O acţiune de amploare a Crucii Roşii Buzău va fi organizată în Piaţa Daciei, vineri, 27 septembrie, începând cu ora 10,00 până la ora 13,00. Este vorba despre un târg de sănătate, spune directorul Crucii Roşii, Floarea Bârzu, la care buzoienii vor avea acces în mod gratuit la câteva servicii medicale primare, precum consultaţia stomatologică pentru copiii care vor fi însoţiţi de părinţi, printr-o colaborare cu medicul stomatolog Marin Bogdan. De asemenea, în limita testerelor pe care le vor avea la dispoziţie voluntarii Crucii Roşii, buzoienii vor putea să beneficieze şi de o testare gratuită a valorii glicemiei, şi vor avea parte, de asemenea, de un control gratuit al tensiunii arteriale.

Această acţiune, o ade­vărată lecţie de educaţie pentru sănătate pentru buzoieni, se încadrează în activităţile tradiţionale ale Crucii Roşii, care derulează multe programe pentru sănătate ce se adresează în mare parte copiilor.

O componentă educativă a acestei acţiuni este promovarea donării de sânge, spune directorul Crucii Roşii Buzău, Floarea Bârzu, care are pregătite şi o serie de pliante prin care să informeze populaţia cu privire la be­neficiile acestui gest uma­nitar, voluntarii implicaţi în activitate având rolul de a discuta cu buzoienii şi pe această temă şi de a-i îndruma către Centrul de Transfuzii Buzău.

La această acţiune nu pot fi prezenţi reprezentanţii Centrului de Transfuzii. Din păcate, aceştia au programată în această zi întâlnirea cu râmnicenii care doresc să doneze sânge la Spitalul Municipal unde se deplasează echipa mobilă de la Centrul de Transfuzii Buzău, acţiunea fiind stabilită de ceva timp în ultima vineri din lună. Reprezentanţii Crucii Roşii vor aminti buzoienilor şi de proiectul „Banca de alimente”, de mare folos familiilor de buzoieni fără posibilităţi materiale ori care au trecut prin situaţii dramatice  şi au nevoie de ajutor umanitar.

Astfel, pe lângă informaţiile cu privire la glicemie şi tensiune, buzoienii mai pot afla şi alte informaţii de la vo­lun­tari. „Ca şi în alte activităţi şi de această dată, Crucea Roşie promovează un mod de viaţă sănătos, creşterea nivelului de cu­noştinţe cu privire la prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi netransmisibile, prevenirea şi combaterea fumatului, a consumului de droguri, încurajarea donării de sânge voluntare şi neremunerate, pregătirea pentru acordarea primului ajutor de bază, fiindu-le prezentată oamenilor conţinutul unei truse de bază pentru situaţii de urgenţă”, spune directorul Floarea Bîrzu.

De această dată, în acţiunea de pe platoul Dacia, Crucea Roşie Buzău are alături  şi voluntari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi din cadrul şcolii Postliceale Florentina Mosora, elevii voluntari de aici fiind însoţiţi de profesorul lor Claudia Ştefan, vicepreşe­dinte al Crucii Roşii Buzău. Numărul voluntarilor implicaţi în această acţiune este mare, spune directorul Crucii Roşii Buzău, Floarea Bârzu, pe platul din Piaţa Dacia fiind la dispoziţia buzoienilor în calitate de voluntari ai acestui proiect, medici, asistente, infirmiere şi elevi ai şcolii postliceale, alături de voluntarii Crucii Roşii