27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:00 PM

Opinii

Tichia de mărgăritar a buletinului biometric

de Călin BOSTAN
Opinii  |
22.03.2017, 00:00
2264

   Las la o parte, deocamdată, suspiciunile legate de o nouă afacere necurată pusă la cale de cei cărora le-a trecut prin cap să arunce la gunoi sutele de ­mi­lioane de euro investite în cardul de sănătate şi să-l înlocuiască, dimpreună cu cărţile de identitate – care, la vremea lor, au fost şi ele subiect de controversă la achiziţionarea echipamentelor –, cu actul biometric. În care, dacă este să dăm crezare oficialilor din ministerul condus de cea mai secretară dintre miniştri şi cea mai ministru dintre toate secretarele de şcoli din România, vor conţine, pe lângă datele de stare civilă, amprentele digitale şi fişa me­dicală a fiecăruia dintre noi, cu date inclusiv despre istoricul bolilor, grupa sangvină şi despre eventualul accept legat de donarea de organe.

   Las la o parte isteriile celor care, pe moment, sunt prea ocupaţi de prezervarea familiei tradiţionale şi punerea la zid a minorităţilor sexuale şi a femeilor care avortează. Vreau să mă refer, în schimb, la cardul de sănătate care, se pare, îşi va da curând obştescul sfârşit. După cum a fost prezentat în momentul în care era doar in stadiul embrionar, în timpul ­mi­nisteriatului la Sănătate al lui Attila Czeke, acest act electronic ar fi trebuit să conţină, din start, datele personale medicale despre care am făcut vorbire mai sus. Cu alte cuvinte, dacă eşti adus inconştient la spital în urma unui accident rutier, de exemplu, cardul de sănătate ar fi trebuit să ofere salvatorilor toate datele necesare unor proceduri care să te facă bine, nu să te îngroape definitiv. Sau, în caz de Doamne-fereşte!, să se ştie la timp dacă eşti donator de organe, să nu mai fie nevoie de acceptul familiei. În schimb, cardul de sănătate funcţionează acum – deşi mai mult nu funcţionează - ca un fel de poliţie destinată supravegherii medicilor, de la cel de familie şi până la specialistul de mare clasă. Nu a eliminat nici măcar obligarea pacientului de a se plimba de colo-colo, de exemplu în cazul prelungirii unui concediu ­me­dical acordat de un specialist, să spunem în urma unei intervenţii chirurgicale: la medicul de familie pentru trimitere, la un medic specialist pentru prelungire, înapoi la medicul de familie pentru o parafă şi o semnătură.

   Aşadar, dacă nici măcar cu cardul de sănătate nu s-a reuşit mare lucru în afară de supravegherea medicilor, res­pectiv nu există acum nicio înlesnire pentru pacient – ba, mai mult, o grijă în plus, aceea de a-l purta după tine şi de a nu îl pierde -, să ne imaginăm ce se va întâmpla, după o treabă românească, cu actul de identitate pe care care doamna ministru specialistă în ,,intervale orale” vrea să îl implementeze.

   Va fi încă o tichie de mărgăritar pentru o ţară în care securitatea cetăţeanului este pusă, în fiecare clipă, în pericol, de starea jalnică a drumurilor şi trotuarelor.

Comentarii

buletin biometric (22 Mar, 09:12)
jeanpes

daca-l pierzi,poate fi cineva anume, interesat de toate datele tale, personale?

Raspunde
CI biometrice (22 Mar, 09:27)
anonim

Subscriu.Le aveam pe toate, si asta era o prioritate ! Biata tara, prost condusa de incompetenti si corupti!

Raspunde
Mulsul fraierilor (22 Mar, 11:42)
Acaru' Paun

Pe principiul "Avem niste bani, cui ii dam?" vom vedea un nou episod din telenovela "Banul tau, obsesia lor". - Daca tot au creeat sistemul electronic (intranetul) sistemului medical, teoretic, orice dispensar, cabinet sau unitate medicala poate avea acces la datele medicale ale oricarui pacient. Deci metodele devin redundante (arhiva medicala, card de sanatate, buletin biometric), iar sumele alocate o risipa; - Daca pacientul adus la UPU e in stare de inconstienta (si are card de sanatate), cine naiba poate accesa date de pe card fara sa stie PIN-ul cardului? Deci cardul e bun de folosit doar daca esti constient, nu daca te aduce in coma la spital... - In era digitala, orice informatie stocata in PC-uri sau cloud, poate fi accesata de catre cei interesati (hackeri). Asa ca nu stiu ce rost ar putea sa aiba buletinul biometric!? Inca o baza de date de spart?!... - Statul (CNAS) a mai strans ceva banuti de la fraieri si nu prea au ce sa faca cu ei... "aaa, uite cum sa-i mai prostim o data! Buletin biometric... ce-i ala?! Lasa ca o sa vedem dupa ce ne luam comisioanele..." - Sa zicem ca buletinul biometric inlocuieste cardul... buuun. Cum s-a mentionat, daca-l pierzi, nu-i asa ca esti expus furtului de identitate (asta daca n-are PIN)?! Daca are PIN, nu-i acceasi problema ca la card (pacientul inconstient si nimeni nu stie PIN-ul)...?! Unde draq* vor astia de sus sa mergem, ca nimeni nu mai intelege nimic!!!

Raspunde
buletinul biometric (22 Mar, 19:56)
un simplu cetatean

aveti dreptate .. Ati pus punctul pe Ï".. un lucru bun nu am lua de la straini . ,,tara arde si baba se piaptana ; locuri de munca nu ar creea

Raspunde
@ simplul cetățean (24 Mar, 11:19)
Pixelu cent

Hai să nuanțăm puțin. Nu este un secret, se observă cu ochiul liber, că actualii guvernanți nu sunt prea mintoși. Oare nu tocmai străinii ăia la care te închini sunt artizanii inițiativei? Nu cumva ordinul a venit într-un plic cu antetul bruxelului sau washingtonului? Oare ce a discutat madama ministereasă de la interne în vizita făcută la ambasada americană? Par bolnav de șcenarită dar timpul mi-a confirmat multe presupuneri când la mijloc sunt interese financiare facile. Mă ghidez îndeosebi pe zicerea partenerului nostru strategic: Follow the money!

Raspunde

Stiri Agerpres

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

Bihor: Container multi-risc pentru situații majore, în dotarea ISU Crișana (FOTO)
Marti, August 22, 2017 13:43 PM

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Crișana" Bihor a prezentat, marți, containerul multi-risc destinat optimizării operațiunilor de căutare-salvare a victimelor în cazul producerii unor situații de urgență majore, operațional de două săptămâni.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker