O nouă alertă privind posibila apariție a unui focar de pestă porcină africană în județul Buzău. Acesta după ce, luni, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au fost sesizați cu privire la un posibil caz într-o gospodărie din Beceni. Aici, într-o jumătate de zi, au murit doi porci adulți și trei pui, alți doi fiind găsiți în agonie de către medicii veterinari. Porcii au fost eutanasiați iar reprezentanții DSVSA Buzău au trimis probe la laboratorul Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, urmând ca rezultatele analizelor să confirme sau să infirme acest virus.

Suspiciunea a apărut în data de 5 noiembrie, dimineață, la un crescător de animale din Beceni care are închiriată o suprafață de șase de hectare, unde avea șapte porci, din care în decurs de 12 ore a murit scroafa, cu o greutate de 160 de kilograme, vârsta de aproximativ doi ani, care a fost identificată, iar din cinci purcei în vârstă de două luni, trei erau morți și doi în agonie. A anunțat Direcția Sanitar Veterinară, colegii mei s-au deplasat acolo. Au recoltat porcii respectivi, iar după aceea, cu o echipă, ne-am deplasat aseară acolo, unde am mai făcut încă o decontaminare. Colegii mei care au fost înaintea noastră cu echipa au făcut decontaminarea întregii locații respective, dar care nu era înregistrată sanitar-veterinar, iar purceaua respectivă era înregistrată la altă locație, unde locuia proprietarul respectiv. Aseară (luni seară, n.r.) a fost instalat filtrul auto, covorașul acela cu substanțele necesare. S-a îngrădit zona, care este una retrasă, împrejurul exploatației respective mai sunt, la aproximativ 300 de metri amonte, 12 case dar care nu au animale multe”, a declarat dr. Marijan Milea, directorul executiv al DSVSA Buzău.         

De asemenea, ar mai exista o suspiciune pentru care s-a declanșat o anchetă la un alt buzoian din aceași localitate. Potrivit DSV, se pare că bărbatul ar fi îngropat, în urmă cu câteva săptămâni, un porc adult infestat cu PPA. Acesta are gospodăria la aproape 300 de metri față de cea în care au murit celelalte suine. „Mai avem o suspiciune acolo, la un cetățean care, acum două-trei săptămâni, ar fi avut un porc bolnav care i-ar fi murit și l-ar fi îngropat, iar purceaua pe care a avut-o a sacrificat-o și carnea ar fi în congelator. Nu mi-a spus-o dânsul, ci viceprimarul, aseară. Astăzi este deplasată o echipă acolo, reprezentantul din Primărie, poliția locală, IPJ Buzău, plus de la noi, medicul veterinar de zonă, ca să facem o anchetă să vedem despre ce este vorba. Culmea este că, în zona respectivă,mai sunt trei bălți care sunt ale celor care au închiriat suprafața respectivă de ăase hectare. Facem investigații să vedem cum de a ajuns acolo. Domnul respectiv era cunoscut ca făcând tranzacții de animale, dar în ultima perioadă, de două-trei luni, n-ar mai fi cumpărat, sau n-ar mai fi vândut animale. Mai are opt bovine în exploatația respectivă. Porci nu mai are.  S-au luat toate măsurile în ceea ce privește prevenirea și difuzarea bolii în focarul respectiv. Am discutat cu domnul primar aseară și măsuri ce se impun la locuitorii din zonă, ca fiecare să-și facă dezinfecție, dezinsecție și deratizare în gospodăria fiecăruia. Să nu folosească resturile menajere în alimentația porcilor respectivi și, la sugestia și îndrumarea noastră, le-am spus să nu taie porcii, nu este nevoie să-și sacrifice porcii, pentru că vom lua aceleași măsuri luate de colegii mei în celelalte localități. Nu dorim ca să intrăm și să facem ucidere preventivă”, a mai spus dr. Marijan Milea.      

 

DISTRIBUIȚI
loading...