27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:39 PM
albosmart

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi / Istoria salubrizării în Buzău: de la hoituri uitate pe străzi, la Serviciul pentru ridicarea gunoaielor de la abonaţi

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
21.06.2017, 00:00
2229
   Devenit „oraşul farmaciilor, al second hand-urilor şi al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive şi în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianţi din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită şi al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.
   OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu şi pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparaţie a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.
   (sursa fotografiilor: • colecţia OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecţia Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecţia Alexandru Miriţă, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldaţi nazişti şi Piaţa Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii 70’ Cuza Vodă şi blocurile Romarta în construcţie) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor şi imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

     În anul 1831, potrivit prevederilor Regulamentului Organic, la Buzău, s-au ales deputaţii pe mahalale şi a fost constituit Sfatul orăşenesc, din acel an şi până în 1857 funcţionând Magistratul oraşului Buzău (organul administrativ de conducere), compus din:

a) Sfatul Orăşenesc, cu atribuţii administrative şi de coordonare a tuturor lucrărilor edilitare, având în subordine poliţia, pompierii şi arestul;

b) Comitetul Sănătăţii, cu atribuţii în probleme de sănătate şi curăţenie publică; 

c) Comitetul de supraveghere a şcolilor.

   Cu timpul, s-a conturat ideea organizării unui serviciu care să se ocupe predilect de salubrizarea oraşului, ce avea ca obiect de activitate aplicarea măsurilor pentru efectuarea curăţeniei pe uliţele târgului şi aplicarea de sancţiuni pentru cei care nu le respectau. Iar în anii următori s-au luat şi alte măsuri organizatorice.

    *

    Serviciul de Salubritate şi Ecleraj dispunea în anul 1912 de un şef, un revizor, un maistru fierar, un ajutor maistru fierar, un  maistru lemnar şi un ajutor, un revizor lămpi (iluminatul se făcea cu lămpi alimentate cu petrol lampant), un maistru zidar, 71 lucrători măturători şi lampişti, din care 16 vizitii, iar ca dotare: 30 cai, 16 boi, doi noateni, patru trăsuri cu coş, două sănii, vase barometrice din lemn şi fier (pentru vidanjare latrine), opt sacale, opt căruţe cu câte boi, două docare, cinci căruţe cu câte doi cai, şase cotigi din fier cu un cal, pentru  iluminat  existând 950 felinare.   

   În timpul Primului Război Mondial, 37 de cai au fost rechiziţionaţi de români, 4 de ruşi şi 19 de nemţi, iar dintre boi, doi au fost luaţi de români, patru de ruşi şi 20 de nemţi. În 1931, Serviciul avea în evidenţă 53 cai, 39 boi, zece căruţe pentru cai şi 14 pentru boi, 27 cotigi pentru un cal, trei vase barometrice automate (pentru vidanjare), două camioane, o autostropitoare Renault, patru turbine pentru stropit şi o trăsură de salvare.

„La perferia Buzăului, vara, din cauza căldurii, hoiturile şi gunoaiele intră în putrefacţie pe străzi“

    În ceea ce priveşte activitatea, un articol cu titlul: „Ce face Serviciul Salubrităţii?”, apărut în „Vocea Buzăului” din 22 iulie 1933, consemna:  „Oraşul nostru  este ca o femeie care se spală pe faţă, se parfumează, se pomădează, iar pe restul corpului nu s-a mai spălat de la botez. Centrul este stropit şi măturat în fiecare zi, iar restul nu. Sunt străzi în care trotuarul nu se deosebeşte de stradă, şanţurile sunt umplute cu pământ şi murdare. Pe strada Mihai Bravu (Bucegi), s-a scurs dintr-o cisternă a Serviciului Salubrităţii dejecţii, pe strada Curcani, un câine mort a stat o săptămână, şanţul de scurgere de pe bulevardul Demetriade  pute. Nu mai amintim de cartierele Mihai Viteazul, Principele Carol şi Zăgănescu. (…) Îl rugăm pe d-l primar, Emanoil Homoriceanu, pe consilieri şi parlamentari, să viziteze măcar odată străzile de la periferie, (…) vara, când din cauza căldurii hoiturile şi gunoaiele intră în putrefacţie ”.

Intră în funcţiune Serviciul pentru ridicarea gunoaielor de la abonaţi

    Iar în 1934, în articolul „Pentru Serviciul Salubrităţii”, se menţiona :

„Străzile de la periferie au ajuns adevărate maidane de gunoaie, deşi locuitorii de aici plătesc aceleaşi impozite ca şi cei din centru, unde străzile sunt stropite şi udate zilnic. Între străzile de la periferie se regăsesc Penteleu, Transilvaniei, Al. Marghiloman, Mihai Bravu, Dimineţii, Gârlaşi, Primăverii, Grădinari, Coloniilor, Duzilor etc.”

   În anul 1935, Serviciul Salubrităţii avea ca angajaţi: 38 măturători, alte 14 posturi fixe pentru străzile centrale şi opt lampagii, iar ca dotare 42 cai, 35 boi, patru trăsuri, 16 căruţe şi 14 cotigi Funcţiona şi Serviciul pentru ridicarea gunoaielor de la abonaţi, cu 20 cotigi de un cal (se menţionează că în 1921, serviciul a fost dotat cu o autostropitoare Renault, iar în august 1934 cu două autocamioane Fordson, pentru transporturi grele), un Serviciu de Ecleraj care avea în grijă atât iluminatul cu electricitate, cât şi cel cu lămpi cu petrol (la 1 ianuarie 1934 mai funcţionau 394 felinare, reduse în cursul anului la 333). Iar în anul 1939, s-au procurat două autocamioane pentru Serviciul Salubrităţii şi Pavaj.

   La 11 octombrie 1938, cu decizia nr. 17.835, s-au înfiinţat Întreprinderile Comunale (mai târziu I.G.C., apoi I.G.O şi R.A.M.) care aveau în subordine serviciile de Salubritate, vidanjare şi ridicare gunoaie, abatorul comunal şi alimentarea oraşului cu apă. Ca proiecte se avea în vedere reorganizarea Serviciului de salubritate pentru asigurarea corespunzătoare a curăţeniei oraşu­lui (străzile măsurau 95 km.), construirea unui dig la râul Buzău pentru apărarea oraşului de inundaţi, amenajarea unui ştrand pe malul Buzăului, înfiinţarea unui dispensar veterinar, construirea unui abator modern. S-a elaborat şi Regulamentul de organizare şi funcţionare, aprobat cu decizia nr. 5473/5 septembrie 1938, în primul Comitet de conducere fiind  primarul Amedeu Locusteanu sau, în lipsa acestuia, ajutorul de primar, col. Nestor Stănescu, arh. Alexandru Rădulescu, directorul Întreprinderile Comunale, şi ing. Nicu Iorgulescu, şeful Serviciului Tehnic al judeţului. De la 7 ianuarie 1939, primii doi au fost înlocuiţi cu primarul Valeriu Trandaf şi arh. C. Vasiliu, director interimar al Întreprinderilor Comunale.

Sediul Serviciului Salubrităţii înlocuit cu Policlinica

    Serviciul Salubrităţii şi-a avut sediul pe terenul ocupat în prezent de Policlinica Municipală, blocurile din strada Colonel Ion Buzoianu şi clădirile fostei Policlinici Stomatologice şi Cabinetului M.R.F. Sediul era înregistrat în strada Petre Bărbulescu (Democraţiei), dispunea de un teren în suprafaţă de 723 m.p. construcţii şi 9.045 m.p. teren. Construcţiile s-au realizat între anii 1890 şi 1912 – camera portarului (cu telefon), cazarma personalului (trei încăperi, hol şi W.C.), magazie materiale, ateliere grajduri pentru cai şi boi, magazie de cereale şi locuinţa şefului de serviciu.

   Ca urmare, însă, a aplicării proiectului de sistematizare gândit de autorităţi, în anul 1961, toate construcţiile au fost demolate şi s-au ridicat actualele clădiri unde funcţionează Policlinica Municipală (cunoscută şi ca Policlinica 23 August).

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker