Să spunem că înghiţim, chiar dacă cu greutate, gogoşica ministrului Liviu Pop cum că manualul de Sport face parte din greaua moştenire tehnocrată şi sorosistă a guvernului condus de Dacian Cioloş. Dar minunata realizare a acestui manual aparţine, fără doar şi poate, ministeriatului său.

   Printre minunăţiile care au făcut deja ocolul ţării se află deja celebra definiţie a ,,târârii”: ,,Prin târâre te poţi deplasa la orizontală, mărind suprafaţa de sprijin a corpului. Acesta a fost unul dintre primele tale procedee de deplasare pe când erai nou-născut şi pe care îl vei perfecţiona ca şi tehnică, de-a lungul timpului, în funcţie de cerinţele impuse de viaţa de zi cu zi”.

   Să trecem peste aceste amănunte insignifiante şi să vedem ce mai conţine această producţie, destinată micilor şcolari, marca ,,ministrul Genunche”. Aflăm, cu mare mirare, aşa cum au făcut-o şi realizatorii unui documentar aplicat pe această temă, apărut în cotidianul ,,Adevărul”, că printre sporturile tratate în manual nu se regăseşte… tenisul. O disciplină la care – fie că le place sau nu personajelor de genul lui Rareş Bogdan – strălucim. Şi de câteva zile strălucim orbitor, de când Simona Halep este numărul unu mondial. Deci, tenisul lipseşte cu desăvârşire din manual, chiar dacă, dincolo de Halep şi performanţele ei, au existat şi realizările lui Ilie Năstase, devenit primul număr mondial la masculin acum 43 de ani. Deci România are tradiţie în tenis, dar chiar şi fără Halep şi Năstase, acest sport este al patrulea din lume ca audienţă.

   În schimb, manualul de sport este generos, ca spaţiu redacţional alocat, cu discipline inedite, precum Goalballul, Torballul – ambele sporturi pentru persoane cu dizabilităţi, dar aceasta chiar mi se pare în regulă -, rugby-tagul sau trânta. Manualul prezintă amănunţit 11 discipline sportive: atletismul, gimnastica, săriturile la aparate, baschetul, handbalul, fotbalul, voleiul, oina, rugby-tag, goalballul, tordballul. Apoi, sunt prezentate într-un mini-capitol, discipline sportive alternative: orientare sportivă, patinaj pe gheaţă /patinaj pe role, sanie – obişnuită sau de concurs -, schi fond, schi alpin, sport aerobic, şah, tenis de masă, badminton, înot, dans sportiv, gimnastică ritmică, korfbal, cicloturism şi trântă.

   Vreau să spun că, la prima lectură a documentarului, am stat cu inima în gât până m-am lămurit că manualul de sport al ,,ministrului Genunche” nu include şi curlingul.

DISTRIBUIȚI
loading...