27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:48 AM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
25.04.2017, 00:00
681
   Devenit „orașul farmaciilor, al second hand-urilor și al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive și în ami­ntirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianți din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită și al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.
   OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu și pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparație a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.

   (sursa fotografiilor: • colecția OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecția Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecția Alexandru Miriță, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldați naziști și Piața Daciei veche) • Doru Drăgoi (ima­gini anii ‘1970 Cuza Vodă și blocurile Romarta în construcție) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor și imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

   Ca orice așezare, și Buzăul a trebuit să-și gândească și să amenajeze locuri speciale pentru înmormântarea deceda­ților, cele din perioade îndepărtate fiind relevate de către arheologi, care au avut astfel posibilitatea să le cerceteze și, pe baza inventarului descoperit (în cazul în care acesta s-a păstrat), să stabilească elemente de datare și nu numai. Ulterior, cimitirele au fost amenajate în jurul bisericilor, activitate care s-a stopat printr-o dispoziție, din 1871, a Primăriei Buzău, acesta fiind și motivul pentru care s-a dispus perimetrarea unui teren de la periferie (la acea dată).

   Amintim că în planurile  Buzăului din 1881, 1890, 1897, se indică locurile unde erau: Cimitirul israelit, înființat în 1848, mutat în 1897 și apoi în spațiul unde există astăzi; ­ci­mitirul din 1877, pentru ostașii ruși morți în drumul către câmpurile de luptă din Bulgaria; cimitirele pentru ciumați și holerici; un cimitir catolic, menționat în 1890; Cimitirul „Sf. Gheorghe”, inițial „Sf. Nicolae”, inaugurat la 2 octombrie 1883; Cimitirul Eroilor, inaugurat la 7 octombrie 1931.

   La 31 mai 1872, s-a pus ­pi­atra fundamentală a Cimitirului „Sf. Filofteia” (numit apoi „Dumbrava”), extins în 1897, monumentul comemorativ de înființare fiind ridicat la 20 octombrie 1872, cu prilejul sfințirii. Semnează: prefectul I. I. Arion; primarul Nae Stănescu; ajutorii de primar Ghiță Dăscălescu, Emanoil M. Mehtupciu și Mihai I. Arbore; consilierii: Ștefan Constantinescu, Ioniță Rădulescu, Ioan Dumitriu, Oprea Predescu, Iani Diamandi, preotul Atanasie Covăceanu; secretarul Primăriei, Mihai Săvulescu, și arhitectul comunei, Ca­rol Kertsch. Capela, construită în 1876-1877, arhitect fiind Mihai Al. Iarca, s-a reparat și consolidat în anul 1979, prin grija preotului-paroh Ion Frăsinea­nu. Pictura a fost executată inițial de către Dumitru (Dimitrie) Teodorescu, fost elev al Școlii de zugravi de subțire de la Buzău, înființată în anul 1831.

   Cimitirul nr. 2, „Sf. ­Ghe­orghe”, ce se vede și în imaginea din anul 1940, s-a amenajat în anii 1882-1883, pe un teren de 2,00 ha., aflat pe șoseaua către Brăila (unde este și astăzi), locul fiind cunoscut atunci ca bariera Dobrogei, actuala stradă Al. Marghiloman, inițial numită Calea Dobrogei. Prima construcție a administrației s-a realizat în anul 1895 (două camere, hol și camera mortuară). Cei mai mulți dintre cei înhumați aici provin din populația de origine bulgară din cartierul Bisericii „Sf. Nicolae”, sau a bulgarilor, cunoscuți ca „sârbi grădinari”.

   Li s-a spus așa deoarece Bulgaria era pașalâc turcesc, situație care a durat 500 de ani, astfel că cei care doreau să ajungă în Muntenia treceau prin Serbia cu documente obținute de la autoritățile sârbe și de aici în Țara Românească, de unde s-au răspândit în diferite zone, mulți dintre ei la Buzău și în unele sate din zonă, între care și la Potoceni, în vechime cunoscut ca satul De­dulești, iar apoi numit Potoceni, toponim de origine slavă care înseamnă – cei de pe malul apei. Interesant că în Zagreb există, în cartierul Șestine, strada Potoceani, pe lângă care curge un pârâu numit Potoc.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker