Sticla colorată printată este fabricată pe baza unei tehnologii speciale, care permite în prezent un nivel sporit de personalizare, de control al opacității și transparenței produsului finit.

Precum se cunoaște, la bază sticla este un material translucid, neabsorbant.

Din aceste motive, este dificil a imprima digital sticla, dovadă că până în urmă cu un deceniu principalele două metode utilizate erau serigrafierea și imprimarea UV.

Serigrafierea constă în aplicarea directă pe suprafața sticlei de cerneluri speciale cu ajutorul unor șabloane. Acest procedeu necesită arderea, pentru ca pigmenții să rămână definitiv în sticla respectivă pe care sunt aplicați.

Imprimarea sticlei cu cerneluri UV este o metodă prin care se aplică pur și simplu pe suprafața dorită vopselele colorate și se usucă apoi cu ajutorul razelor UV.

Deși metoda a avut și are încă o largă răspândire, culorile nu au o durabilitate prea mare.

În ultima vreme, imprimarea digitală cu cerneluri ceramice a permis sticlarilor ca să facă un salt tehnologic important în personalizarea sticlei.

Această metodă se diferențiază de cele amintite anterior printr-o flexibilitate deosebită și un foarte bun control asupra aplicării propriu-zise a cernelurilor ceramice în cauză.

Culorile dorite se pot combina mai bine, chiar se pot imprima simultan mai multe culori.

Imprimarea digitală cu cerneluri ceramice este superioară serigrafierii prin aceea că totul este computerizat, atent calculat, în scopul unei aplicări a nuanțelor dorite cât mai ușoară.

Procedeul presupune niște temperaturi mari, deoarece mai întâi are loc un proces de descompunere al aditivilor organici și lianților existenți în cerneală, iar apoi aceștia fuzionează cu sticla pe care se aplică, penetrând-o. Se elimină eventualele goluri, pentru ca structura finală a materialului să fie extrem de compact, fără bule, pigmenții fiind egal dispersați în interiorul sticlei ce se prelucrează.

Cernelurile pot fi amestecate digital, iar designerii vor cunoaște exact ce culoare se obține.

De exemplu dacă avem un sistem de uși din panouri din sticlă imprimată, iar unul se deteriorează la un moment dat, în timpul utilizării, el poate să fie înlocuit ușor cu altul care să fie aidoma cu acela inițial, culorile potrivindu-se exact.

Cerneala ceramică se obține din roci speciale, acesta este și motivul pentru care sticla colorată printată are o rezistență mare, fiind securizată după imprimare.

Personalizarea proiectelor de design interior poate să fie făcută după dorință.

Se pot reproduce fotografii, motive grafice diverse, în culori intense sau pastelate.

Cerneală ceramică este ecologică, prietenoasă cu mediul ambiant.

Sticla colorată printată face față cu brio factorilor externi de mediu precum: razele solare (nu se decolorează), apei de ploaie, solvenților, multor tipuri de acizi, fiind și rezistentă la zgâriere.

DISTRIBUIȚI
loading...