Sunt tineri, au idei novatoare şi vor ca, odată ce ies de pe băncile facultăţii, să-şi consolideze afacerea. Vorbim despre sute de studenţi buzoieni care au ales să profite de legea ce le oferă facilităţi la înfiinţarea unei societăţi.
La nivelul ţării au fost înfiinţate, până la data de 31 ianuarie 2018, 19.755 de societăţi, iar dintre acestea mai funcţionează 10.387. Conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la nivelul judeţului Buzău, până la data amintită anterior, au fost înfiinţate 437 de firme, cu diferite obiecte de activitate. După numai trei ani de funcţionare, 224 au fost radiate, iar 70 dintre acestea au fost desfiinţate la cererea administratorului societăţii. Prin urmare, până la 31 ianuarie 2018, mai funcţionau 213 societăţi. În perioada 1 ianuarie–31 ianuarie 2018, la nivelul judeţului nu a mai fost înfiinţată nicio astfel de societate.
La nivelul ţării, Buzăul se situează pe poziţia 24 în ceea ce priveşte numărul de firme înfiinţate de către studenţi. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 166/2003, se acordă o serie de scutiri de la plata taxelor şi tarifelor în scopul sprijinirii studenţilor care vor să înfiinţeze o afacere proprie, astfel: taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului prin oficiile registrului comertului de pe lângă tribunale, tarifele pentru operaţiunile efectuate de Biroul unic din cadrul Oficiilor Registrului Comerţului, precum şi tarifele pentru serviciile de asistenţă prestate de Oficiile Registrului Comerţului la înregistrarea constituirii comercianţilor; taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării comercianţilor, solicitate la constituire; taxele şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent; taxele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunţate de judecătorul-delegat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunal; taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor în cazul cărora este prevăzută obligativitatea încheierii acestora în forma autentică, atunci când printre bunurile subscrise ca aport în natură la capitalul social se află un teren, când forma juridică a societăţii comerciale implică răspunderea nelimitată a asociaţilor sau a unora dintre ei pentru obligaţiile sociale, când societatea comercială se constituie prin subscripţie publică.
Pentru a beneficia de scutirile de la plata taxelor şi tarifelor prevăzute în actul legislativ, studentul care înfiinţează o societate comercială trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: urmează cursurile unei forme de învăţământ superior de lungă sau de scurtă durată la o instituţie de învăţământ superior acreditată; este cel puţin în anul II de studiu şi a promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii; nu a depăşit vârsta de 30 de ani.
Cererea de înregistrare şi autorizare a funcţionării firmei va cuprinde, în mod obligatoriu, şi actul doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată, din care să rezulte că studentul fondator îndeplineşte toate condiţiile menţionate anterior.