27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:31 AM

Opinii

Tichia de mărgăritar a buletinului biometric

de Călin BOSTAN
Opinii  |
22.03.2017, 00:00
1148

   Las la o parte, deocamdată, suspiciunile legate de o nouă afacere necurată pusă la cale de cei cărora le-a trecut prin cap să arunce la gunoi sutele de ­mi­lioane de euro investite în cardul de sănătate şi să-l înlocuiască, dimpreună cu cărţile de identitate – care, la vremea lor, au fost şi ele subiect de controversă la achiziţionarea echipamentelor –, cu actul biometric. În care, dacă este să dăm crezare oficialilor din ministerul condus de cea mai secretară dintre miniştri şi cea mai ministru dintre toate secretarele de şcoli din România, vor conţine, pe lângă datele de stare civilă, amprentele digitale şi fişa me­dicală a fiecăruia dintre noi, cu date inclusiv despre istoricul bolilor, grupa sangvină şi despre eventualul accept legat de donarea de organe.

   Las la o parte isteriile celor care, pe moment, sunt prea ocupaţi de prezervarea familiei tradiţionale şi punerea la zid a minorităţilor sexuale şi a femeilor care avortează. Vreau să mă refer, în schimb, la cardul de sănătate care, se pare, îşi va da curând obştescul sfârşit. După cum a fost prezentat în momentul în care era doar in stadiul embrionar, în timpul ­mi­nisteriatului la Sănătate al lui Attila Czeke, acest act electronic ar fi trebuit să conţină, din start, datele personale medicale despre care am făcut vorbire mai sus. Cu alte cuvinte, dacă eşti adus inconştient la spital în urma unui accident rutier, de exemplu, cardul de sănătate ar fi trebuit să ofere salvatorilor toate datele necesare unor proceduri care să te facă bine, nu să te îngroape definitiv. Sau, în caz de Doamne-fereşte!, să se ştie la timp dacă eşti donator de organe, să nu mai fie nevoie de acceptul familiei. În schimb, cardul de sănătate funcţionează acum – deşi mai mult nu funcţionează - ca un fel de poliţie destinată supravegherii medicilor, de la cel de familie şi până la specialistul de mare clasă. Nu a eliminat nici măcar obligarea pacientului de a se plimba de colo-colo, de exemplu în cazul prelungirii unui concediu ­me­dical acordat de un specialist, să spunem în urma unei intervenţii chirurgicale: la medicul de familie pentru trimitere, la un medic specialist pentru prelungire, înapoi la medicul de familie pentru o parafă şi o semnătură.

   Aşadar, dacă nici măcar cu cardul de sănătate nu s-a reuşit mare lucru în afară de supravegherea medicilor, res­pectiv nu există acum nicio înlesnire pentru pacient – ba, mai mult, o grijă în plus, aceea de a-l purta după tine şi de a nu îl pierde -, să ne imaginăm ce se va întâmpla, după o treabă românească, cu actul de identitate pe care care doamna ministru specialistă în ,,intervale orale” vrea să îl implementeze.

   Va fi încă o tichie de mărgăritar pentru o ţară în care securitatea cetăţeanului este pusă, în fiecare clipă, în pericol, de starea jalnică a drumurilor şi trotuarelor.

Comentarii

buletin biometric (22 Mar, 09:12)
jeanpes

daca-l pierzi,poate fi cineva anume, interesat de toate datele tale, personale?

Raspunde
CI biometrice (22 Mar, 09:27)
anonim

Subscriu.Le aveam pe toate, si asta era o prioritate ! Biata tara, prost condusa de incompetenti si corupti!

Raspunde
Mulsul fraierilor (22 Mar, 11:42)
Acaru' Paun

Pe principiul "Avem niste bani, cui ii dam?" vom vedea un nou episod din telenovela "Banul tau, obsesia lor". - Daca tot au creeat sistemul electronic (intranetul) sistemului medical, teoretic, orice dispensar, cabinet sau unitate medicala poate avea acces la datele medicale ale oricarui pacient. Deci metodele devin redundante (arhiva medicala, card de sanatate, buletin biometric), iar sumele alocate o risipa; - Daca pacientul adus la UPU e in stare de inconstienta (si are card de sanatate), cine naiba poate accesa date de pe card fara sa stie PIN-ul cardului? Deci cardul e bun de folosit doar daca esti constient, nu daca te aduce in coma la spital... - In era digitala, orice informatie stocata in PC-uri sau cloud, poate fi accesata de catre cei interesati (hackeri). Asa ca nu stiu ce rost ar putea sa aiba buletinul biometric!? Inca o baza de date de spart?!... - Statul (CNAS) a mai strans ceva banuti de la fraieri si nu prea au ce sa faca cu ei... "aaa, uite cum sa-i mai prostim o data! Buletin biometric... ce-i ala?! Lasa ca o sa vedem dupa ce ne luam comisioanele..." - Sa zicem ca buletinul biometric inlocuieste cardul... buuun. Cum s-a mentionat, daca-l pierzi, nu-i asa ca esti expus furtului de identitate (asta daca n-are PIN)?! Daca are PIN, nu-i acceasi problema ca la card (pacientul inconstient si nimeni nu stie PIN-ul)...?! Unde draq* vor astia de sus sa mergem, ca nimeni nu mai intelege nimic!!!

Raspunde
buletinul biometric (22 Mar, 19:56)
un simplu cetatean

aveti dreptate .. Ati pus punctul pe Ï".. un lucru bun nu am lua de la straini . ,,tara arde si baba se piaptana ; locuri de munca nu ar creea

Raspunde
@ simplul cetățean (24 Mar, 11:19)
Pixelu cent

Hai să nuanțăm puțin. Nu este un secret, se observă cu ochiul liber, că actualii guvernanți nu sunt prea mintoși. Oare nu tocmai străinii ăia la care te închini sunt artizanii inițiativei? Nu cumva ordinul a venit într-un plic cu antetul bruxelului sau washingtonului? Oare ce a discutat madama ministereasă de la interne în vizita făcută la ambasada americană? Par bolnav de șcenarită dar timpul mi-a confirmat multe presupuneri când la mijloc sunt interese financiare facile. Mă ghidez îndeosebi pe zicerea partenerului nostru strategic: Follow the money!

Raspunde

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker