Un copil de cinci ani din Tăbărăşti a fost a adus de ambulanţă duminică, 7 octombrie, după-amiază, la secţia UPU în stop cardio-respirator.  După două ore în care o echipă  formată din medic UPU, medic pediatru, cardiolog, medic reanimatror a încercat  fără succes să menţină copilul în viaţă, la ora 17,00 a fost declarat decesul acestuia. Miercuri, în conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, dr. Dragoş Porumb, a infirmat suspiciunile de toxiinfecţie alimentară ce fuseseră lansate în urma decesului copilului şi a lansat alte ipoteze. Versiunea privind toxinfecţia alimentară a apărut după ce părinţii declaraseră cadrelor medicale că băiatul începuse să se simtă rău încă de sâmbătă, la scurt timp după ce luase masa. Părinţii nu au apelat imediat la ajutor medical de specialitate. Cum starea copilului s-a înrăutăţit, a doua zi părinţii au sunat la 112 şi au solicitat intervenţia unei ambulanţe. Tatăl a urcat copilul în maşină şi a pornit cu el spre Buzău şi s-a întâlnit pe drum cu ambulanţa trimisă la caz. Copilul a fost preluat de personalul medical, care a constatat că acesta intrase în stop cardio, respirator. Au fost iniţiate manevrele de resuscitare, iar în scurt timp ambulanţa a ajuns  cu copilul la UPU.

A fost toată echipa: medic UPU, medic pediatru, cardiolog, medic reanimator. Din păcate, fără succes. Reanimarea nu s-a soldat cu readucerea la viaţă a pacientului”, a spus medicul Dragoş Porumb.

Medicul Dragoş Porumb a precizat că legiştii nu au constatat modificări majore la nivelul sistemului digestiv, iar conţinutul stomacal nu indica prezenţa vreunei substanţe toxice. A fost astfel infirmată şi ipoteza conform căreia copilul s-ar fi intoxicat în urma ingerării unei substanţe chimice aflate în ­in­cinta fermei respective, folosită în scopuri agricole, dar a rămas suspiciunea că băieţelul ar fi putut inhala vaporii unei substanţe toxice, împotriva cărora sistemul său imunitar nu a putut lupta, medicii legişti constatând constatând modificări la nivel pulmonar. ,,Iniţial s-a suspicionat o intoxicaţie cu o substanţă de tip insecticid, de tip Furadan, însă autopsia care s-a efectuat ieri, 9 octombrie, nu arată nimic re­levant în acest sens, întrucât sucul gastric neavând un caracter specific unei into­xicaţii cu o substanţă de acest tip, în schimb erau nişte manifestări pulmonare pe ambele pleure care pledau pentru insuficienţă respiratorie acută”, a mai declarat directorul medical dr. Dragoş Porumb.

Se aşteaptă rezultatul analizelor de la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti

Dr. Dragoş Porumb a subliniat că substanţa res­pectivă, care a fost inhalată de copilul de cinci ani, nu a fost identificată deocamdată, în acest sens fiind recoltate probe biologice care au fost trimise, pentru analize amănunţite, la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti.

,,Nu se ştie la acest moment despre ce  este vorba. S-au dat probe de sânge, conţinut gastric şi ţesuturi pulmonar, hepatic şi gastric către Institutul de Medicină Legală Bucureşti, urmând să ne vină rezultatul. După cum ştiţi durează destul de mult”, a spus directorul medical.

DISTRIBUIȚI
loading...