27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:10 PM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
17.05.2017, 00:00
1811
   Devenit „orașul farmaciilor, al second hand-urilor și al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive și în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianți din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită și al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.
   OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu și pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparație a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.

   (sursa fotografiilor: • colecția OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecția Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecția Alexandru Miriță, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldați naziști și Piața Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii ‘1970 Cuza Vodă și blocurile Romarta în construcție) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor și imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

  Imaginea de arhivă redă Școala primară mixtă nr. 7 din cartierul „Regele Ferdinand I (astăzi Școala Gimnazială nr. 2 din cartierul N. Titulescu), aflată pe strada George Coșbuc, cu 5.120 m.p. suprafață construită și 7.743 m.p. teren, imobil identificat la inventarierea din anul 1940 ca fiind între Bd-ul Regele Ferdinand I (azi strada Oltului), strada George Coșbuc și Aleea Spiru Haret.

   Școala era pentru copiii locuitorilor din noul cartier, înființat în anul 1924, destinat demobilizaților din Primul Război Mondial, pentru care în planul de perimetrare s-au rezervat parcelele necesare. Înființată la 1 septembrie 1925, școala a funcționat inițial într-un spațiu închiriat (imobilul proprietatea lui Nicolae Teodorescu, din strada Principele Mihai, azi strada Răscoalei, apoi în Bd-ul Regele Ferdinand I nr. 62, ­imo­bilele proprietatea Olgăi șapcaliu și Nataliei Grimardotto), dar s-au făcut demersuri pentru construcția unui local propriu, început în anul 1934, prevăzut cu patru săli de clasă, două cancelarii, două săli pentru bibliotecă și alte două încăperi.

   Din 1925-1926 și până în 1931-1932, s-au înființat, progresiv, toate cele patru posturi de învățători (în ultimul an menționat funcționau aici Ion Diaconescu, care era și director, Eleonora Diaconescu, Niculina Enescu și Benone Popescu). Au mai predat și Virgil Deciulescu, Alexandru Enescu, Traian Dudu.

   La 7 octombrie 1935, Primăria Buzău s-a adresat ministrului Instrucțiunii Publice și Cultelor, Dr. Constantin Angelescu, precizând: „În noul cartier «Regele Ferdinand I» din acest oraș, simțindu-se absolută nevoie de un local propriu de școală primară de băieți și fete, întru-cât până în prezent a funcționat într-o casă particulară, neigienică, s-a început construcția unui măreț local de școală modern”. În continuare se preciza că Primăria (primar Stan Săraru) a prevăzut în buget suma de 55.000 lei, bani cu care s-a început construcția, turnându-se și planșeul din beton, astfel că, pentru anul 1936, s-a prevăzut continuarea lucrărilor, dar nu mai erau fonduri și stagnarea era un pericol pentru lucrările de până atunci, ce se puteau degrada. Demersul a fost încununat de succes, prin Casa Școalelor și Culturii Poporului alocându-se suma de 200.000 lei.

Afectată de explozia de la Depozitul de Muniție

   Pentru realizarea proiectului au fost selectate ofertele antreprenorilor Domenico Delczi, pentru lucrări de tencuieli și mozaic, Ștefan Paior, pentru sobe, Al. Nicolau pentru uși și dușumele și Societatea „Oituzul”, care a furnizat materialul lemnos, lucrări recepționate la 4 martie 1940. Acoperișul s-a recepționat în octombrie 1939, școala funcționând la parter doar în trei săli de clasă, restul fiind în construcție.

   Localul a fost folosit parțial începând cu 14 noiembrie 1938, lucrările au continuat și în anii 1939-1940 (a suferit unele degradări la cutremurul din  noaptea de 9/10 noiembrie 1940), fiind continuate, nu fără unele greutăți, în anii 1943-1944, recepția fiind consemnată la 8 ianuarie 1944..

   Menționăm că pentru școală se folosea în 1940 doar parterul, etajul fiind la dispoziția Regimentului 8 Dorobanți, care avea aici un depozit de materiale. În 1942 s-au efectuat unele mici reparații ca urmare a unor fisuri, degradare tencuieli și geamuri sparte, cauzate de exploziile din 11 iulie, la Depozitul de muniții de la fosta Rafinărie „Saturn” (înființată în anul 1913), ce se afla în perimetrul actualei Zone Industriale.

   De la 1 februarie 1944, etajul a fost ocupat de o subunitate militară germană, școala folosind doar trei săli de clasă, iar din cauza situației de război, activitatea s-a suspendat între 6 aprilie și 1 septembrie 1944.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

Tudose, despre cumulul pensie-salariu: Pe legea pensiilor, în această toamnă, vor fi reglate și aceste lucruri
Duminica, August 20, 2017 21:11 PM

Legea pensiilor va fi promovată în această toamnă și va regla și aspectele legate de cumulul pensie-salariu, a anunțat, duminică, premierul Mihai Tudose.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker