27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 07:18 AM

Opinii

Tichia de mărgăritar a buletinului biometric

de Călin BOSTAN
Opinii  |
22.03.2017, 00:00
2302

   Las la o parte, deocamdată, suspiciunile legate de o nouă afacere necurată pusă la cale de cei cărora le-a trecut prin cap să arunce la gunoi sutele de ­mi­lioane de euro investite în cardul de sănătate şi să-l înlocuiască, dimpreună cu cărţile de identitate – care, la vremea lor, au fost şi ele subiect de controversă la achiziţionarea echipamentelor –, cu actul biometric. În care, dacă este să dăm crezare oficialilor din ministerul condus de cea mai secretară dintre miniştri şi cea mai ministru dintre toate secretarele de şcoli din România, vor conţine, pe lângă datele de stare civilă, amprentele digitale şi fişa me­dicală a fiecăruia dintre noi, cu date inclusiv despre istoricul bolilor, grupa sangvină şi despre eventualul accept legat de donarea de organe.

   Las la o parte isteriile celor care, pe moment, sunt prea ocupaţi de prezervarea familiei tradiţionale şi punerea la zid a minorităţilor sexuale şi a femeilor care avortează. Vreau să mă refer, în schimb, la cardul de sănătate care, se pare, îşi va da curând obştescul sfârşit. După cum a fost prezentat în momentul în care era doar in stadiul embrionar, în timpul ­mi­nisteriatului la Sănătate al lui Attila Czeke, acest act electronic ar fi trebuit să conţină, din start, datele personale medicale despre care am făcut vorbire mai sus. Cu alte cuvinte, dacă eşti adus inconştient la spital în urma unui accident rutier, de exemplu, cardul de sănătate ar fi trebuit să ofere salvatorilor toate datele necesare unor proceduri care să te facă bine, nu să te îngroape definitiv. Sau, în caz de Doamne-fereşte!, să se ştie la timp dacă eşti donator de organe, să nu mai fie nevoie de acceptul familiei. În schimb, cardul de sănătate funcţionează acum – deşi mai mult nu funcţionează - ca un fel de poliţie destinată supravegherii medicilor, de la cel de familie şi până la specialistul de mare clasă. Nu a eliminat nici măcar obligarea pacientului de a se plimba de colo-colo, de exemplu în cazul prelungirii unui concediu ­me­dical acordat de un specialist, să spunem în urma unei intervenţii chirurgicale: la medicul de familie pentru trimitere, la un medic specialist pentru prelungire, înapoi la medicul de familie pentru o parafă şi o semnătură.

   Aşadar, dacă nici măcar cu cardul de sănătate nu s-a reuşit mare lucru în afară de supravegherea medicilor, res­pectiv nu există acum nicio înlesnire pentru pacient – ba, mai mult, o grijă în plus, aceea de a-l purta după tine şi de a nu îl pierde -, să ne imaginăm ce se va întâmpla, după o treabă românească, cu actul de identitate pe care care doamna ministru specialistă în ,,intervale orale” vrea să îl implementeze.

   Va fi încă o tichie de mărgăritar pentru o ţară în care securitatea cetăţeanului este pusă, în fiecare clipă, în pericol, de starea jalnică a drumurilor şi trotuarelor.

Comentarii

buletin biometric (22 Mar, 09:12)
jeanpes

daca-l pierzi,poate fi cineva anume, interesat de toate datele tale, personale?

Raspunde
CI biometrice (22 Mar, 09:27)
anonim

Subscriu.Le aveam pe toate, si asta era o prioritate ! Biata tara, prost condusa de incompetenti si corupti!

Raspunde
Mulsul fraierilor (22 Mar, 11:42)
Acaru' Paun

Pe principiul "Avem niste bani, cui ii dam?" vom vedea un nou episod din telenovela "Banul tau, obsesia lor". - Daca tot au creeat sistemul electronic (intranetul) sistemului medical, teoretic, orice dispensar, cabinet sau unitate medicala poate avea acces la datele medicale ale oricarui pacient. Deci metodele devin redundante (arhiva medicala, card de sanatate, buletin biometric), iar sumele alocate o risipa; - Daca pacientul adus la UPU e in stare de inconstienta (si are card de sanatate), cine naiba poate accesa date de pe card fara sa stie PIN-ul cardului? Deci cardul e bun de folosit doar daca esti constient, nu daca te aduce in coma la spital... - In era digitala, orice informatie stocata in PC-uri sau cloud, poate fi accesata de catre cei interesati (hackeri). Asa ca nu stiu ce rost ar putea sa aiba buletinul biometric!? Inca o baza de date de spart?!... - Statul (CNAS) a mai strans ceva banuti de la fraieri si nu prea au ce sa faca cu ei... "aaa, uite cum sa-i mai prostim o data! Buletin biometric... ce-i ala?! Lasa ca o sa vedem dupa ce ne luam comisioanele..." - Sa zicem ca buletinul biometric inlocuieste cardul... buuun. Cum s-a mentionat, daca-l pierzi, nu-i asa ca esti expus furtului de identitate (asta daca n-are PIN)?! Daca are PIN, nu-i acceasi problema ca la card (pacientul inconstient si nimeni nu stie PIN-ul)...?! Unde draq* vor astia de sus sa mergem, ca nimeni nu mai intelege nimic!!!

Raspunde
buletinul biometric (22 Mar, 19:56)
un simplu cetatean

aveti dreptate .. Ati pus punctul pe Ï".. un lucru bun nu am lua de la straini . ,,tara arde si baba se piaptana ; locuri de munca nu ar creea

Raspunde
@ simplul cetățean (24 Mar, 11:19)
Pixelu cent

Hai să nuanțăm puțin. Nu este un secret, se observă cu ochiul liber, că actualii guvernanți nu sunt prea mintoși. Oare nu tocmai străinii ăia la care te închini sunt artizanii inițiativei? Nu cumva ordinul a venit într-un plic cu antetul bruxelului sau washingtonului? Oare ce a discutat madama ministereasă de la interne în vizita făcută la ambasada americană? Par bolnav de șcenarită dar timpul mi-a confirmat multe presupuneri când la mijloc sunt interese financiare facile. Mă ghidez îndeosebi pe zicerea partenerului nostru strategic: Follow the money!

Raspunde

Stiri Agerpres

Tribunalul București judecă dosarul Colectiv
Luni, Octombrie 23, 2017 06:36 AM

Tribunalul București dezbate, luni, un nou termen în dosarul Colectiv în care sunt judecați fostul primar Cristian Popescu-Piedone și patronii de la Clubul Colectiv.

Senat: Proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă ar putea fi votat luni în plen
Luni, Octombrie 23, 2017 06:17 AM

Senatul ar putea vota luni proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă, act normativ înscris pe ordinea de zi a plenului la secțiunea dedicată votului final.

Nigeria: Trei atentate sinucigașe, 13 morți, 16 răniți
Luni, Octombrie 23, 2017 05:53 AM

Trei atentate sinucigașe comise de femei s-au soldat duminică seara cu 13 morți - în afara autoarelor - și cu 16 răniți în orașul Maiduguri din Nigeria, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia Scorpion (23 octombrie - 22 noiembrie)
Luni, Octombrie 23, 2017 05:00 AM

Zodia Scorpion, o zodie feminină de apă, predominant emoțională, începe pe 23 octombrie și se încheie pe 21 noiembrie. Cei născuți în această zodie au un mod de a gândi și de a acționa puternic marcat de sentimente, care de obicei sunt mult mai intense la cei născuți în această zodie, decât la nativi din celelalte zodii.

Secretarul american al apărării începe un turneu de o săptămână în Asia
Luni, Octombrie 23, 2017 04:03 AM

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, începe luni un turneu de o săptămână în Asia, unde va discuta cu aliații SUA criza legată de înarmarea Coreei de Nord, transmite Reuters.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
Google PageRank Checker