27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:41 AM

Cultura

Tabăra de creație „Măgura Art“ / Șevalete și culori pe pânză în aer liber, la Poiana Pinului

de Cristian IONESCU
Cultura  |
30.08.2017, 00:00
578

   La 40 de km de municipiul Buzău, șapte artiști plastici din mai multe județe ale țării au poposit, preț de o săptămână, în cadrul Taberei „Măgura Art”. Cea de a IV-a ediție a evenimentului și-a mutat anul acesta sediul la Poiana Pinului, cu scopul de a promova obiectivele turistice ale Buzăului prin intermediul picturii. Totodată „Măgura Art” este o șansă pentru artiștii plastici debutanți de a se specializa și a-și face cunoscute lucrările la nivel național.

   Ieri, în ultima zi a taberei de creație, artiștii își continuau schițele realizate pe baza obiectivelor turistice vizitate și a peisajelor admirate. Cu șevaletele scoase în curtea Taberei de la Poiana Pinului, adăugau noi tușe pe pânzele care, în câteva luni, urmează să fie finalizate în atelierele proprii, urmând ca ulterior să fie prezentate publicului în cadrul unei expoziții organizate la Galeriile „Ion Andreescu”.

   Este cel de al patrulea an consecutiv în care artistul Valeriu Șușnea, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) Buzău, reunește unii dintre cei mai talentați tineri artiști plastici din țară, cu scopul de a promova frumusețile locale. Cei mai mulți dintre artiștii participanți la edițiile trecute ale „Măgura Art” au devenit cunoscuți în peisajul artei plastice românești, obținând premii la saloanele din țară sau ajungând chiar în conducerea UAP România.

O săptămână de documentare și schițe

   Proiectul „Măgura Art” presupune o selecție a artiștilor participanți, care primesc gratuit, din partea organizatorilor, materiale necesare realizării lucrărilor (pânze, pensule, culori etc), cazare și masă. Timp de o săptămână, tinerii sunt duși să viziteze mai multe obiective turistice, majoritatea incluse în lista celor de patrimoniu, pentru a le folosi ca sursă de inspirație pentru lucrări de pictură. Odată finalizate, tablourile cu imagini din Buzău vor putea ajunge în toată țara, având, astfel, rolul de promovare a turismului și artei buzoiene.

   În plus, în baza parteneriatului cu Consiliul Județean, care a sponsorizat ediția din acest an, fiecare artist va dona câte o lucrare administrației județene.

   Cei șapte artiști care au participat anul acesta la Tabăra „Măgura Art” sunt Boglar Balazs din Buzău, Ana Maria Bogleș din Buzău, Adrian Dică din Alexandria, Teleorman, Stelian Ghinea din Focșani, Laura Niculescu din București, Diana Tăicuțu din Focșani și inițiatorul proiectului, Valeriu Șușnea.

„Am mers pe urmele lui Brâncoveanu la Berca“
   „Am încercat să continuăm mai demult acest proiect, dar abia anul acesta am reușit, grație unei finanțări primite de la Consiliul Județean, instituție parteneră. «Măgura Art» se află acum încă în perioada de documentare, urmând ca partea de creație să aibă loc ulterior, atunci când artiștii își vor finaliza schițele realizate aici. Partea finală a proiectului presupune lansarea unui catalog și o expoziție în fața publicului buzoian. Mai mult, îmi doresc ca ediția de anul acesta să fie itinerantă, să prezentăm lucrările și în câteva galerii din București.
   Anul acesta, am avut în tabără șapte artiști, care au fost selectați dintre cele 35 de cv-uri trimise. Toți sunt membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.
   În faza de documentare au mers cu aparatele de fotografiat și caietele de schițe la Vulcanii Noroioși, la Mănăstirea Ciolanu, Ciuta, am mers pe urmele lui Brâncoveanu la Mănăstirea Berca. Multe dintre aceste obiective vor fi prezente în lucrările artiștilor.
   Selecția participanților a fost realizată în funcție de obiectivul pe care mi l-am propus, acela de a încuraja tinerii aflați la început de carieră, fie că sunt debutanți sau au avut deja participări naționale și chiar internaționale. Cu toții s-au arătat impresionați de zona aceasta nepereche a Munților Buzăului”
, a declarat inițiatorul „Măgura Art”, Valeriu Șușnea.

„Am încercat să fac o sinteză a tot ceea ce am văzut“
   „Am mai fost până acum în Buzău, dar în trecere. Cu ocazia acestei tabere am descoperit Buzăul ca pe o zonă foarte variată: cu zonă de câmpie, dar și de munte. Eu m-am axat mai mult pe peisaje. Am vrut să tematizez foarte mult relieful. Mi s-a părut interesant.
   În perioada de documentare am pictat ceea ce mi-a rămas pe retină. Nu am vrut să mă fixez pe un anume obiectiv turistic și să fac o pictură care să ilustreze strict ceva anume, cum ar fi o mănăstire. Am încercat să fac o sinteză a tot ceea ce am văzut.
   Am mai participat la astfel de tabere în Constanța, și Tulcea, și Sibiu. Sunt niște acțiuni benefice pentru un artist plastic debutant, pentru că descoperi o atmosferă de interacțiune, lucrezi în aer liber și este o provocare. Unii se simt bine în astfel de tabere, alții preferă lucrul în atelier. Mie îmi face plăcere să lucrez așa dar nu foarte des. Prefer să domine lucrul în atelier și din când în când să ies să lucrez și, în tabere de creație”,
a declarat Adrian Dică din Alexandria.„Atmosfera de aici te ajută foarte mult să creezi“
   „Ca artist profesionist nu am mai participat la astfel de tabere, dar, în timpul liceului am fost în tabere de creație de la Poiana Pinului, organizate tot de domnul Șușnea pentru elevii Liceului de Artă. Acelea erau însă tabere cu tematică religioasă, de icoane. Mi-a plăcut atmosfera și am hotărât să particip și aici. Mi se pare că atmosfera de aici te ajută foarte mult să creezi și să transpui pe pânză obiectivele care te inspiră”, a declarat buzoianca Ana Maria Bogleș.