Reprezentanţii Teatrului „George Ciprian” vor merge în Spania, pentru a susţine spectacole pentru românii din comunitatea din Bilbao. La sfârşitul acestei luni, teatrul buzoian se va deplasa la Bilbao cu producţia „Comedii cu Gorobete”, un spectacol realizat de buzoianul Radu Gabriel, cel care face parte şi din distribuţie, alături de alţi doi buzoieni, Vlad Drăgulin şi Ştefan Pavel-, şi de Marius Florea Vizante, Maria Radu, Aida Economu, Ionuţ Ciocea/Gigi Ifrim.

„Prezenţa noastră în Spania a venit în urma invitaţiei Consulatului General al României la Bilbao, Regatul Spaniei, pentru perioada  29 martie – 2 aprilie 2018. Am fost invitaţi să realizăm un turneu cu o produţie proprie, în vederea sprijinirii evenimentelor culturale organizate  cu ocazia sărbătoririi Centenarului  Marii Uniri. Vom avea trei reprezentaţii  cu piesa <Comedii cu Gorobete>, producţie a Teatrului <George Ciprian> a cărei premieră a avut loc în data de 17 decembrie 2017”, a declarat directorul Teatrului „G. Ciprian”, Gina Chivulescu.

Unde se joacă spectacolul

Reprezentaţiile vor fi destinate  comunităţior româneşti din regiune: 30 martie – spectacol la Amorebieta, Ţara Bascilor, Teatru Zornotza, situat în Urbano Larruzea Kalea, 31 martie – spectacol la Gijon, Principatul Asturiei, Centrul Pumarin Sud, situat în Calle Ramón Areces, şi 1 aprilie – spectacol la Logrono, La Rioja, Sala Gonzalo de Berceo, Calle del Político Calvo Sotelo.

„Am gândit aceaste reprezentaţii în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, care trebuie să aibă parte de respectul şi importanţa cuvenite, prin crearea unei legături mai strânse între tradiţia culturală naţională şi comunitatea românească care se află în afara graniţelor ţării. Vrem să fim alături de ei şi să-i încurajăm pentru păstrarea identităţii naţionale, oriunde s-ar afla. Am ales acest spectacol pentru că familia rurală românească este o sursă inepuizabilă de umor, prin conflictul permanent al inadap­tării la tehnologie, la limbi străine, la schimbările societăţii. Vom vedea dacă gândirea populară românească are de cele mai multe ori dreptate sau nu în ceea ce priveşte relaţiile socio-umane, dar şi comportamentul în diferite opţiuni ale vieţii”, a mai declarat directorul Gina Chivulescu.

O comedie despre ţăranul get-beget  

„Comedii cu Gorobete” este o piesă scrisă după succesul înregistrat de serialul tv „Ai lu Gorobete”. Îndemnat de succesul de public pe care îl are spectacolul  „Filarmonica de Comedie” la Creart – Teatrelli, Radu Gabriel a scris, pentru aceeaşi echipă de actori excepţionali, un colaj alcătuit din cele mai bune momente cu „Familia Gorobete”. Apărut întâi pe micul ecran, Ilie Gorobete, ţăranul get-beget, hâtru, tradiţionalist, este un personaj care a avut parte de mare popularitate dar, din păcate, televiziunea nu i-a oferit o viaţă prea lungă.

„Am hotărât să-l aducem din nou în faţa publicului, de data aceasta pe scenă, împreună cu lumea satului românesc, o lume plină de haz şi candoare. O suită de poves­tioare de un haz irezistibil. Pariul nostru pentru acest spectacol este un hohot de râs pe minut. Noi, cei de pe scenă, ne vom strădui să-l câştigăm”, precizează Radu Gabriel despre spectacol.