27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:10 PM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
25.04.2017, 00:00
759
   Devenit „orașul farmaciilor, al second hand-urilor și al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive și în ami­ntirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianți din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită și al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.
   OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu și pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparație a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.

   (sursa fotografiilor: • colecția OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecția Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecția Alexandru Miriță, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldați naziști și Piața Daciei veche) • Doru Drăgoi (ima­gini anii ‘1970 Cuza Vodă și blocurile Romarta în construcție) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor și imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

   Ca orice așezare, și Buzăul a trebuit să-și gândească și să amenajeze locuri speciale pentru înmormântarea deceda­ților, cele din perioade îndepărtate fiind relevate de către arheologi, care au avut astfel posibilitatea să le cerceteze și, pe baza inventarului descoperit (în cazul în care acesta s-a păstrat), să stabilească elemente de datare și nu numai. Ulterior, cimitirele au fost amenajate în jurul bisericilor, activitate care s-a stopat printr-o dispoziție, din 1871, a Primăriei Buzău, acesta fiind și motivul pentru care s-a dispus perimetrarea unui teren de la periferie (la acea dată).

   Amintim că în planurile  Buzăului din 1881, 1890, 1897, se indică locurile unde erau: Cimitirul israelit, înființat în 1848, mutat în 1897 și apoi în spațiul unde există astăzi; ­ci­mitirul din 1877, pentru ostașii ruși morți în drumul către câmpurile de luptă din Bulgaria; cimitirele pentru ciumați și holerici; un cimitir catolic, menționat în 1890; Cimitirul „Sf. Gheorghe”, inițial „Sf. Nicolae”, inaugurat la 2 octombrie 1883; Cimitirul Eroilor, inaugurat la 7 octombrie 1931.

   La 31 mai 1872, s-a pus ­pi­atra fundamentală a Cimitirului „Sf. Filofteia” (numit apoi „Dumbrava”), extins în 1897, monumentul comemorativ de înființare fiind ridicat la 20 octombrie 1872, cu prilejul sfințirii. Semnează: prefectul I. I. Arion; primarul Nae Stănescu; ajutorii de primar Ghiță Dăscălescu, Emanoil M. Mehtupciu și Mihai I. Arbore; consilierii: Ștefan Constantinescu, Ioniță Rădulescu, Ioan Dumitriu, Oprea Predescu, Iani Diamandi, preotul Atanasie Covăceanu; secretarul Primăriei, Mihai Săvulescu, și arhitectul comunei, Ca­rol Kertsch. Capela, construită în 1876-1877, arhitect fiind Mihai Al. Iarca, s-a reparat și consolidat în anul 1979, prin grija preotului-paroh Ion Frăsinea­nu. Pictura a fost executată inițial de către Dumitru (Dimitrie) Teodorescu, fost elev al Școlii de zugravi de subțire de la Buzău, înființată în anul 1831.

   Cimitirul nr. 2, „Sf. ­Ghe­orghe”, ce se vede și în imaginea din anul 1940, s-a amenajat în anii 1882-1883, pe un teren de 2,00 ha., aflat pe șoseaua către Brăila (unde este și astăzi), locul fiind cunoscut atunci ca bariera Dobrogei, actuala stradă Al. Marghiloman, inițial numită Calea Dobrogei. Prima construcție a administrației s-a realizat în anul 1895 (două camere, hol și camera mortuară). Cei mai mulți dintre cei înhumați aici provin din populația de origine bulgară din cartierul Bisericii „Sf. Nicolae”, sau a bulgarilor, cunoscuți ca „sârbi grădinari”.

   Li s-a spus așa deoarece Bulgaria era pașalâc turcesc, situație care a durat 500 de ani, astfel că cei care doreau să ajungă în Muntenia treceau prin Serbia cu documente obținute de la autoritățile sârbe și de aici în Țara Românească, de unde s-au răspândit în diferite zone, mulți dintre ei la Buzău și în unele sate din zonă, între care și la Potoceni, în vechime cunoscut ca satul De­dulești, iar apoi numit Potoceni, toponim de origine slavă care înseamnă – cei de pe malul apei. Interesant că în Zagreb există, în cartierul Șestine, strada Potoceani, pe lângă care curge un pârâu numit Potoc.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

Tudose, despre cumulul pensie-salariu: Pe legea pensiilor, în această toamnă, vor fi reglate și aceste lucruri
Duminica, August 20, 2017 21:11 PM

Legea pensiilor va fi promovată în această toamnă și va regla și aspectele legate de cumulul pensie-salariu, a anunțat, duminică, premierul Mihai Tudose.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker