27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 15:09 PM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
25.04.2017, 00:00
827
   Devenit „orașul farmaciilor, al second hand-urilor și al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive și în ami­ntirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianți din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită și al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.
   OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu și pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparație a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.

   (sursa fotografiilor: • colecția OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecția Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecția Alexandru Miriță, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldați naziști și Piața Daciei veche) • Doru Drăgoi (ima­gini anii ‘1970 Cuza Vodă și blocurile Romarta în construcție) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor și imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

   Ca orice așezare, și Buzăul a trebuit să-și gândească și să amenajeze locuri speciale pentru înmormântarea deceda­ților, cele din perioade îndepărtate fiind relevate de către arheologi, care au avut astfel posibilitatea să le cerceteze și, pe baza inventarului descoperit (în cazul în care acesta s-a păstrat), să stabilească elemente de datare și nu numai. Ulterior, cimitirele au fost amenajate în jurul bisericilor, activitate care s-a stopat printr-o dispoziție, din 1871, a Primăriei Buzău, acesta fiind și motivul pentru care s-a dispus perimetrarea unui teren de la periferie (la acea dată).

   Amintim că în planurile  Buzăului din 1881, 1890, 1897, se indică locurile unde erau: Cimitirul israelit, înființat în 1848, mutat în 1897 și apoi în spațiul unde există astăzi; ­ci­mitirul din 1877, pentru ostașii ruși morți în drumul către câmpurile de luptă din Bulgaria; cimitirele pentru ciumați și holerici; un cimitir catolic, menționat în 1890; Cimitirul „Sf. Gheorghe”, inițial „Sf. Nicolae”, inaugurat la 2 octombrie 1883; Cimitirul Eroilor, inaugurat la 7 octombrie 1931.

   La 31 mai 1872, s-a pus ­pi­atra fundamentală a Cimitirului „Sf. Filofteia” (numit apoi „Dumbrava”), extins în 1897, monumentul comemorativ de înființare fiind ridicat la 20 octombrie 1872, cu prilejul sfințirii. Semnează: prefectul I. I. Arion; primarul Nae Stănescu; ajutorii de primar Ghiță Dăscălescu, Emanoil M. Mehtupciu și Mihai I. Arbore; consilierii: Ștefan Constantinescu, Ioniță Rădulescu, Ioan Dumitriu, Oprea Predescu, Iani Diamandi, preotul Atanasie Covăceanu; secretarul Primăriei, Mihai Săvulescu, și arhitectul comunei, Ca­rol Kertsch. Capela, construită în 1876-1877, arhitect fiind Mihai Al. Iarca, s-a reparat și consolidat în anul 1979, prin grija preotului-paroh Ion Frăsinea­nu. Pictura a fost executată inițial de către Dumitru (Dimitrie) Teodorescu, fost elev al Școlii de zugravi de subțire de la Buzău, înființată în anul 1831.

   Cimitirul nr. 2, „Sf. ­Ghe­orghe”, ce se vede și în imaginea din anul 1940, s-a amenajat în anii 1882-1883, pe un teren de 2,00 ha., aflat pe șoseaua către Brăila (unde este și astăzi), locul fiind cunoscut atunci ca bariera Dobrogei, actuala stradă Al. Marghiloman, inițial numită Calea Dobrogei. Prima construcție a administrației s-a realizat în anul 1895 (două camere, hol și camera mortuară). Cei mai mulți dintre cei înhumați aici provin din populația de origine bulgară din cartierul Bisericii „Sf. Nicolae”, sau a bulgarilor, cunoscuți ca „sârbi grădinari”.

   Li s-a spus așa deoarece Bulgaria era pașalâc turcesc, situație care a durat 500 de ani, astfel că cei care doreau să ajungă în Muntenia treceau prin Serbia cu documente obținute de la autoritățile sârbe și de aici în Țara Românească, de unde s-au răspândit în diferite zone, mulți dintre ei la Buzău și în unele sate din zonă, între care și la Potoceni, în vechime cunoscut ca satul De­dulești, iar apoi numit Potoceni, toponim de origine slavă care înseamnă – cei de pe malul apei. Interesant că în Zagreb există, în cartierul Șestine, strada Potoceani, pe lângă care curge un pârâu numit Potoc.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Putin și Erdogan au discutat telefonic despre situația din Siria și relațiile economice bilaterale
Sambata, Octombrie 21, 2017 15:02 PM

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au discutat telefonic cu privire la viitoarea reuniune a procesului de la Astana referitor la conflictul din Siria, întâlnire ce va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, transmite Reuters, citând un comunicat emis sâmbătă de biroul de presă al Kremlinului.

Spania: Rajoy anunță alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:52 PM

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, spaniol a anunțat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Tenis: Germanca Julia Goerges a câștigat turneul WTA de la Moscova
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:48 PM

Jucătoarea germană de tenis Julia Goerges, nr. 27 mondial, a câștigat turneul WTA de la Moscova, dotat cu premii totale de 790.208 dolari, învingând-o sâmbătă în finală pe rusoaica Daria Kasatkina, nr. 28 mondial, în două seturi, 6-1, 6-2.

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată cu onoruri militare
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:42 PM

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Dobre: ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:36 PM

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker