Suspiciune de îmbolnăvire cu virusul West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar, la un adolescent buzoian. Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scântei, din cadrul Direcției de Sănătate Publică,  cazul a fost semnalat în această săptămână; probele au fost trimise deja la București, urmând ca, în funcție de rezultate, să se confirme sau să se infirme existența unui prim caz în județ, pe acest an.

Avem o singură suspiciune de meningită West Nile, pentru că se suprapunea definiției de caz. Adică o persoană care avea mai mult de 15 ani și avea meningită cu lichid clar. Nu știm sigur ce se va întâmpla. Noi am recoltat toate probele, sunt trimise către Institut (Victor Babeș din București, n.r.) și vom afla. În rest, nu am avut nicio suspiciune legată de această infecție în afară de cazul acesta”, a declarat Carmen Scântei.          

Virusul West Nile este răspândit prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Acești țânţari pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale, prin înţepătură sau muşcătură. Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite. Medicii buzoieni spun că în repetate rânduri au anunțat cetățenii de modalităţile de prevenire necesare în astfel de situații.

Schimbarea de temperatură, de la ploaie la căldură, favorizează dezvoltarea acestor atropode, dar noi am apelat totodeauna la populație să încerce să elimine sursele de apă stagnate de lângă locuințe, să nu încerce să-și facă rezerve din apa de ploaie, care este folosită și pe criteriul economic, și pe criteriul eficienței, în majoritatea gospodăriilor din mediul rural. Să se îmbrace corespunzător, adică cei care doresc să lucreze sau să se recreeze în spațiu, în aer liber, trebuie să se protejeze și pe picior, și pe mână, să folosească tot felul de loțiuni, care sunt recomandate pentru a evita aceste înțepături, să evite zonele cu lacuri, sau cu bălți, unde orice ai face și oricât de mult am cere primăriilor, vremea nu a ținut cu noi, pentru că orice insecticid pe care îl aplici după o ploaie, dispare”,a mai adăugat medicul epidemiolog, Carmen Scântei.

Potrivit specialiștilor, aproximativ 80% din persoanele infectate cu virus West Nile nu prezintă niciun fel de manifestări. Unele persoane, până la 20% dintre cei infectaţi, pot prezenta o formă uşoară de infecţie manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului.

Un procent mic, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate, pot dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsa sechele.

Potrivit ultimelor date ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile în sezonul 2018, la nivel de țară, în perioada 02 mai-31 iulie s-au înregistrat 12 cazuri de infecție cu virusul West Nile, în județele: Dolj (trei cazuri), Brăila și Olt (câte două), Iași, Bihor,Bacău, Ilfov și București (câte un caz). Nu s-a înregistrat niciun deces.

DISTRIBUIȚI
loading...