27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:48 AM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
17.05.2017, 00:00
1737
   Devenit „orașul farmaciilor, al second hand-urilor și al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive și în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianți din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită și al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.
   OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu și pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparație a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.

   (sursa fotografiilor: • colecția OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecția Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecția Alexandru Miriță, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldați naziști și Piața Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii ‘1970 Cuza Vodă și blocurile Romarta în construcție) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor și imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

  Imaginea de arhivă redă Școala primară mixtă nr. 7 din cartierul „Regele Ferdinand I (astăzi Școala Gimnazială nr. 2 din cartierul N. Titulescu), aflată pe strada George Coșbuc, cu 5.120 m.p. suprafață construită și 7.743 m.p. teren, imobil identificat la inventarierea din anul 1940 ca fiind între Bd-ul Regele Ferdinand I (azi strada Oltului), strada George Coșbuc și Aleea Spiru Haret.

   Școala era pentru copiii locuitorilor din noul cartier, înființat în anul 1924, destinat demobilizaților din Primul Război Mondial, pentru care în planul de perimetrare s-au rezervat parcelele necesare. Înființată la 1 septembrie 1925, școala a funcționat inițial într-un spațiu închiriat (imobilul proprietatea lui Nicolae Teodorescu, din strada Principele Mihai, azi strada Răscoalei, apoi în Bd-ul Regele Ferdinand I nr. 62, ­imo­bilele proprietatea Olgăi șapcaliu și Nataliei Grimardotto), dar s-au făcut demersuri pentru construcția unui local propriu, început în anul 1934, prevăzut cu patru săli de clasă, două cancelarii, două săli pentru bibliotecă și alte două încăperi.

   Din 1925-1926 și până în 1931-1932, s-au înființat, progresiv, toate cele patru posturi de învățători (în ultimul an menționat funcționau aici Ion Diaconescu, care era și director, Eleonora Diaconescu, Niculina Enescu și Benone Popescu). Au mai predat și Virgil Deciulescu, Alexandru Enescu, Traian Dudu.

   La 7 octombrie 1935, Primăria Buzău s-a adresat ministrului Instrucțiunii Publice și Cultelor, Dr. Constantin Angelescu, precizând: „În noul cartier «Regele Ferdinand I» din acest oraș, simțindu-se absolută nevoie de un local propriu de școală primară de băieți și fete, întru-cât până în prezent a funcționat într-o casă particulară, neigienică, s-a început construcția unui măreț local de școală modern”. În continuare se preciza că Primăria (primar Stan Săraru) a prevăzut în buget suma de 55.000 lei, bani cu care s-a început construcția, turnându-se și planșeul din beton, astfel că, pentru anul 1936, s-a prevăzut continuarea lucrărilor, dar nu mai erau fonduri și stagnarea era un pericol pentru lucrările de până atunci, ce se puteau degrada. Demersul a fost încununat de succes, prin Casa Școalelor și Culturii Poporului alocându-se suma de 200.000 lei.

Afectată de explozia de la Depozitul de Muniție

   Pentru realizarea proiectului au fost selectate ofertele antreprenorilor Domenico Delczi, pentru lucrări de tencuieli și mozaic, Ștefan Paior, pentru sobe, Al. Nicolau pentru uși și dușumele și Societatea „Oituzul”, care a furnizat materialul lemnos, lucrări recepționate la 4 martie 1940. Acoperișul s-a recepționat în octombrie 1939, școala funcționând la parter doar în trei săli de clasă, restul fiind în construcție.

   Localul a fost folosit parțial începând cu 14 noiembrie 1938, lucrările au continuat și în anii 1939-1940 (a suferit unele degradări la cutremurul din  noaptea de 9/10 noiembrie 1940), fiind continuate, nu fără unele greutăți, în anii 1943-1944, recepția fiind consemnată la 8 ianuarie 1944..

   Menționăm că pentru școală se folosea în 1940 doar parterul, etajul fiind la dispoziția Regimentului 8 Dorobanți, care avea aici un depozit de materiale. În 1942 s-au efectuat unele mici reparații ca urmare a unor fisuri, degradare tencuieli și geamuri sparte, cauzate de exploziile din 11 iulie, la Depozitul de muniții de la fosta Rafinărie „Saturn” (înființată în anul 1913), ce se afla în perimetrul actualei Zone Industriale.

   De la 1 februarie 1944, etajul a fost ocupat de o subunitate militară germană, școala folosind doar trei săli de clasă, iar din cauza situației de război, activitatea s-a suspendat între 6 aprilie și 1 septembrie 1944.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker