Aşa, peste noapte, capricios ca toamna, Ministerul Educaţiei a încercat să schimbe, din mers, ,,re­gulile jocului” în timpul anului şcolar, atât pentru Bacalaureat cât şi pentru ­Eva­luarea Naţională 2019, înlocuind clasica procedură de examinare cu teste-grilă. Aceasta se întâmpla fără nicio dezbatere publică în prealabil, nicio fundamentare sau studiu de impact, într-un minister care, de mai bine de o lună, nu are ministru plin.

Şi, uite aşa, rapid, fără să ne dezmeticim bine, ne trezim cu modele de subiecte publicate de site-ul dedicat Educaţiei, cu calendarul de desfăşurare a probelor de concurs, fără ca instituţia să spună ce studii au stat la baza modificării acestora şi implementarea noilor reguli!

Dar, ce să vezi, România mai are încă oameni inteligenţi, patrioţi, cadre didactice desăvârşite care, împreună cu părinţii şi cu elevii, au reuşit peste noapte să dărâme planul diabolic al Ministerului Educaţiei  – o fi coincidenţă sau nu? –  chiar în seara de Halloween.

Astfel, după o zi agitată, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Florian Lixandru a declarat că modelele de subiecte au fost publicate dintr-o eroare a Consiliului Naţional de Evaluare şi Examinare şi au fost retrase de pe site. El mai spune că a recurs, de fapt, la introducerea subiectelor de concurs tip grilă doar spre binele copiilor, pentru a reduce gradul de subiectivism, timpul alocat, procedurile şi suspiciunile vizavi de modalitatea de evaluare.

Aş întreba, cu ce preţ? De ce toată lumea trebuie să ia bacalaureatul?

Este penibil pentru  minister să se joace cu astfel de lucruri atunci când discută despre  pregătirea ge­neraţiilor de mâine.

Se naşte, astfel, din nou, întrebarea care sună în noi toţi ca un ecou, cine ne vrea copiii proşti? Cine doreşte că viitorul ţării să fie compromis şi prin aceste metode? De ce? Ce planuri meschine mai sunt în desfăşurare în cabinete cu uşile închise? Pe cine interesează să crească numărul de absolvenţi? Calitatea actului de învăţământ nu contează pentru acest Guvern, este suficientă nota cinci?

DISTRIBUIȚI
loading...