27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 02:41 AM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi/Cimitirul evreiesc

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
11.07.2017, 00:00
347
   Devenit „oraşul farmaciilor, al second hand-urilor şi al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive şi în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianţi din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită şi al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate. OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu şi pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparaţie a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.
   (sursa fotografiilor: • colecţia OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecţia Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la siste - matizarea anilor ‘60) • colecţia Alexandru Miriţă, via Andrei Daniel (ima­gini de la mijloc de anii ‘40 cu soldaţi nazişti şi Piaţa Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii 70’ Cuza Vodă şi blocurile Romarta în construcţie) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor şi imagini cu zona rondului Epi­scopiei la sistematizarea din anii ‘80).

   Pentru comunitatea evreiască din Buzău s-a achiziţionat un teren pentru cimitir la marginea cartierului Poşta (marcat în hărţile din 1881 şi 1890), iar în anul 1897 (act autentic nr. 214) s-a achiziţionat un alt teren unde s-a construit casa mortuară şi sala de ceremonii funebre. În 1926, cimitirul este mărit prin achiziţionarea suprafeţei de 5.720 m.p., aici fiind ridicat monumentul eroilor morţi în anii 1916-1918, din iniţiativa lui Noe Haim

  Glasman, preşedintele Comunităţii, din donaţiile core­ligio­narilor.

   Dar iată care a fost epopeea acestui cimitir, iniţial în mijlocul, la acea vreme, satului Poşta, numit astfel deoarece aici era Staţia de poştă de pe drumul care venea de la Bucureşti, prin Urziceni. La 6 iunie 1896, primarul Nicu I. Constantinescu comunica lui Marcu Avram, preşedintele Epitropiei Comunităţii Israelite, necesitatea ca, în şase luni, să ia măsuri pentru mutarea cimitirului, deoarece fiind situat într-o poziţie populată a oraşului, nu mai putea fi tolerat acolo, conform Regulamentului cimitirelor, care prevedea asemenea amenajări la 200 m. distanţă de marginea oraşului. Membrii Epitropiei (Lupu Feldman, M. I. Eskenazi, Leibu Grimberg, Aron Stern, David Goldenstein, Avram Feldman, M. Isacsohn şi C. Diamanthbergher) cer păsuire un an, motivând lipsuri financiare, la 13 iulie Consiliul comunal aprobând vânzarea unui teren de 4.500 m.p. pe partea stângă a şoselei Buzău-Urziceni, dincolo de barieră.

   La 12 februarie 1896, se încheia actul de vânzare a terenului de 4.500 m.p. către Epitropia Comunităţii Izraelite, prin Lupu Feldman, pentru noul cimitir, acordându-se un termen de un an. Referatul arhitectului V. Gherabek preciza că „şanţul raionului proiectat lângă această şosea este deja terminat”, insistând pentru construirea şoselei ca un obiectiv „de mare importanţă”.

   În anul 1900, se comunica Epitropiei Comunităţii Izraelite interdicţia ca, de la 1 noiembrie să  se mai facă înmormântări în cimitirul din cătunul Poşta, care urma să fie mutat în noul amplasament de dincolo de bariera spre Urziceni. La 18 octombrie se răspundea că s-a realizat împrejmuirea, dar nu mai aveau fonduri pentru capelă şi locuinţa paznicului-gropar, astfel că s-a solicitat prelungirea termenului cu încă un an, motivându-se că religia permitea înhumări numai după un an de la amenajarea cimitirului.

  De asemenea, la 3 iunie 1912, Primăria soma Comunitatea izraelită se deshumeze cadavrele din vechiul cimitir din cătunul Poşta şi să le transfere în noua locaţie, la 5 iunie răspunzându-se că aici nu s-au mai făcut înhumări din 1899 şi că religia nu permitea un asemenea sacrilegiu. Se motiva că „am fi loviţi în sentimentele noastre cele mai sfinte ale poporului izraelit şi am fi atinşi în liberul exerciţiu al cultului”. Se mai preciza că vechiul cimitir era împrejmuit cu gard de piatră din 1852, aici mai venind rudele pentru slujbe religioase şi, de aceea, au solicitat conservarea lui. Categorică, Pri­măria refuză şi sugerează transformarea zonei, până în mai 1913, într-o grădină, preşedintele Leon Goldstein acceptând soluţia.

   În anul 1945, s-a prevăzut şi refacerea cimitirului evreiesc, distrus parţial de legionari şi armata germană, lucrări estimate la 20 milioane lei.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Zimbabwe: Președintele Mugabe și vicepreședintele destituit, în contact, anunță armata
Marti, Noiembrie 21, 2017 00:37 AM

Cei doi actori politici principali ai crizei din Zimbabwe, președintele Robert Mugabe și vicepreședintele destituit, Emmerson Mnangagwa, sunt în contact, a anunțat luni armata, transmite AFP.

Submarinul militar argentinian dispărut: Două nave de căutare au detectat zgomote subacvatice
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:20 PM

Zgomote subacvatice au fost detectate luni de sonarele a două nave participante la operațiunea de căutare a submarinului militar argentinian San Juan, dispărut de miercuri cu 44 de membri ai echipajului la bord, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei argentiniene, citat de AFP.

Cluj: Incendiu în complexul studențesc 'Hasdeu'; 160 de persoane evacuate, niciun rănit
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:17 PM

Un incendiu a izbucnit, luni seară, într-o bucătărie din complexul studențesc 'Hasdeu' din Cluj-Napoca și 160 de persoane au fost evacuate, fără să fie cineva rănit.

Liga I - Rezultate și clasament - Etapa a 18-a
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:56 PM

Meciurile din etapa a 18-a a ediției 2017-2018 a Ligii I de fotbal au avut loc de vineri până luni.

Liga I: FC Voluntari - FC Viitorul 0-0
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:51 PM

FC Voluntari a terminat la egalitate cu FC Viitorul Constanța, scor 0-0, luni seara, pe teren propriu, în ultimul meci din etapa a 18-a a Ligii I de fotbal.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 20:08 Baiatu lu tata vorbeste?
Al.Draku a comentat pentru articolul Mocanu: „Vine iarna… în justiție! Ultimele zvâcniri ale lui Dragnea și acoliții“:
N-am crezut ca baiatu lui nea Mocanu si vorbeste..ia te uita ce filozofie de 2 bani scoate baiatul de 150 de kg din condei..stai ba in banca ta si vezi-ti de masinutele si atv-le tale..tu vorbesti de saracie si izolare?..pana acum catva timp de unde ati manarit banii , nu de la PSD?
20 Nov, 19:49 Dragnea nu va face nicio zi de pușcărie!
Pixelu SRL a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Din presă am aflat că Legea 31/1990 a societăților comerciale permite înființarea de societăți pe acțiuni (SA) cu un anumit procent de acțiuni la purtător. N-am citit legea, dar iau de bune informațiile. Tot presa afirmă că societățile Tel Drum și Titan Mar ar fi tocmai astfel de societăți comerciale, interzise în alte țări membre ale UE. Și pe bună dreptate. Dacă un procent important de acțiuni la purtător ajung la o persoană aflată în funcții decizionale ale statului, atunci acea persoană ar fi tentată să tragă sfori, astfel încât firma la care are acțiuni, de care doar ea știe, să obțină contracte cât mai avantajoase. Dacă Tel Drum este asociată cu Dragnea&Co, similar, Titan Mar este asociată cu Videanu&Co. Nici nu-mi pun problema care dintre găști este mai toxică, cert este că astfel de societăți comerciale nu ar trebui să existe.
Pe de altă parte există o sumedenie de firme cu acționari interpuși. Oameni de încredere, rude mai mult sau mai puțin îndepărtate sau prieteni sunt înregistrați la Registrul Comerțului ca acționari, când de fapt, adevărații decidenți sunt persoane aflate în funcții cheie ale statului, așa-zișii privați de la stat.
Nici nu vreau să-mi imaginez câte păduri a tăiat și Ciolacu printr-o astfel de firmă!
20 Nov, 18:34 restante salariale
tudor a comentat pentru articolul Profesorii din municipiu vor primi ,,banii din dobânzi“ până la sfârșitul anului:
Felicitari buzaieni a ti ales sa va conduca un om caruia ii pasa de voi.Ex apa de ploaie restantele salariale ale profesorilor.
Google PageRank Checker