produce împreună, bucurie celorlalţi invitaţi, prezentând activitatea multilaterală a Bisericii locale, bucuria de a fi ortodox, dar şi viziunea specifică privind educaţia şi activităţile cu tineretul. Seara s-a încheiat în ritmuri munteneşti, interpretate inconfundabil de Claudia Colniceanu, iar ceilalţi, îmbrăcaţi în costume naţionale, le-au oferit celor doritori bucate specifice Buzăului şi Vrancei şi i-au învăţat dansuri tradiţionale româneşti, fiind în final recunoscută ca cea mai reuşită seară interculturală.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

O avalanșă a provocat moartea a 12 alpiniști pe cel mai înalt pisc din Mongolia
Marti, Octombrie 24, 2017 08:41 AM

Douăsprezece alpiniști au murit și alți cinci sunt dați dispăruți în urma unei avalanșe care s-a produs pe muntele Otgontenger, din centrul Mongoliei, potrivit agenției de presă Montsame, citată de EFE.

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din județele Dâmbovița și Prahova, până la ora 15:00
Marti, Octombrie 24, 2017 08:21 AM

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți dimineața, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până la ora 15:00, în două bazine hidrografice de pe raza județelor Dâmbovița și Prahova.

Modificarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES îi pune în pericol independența, atrage atenția OSCE
Marti, Octombrie 24, 2017 08:14 AM

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, este îngrijorat de recentul amendament la Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, care a primit aviz favorabil la 11 octombrie 2017 din partea Comisiei de Cultură a Senatului României. El i-a scris luni, 23 octombrie, în acest sens ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, informează organizația într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Apariție neașteptată a lui Katy Perry la o nuntă
Marti, Octombrie 24, 2017 08:02 AM

Cântăreața americană Katy Perry și-a făcut o apariție inopinată sâmbătă în timpul petrecerii de nuntă a unui cuplu din St. Louis (Missouri), unde s-a pozat cu mirii și a dansat alături de ei, relatează marți AFP.

ÎCCJ ar putea da sentința în dosarul lui Cristian David
Marti, Octombrie 24, 2017 07:48 AM

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea pronunța marți sentința în primă instanță în dosarul în care fostul ministru Cristian David a fost acuzat de DNA că ar fi primit o mită de 500.000 de euro.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 19:34 Domnul a dat,Domnul a luat!Domnul fie laudat !
Scaraotchi a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Domnul a dat,Domnul a luat! Domnul fie laudat!...........O fi saracit biserica? Poate ca este doar o manevra pentru naivii care vor sari sa despagubeasca biserica.
23 Oct, 15:06 pentru SUBIECTIV
Q. a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
Domnule, nu știu ce iei, dar vreau și eu! Cine ți-a zis așa ceva? Iar folosirea literelor mari echivalează în spațiul virtual cu țipatul.
23 Oct, 14:46 Urare de bine
Priceputu' a comentat pentru articolul Mocanu: “Guvernul PSD-ALDE joacă «alba-neagra» cu legea pensiilor”:
Vedea-te-as muncind la firma privata , domnule parlamentar beizadea!
Google PageRank Checker