Programul guvernamental de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate se află în al doilea an de implementare, asigurându-se, astfel, necesarul de consum intern de tomate proaspete din producţia autohtonă, începând cu luna mai şi până în decembrie. În acest fel, producătorii sunt încurajaţi să obţină produse de calitate, competitive, furnizând tomate autohtone în perioada de extrasezon.

Executivul a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate până la 15 iunie 2018, decizia fiind luată „în contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile desfăşurate în perioada februarie-martie 2018, care au afectat creşterea şi dezvoltarea răsadurilor, precum şi replantarea acestora”, după cum anunţă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Numărul fermierilor care valorifică producţia în pieţe la această dată este, la nivel naţional, de 2.154, dintr-un total de 11.987 înscrişi în program, ceea ce reprezintă 18% din total. Condiţiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an sunt: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp; să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii.

DISTRIBUIȚI
loading...