27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:39 PM
albosmart

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi/Cimitirul evreiesc

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
11.07.2017, 00:00
156
   Devenit „oraşul farmaciilor, al second hand-urilor şi al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive şi în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianţi din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită şi al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate. OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu şi pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparaţie a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.
   (sursa fotografiilor: • colecţia OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecţia Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la siste - matizarea anilor ‘60) • colecţia Alexandru Miriţă, via Andrei Daniel (ima­gini de la mijloc de anii ‘40 cu soldaţi nazişti şi Piaţa Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii 70’ Cuza Vodă şi blocurile Romarta în construcţie) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor şi imagini cu zona rondului Epi­scopiei la sistematizarea din anii ‘80).

   Pentru comunitatea evreiască din Buzău s-a achiziţionat un teren pentru cimitir la marginea cartierului Poşta (marcat în hărţile din 1881 şi 1890), iar în anul 1897 (act autentic nr. 214) s-a achiziţionat un alt teren unde s-a construit casa mortuară şi sala de ceremonii funebre. În 1926, cimitirul este mărit prin achiziţionarea suprafeţei de 5.720 m.p., aici fiind ridicat monumentul eroilor morţi în anii 1916-1918, din iniţiativa lui Noe Haim

  Glasman, preşedintele Comunităţii, din donaţiile core­ligio­narilor.

   Dar iată care a fost epopeea acestui cimitir, iniţial în mijlocul, la acea vreme, satului Poşta, numit astfel deoarece aici era Staţia de poştă de pe drumul care venea de la Bucureşti, prin Urziceni. La 6 iunie 1896, primarul Nicu I. Constantinescu comunica lui Marcu Avram, preşedintele Epitropiei Comunităţii Israelite, necesitatea ca, în şase luni, să ia măsuri pentru mutarea cimitirului, deoarece fiind situat într-o poziţie populată a oraşului, nu mai putea fi tolerat acolo, conform Regulamentului cimitirelor, care prevedea asemenea amenajări la 200 m. distanţă de marginea oraşului. Membrii Epitropiei (Lupu Feldman, M. I. Eskenazi, Leibu Grimberg, Aron Stern, David Goldenstein, Avram Feldman, M. Isacsohn şi C. Diamanthbergher) cer păsuire un an, motivând lipsuri financiare, la 13 iulie Consiliul comunal aprobând vânzarea unui teren de 4.500 m.p. pe partea stângă a şoselei Buzău-Urziceni, dincolo de barieră.

   La 12 februarie 1896, se încheia actul de vânzare a terenului de 4.500 m.p. către Epitropia Comunităţii Izraelite, prin Lupu Feldman, pentru noul cimitir, acordându-se un termen de un an. Referatul arhitectului V. Gherabek preciza că „şanţul raionului proiectat lângă această şosea este deja terminat”, insistând pentru construirea şoselei ca un obiectiv „de mare importanţă”.

   În anul 1900, se comunica Epitropiei Comunităţii Izraelite interdicţia ca, de la 1 noiembrie să  se mai facă înmormântări în cimitirul din cătunul Poşta, care urma să fie mutat în noul amplasament de dincolo de bariera spre Urziceni. La 18 octombrie se răspundea că s-a realizat împrejmuirea, dar nu mai aveau fonduri pentru capelă şi locuinţa paznicului-gropar, astfel că s-a solicitat prelungirea termenului cu încă un an, motivându-se că religia permitea înhumări numai după un an de la amenajarea cimitirului.

  De asemenea, la 3 iunie 1912, Primăria soma Comunitatea izraelită se deshumeze cadavrele din vechiul cimitir din cătunul Poşta şi să le transfere în noua locaţie, la 5 iunie răspunzându-se că aici nu s-au mai făcut înhumări din 1899 şi că religia nu permitea un asemenea sacrilegiu. Se motiva că „am fi loviţi în sentimentele noastre cele mai sfinte ale poporului izraelit şi am fi atinşi în liberul exerciţiu al cultului”. Se mai preciza că vechiul cimitir era împrejmuit cu gard de piatră din 1852, aici mai venind rudele pentru slujbe religioase şi, de aceea, au solicitat conservarea lui. Categorică, Pri­măria refuză şi sugerează transformarea zonei, până în mai 1913, într-o grădină, preşedintele Leon Goldstein acceptând soluţia.

   În anul 1945, s-a prevăzut şi refacerea cimitirului evreiesc, distrus parţial de legionari şi armata germană, lucrări estimate la 20 milioane lei.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker