27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 07:43 AM

Actualitate

Sprijin financiar pentru apicultorii buzoieni, în derulare

de Andreea STROE
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
191
  • 16 august, ultima zi de depunere a cererilor la APIA Buzău

   Buzăul este un județ cu tradiție în ceea ce privește apicultura. Sunt recunoscute deja zonele din Buzău, Rușețu și Largu  pentru arealele cu salcâmi prielnice albinăritului, care sunt productive începând de la jumătatea lunii mai și până la sfârșitul lunii iunie. Cu  familii puternice, practicând stu­păritul pastoral, au fost rea­lizate aici frecvent producții de 25 kg miere marfă de salcâm pe familie de albine. Dar Buzăul are zone bogate în plante melifere pentru apicultorii care fac pastoral sau pentru cei care au stupinele amplasate în acele regiuni. Ponderea cea mai importantă o au speciile de salcăm, tei, floarea soarelui, leguminoasele furajere, pășunile și fâne­țele. Cei mai mulți dintre apicultorii buzoieni apelează la sprijin din partea APIA pentru a dezvolta această activitate. Anul acesta s-a dat verde la subvenții începând din 4 iulie, adică ceva mai târziu decât în anii precedenți, și de aceea termenul final de depunere a fost stabilit pentru data de 15 august. Pentru că această zi este una liberă, apicultorii buzoieni care intenționează să obțină subvenții în baza Programului  Național Apicol pentru perioada 2017-2019 o pot face până pe 16 august inclusiv. Directoarea APIA Buzău, Claudia Stelea spune că până la această dată au fost depuse un număr de 137 de cereri în care se solicită subvenționare.

Ce achiziții pot face apicultorii cu banii de la APIA

   Programul Național Apicol pentru perioada 2017-2019 are ca obiectiv îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de matci, și/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral. De asemenea, se acordă sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziționarea de măturător, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

Cine sunt beneficiarii

   Beneficiarii care pot solicita sprijin financiar prin Programul Național Apicol sunt persoane fizice, persoane juridice, persoane  fizice autorizate, întreprinderi in­dividuale și întreprinderi familiale, pentru acțiunile: combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei, raționalizarea transhumanței, și pentru măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol. Sunt însă mai multe etape premergătoare depunerii cererii de plată de către solicitanții de sprijin. Conducerea APIA Buzău apreciază că anul ce vine numărul solicitanților va fi cu mult mai mare,  având în vedere că  sesiunea de depunere a cererilor a început abia în 4 iulie. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker