27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:09 AM

Actualitate

Sprijin financiar pentru apicultorii buzoieni, în derulare

de Andreea STROE
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
155
  • 16 august, ultima zi de depunere a cererilor la APIA Buzău

   Buzăul este un județ cu tradiție în ceea ce privește apicultura. Sunt recunoscute deja zonele din Buzău, Rușețu și Largu  pentru arealele cu salcâmi prielnice albinăritului, care sunt productive începând de la jumătatea lunii mai și până la sfârșitul lunii iunie. Cu  familii puternice, practicând stu­păritul pastoral, au fost rea­lizate aici frecvent producții de 25 kg miere marfă de salcâm pe familie de albine. Dar Buzăul are zone bogate în plante melifere pentru apicultorii care fac pastoral sau pentru cei care au stupinele amplasate în acele regiuni. Ponderea cea mai importantă o au speciile de salcăm, tei, floarea soarelui, leguminoasele furajere, pășunile și fâne­țele. Cei mai mulți dintre apicultorii buzoieni apelează la sprijin din partea APIA pentru a dezvolta această activitate. Anul acesta s-a dat verde la subvenții începând din 4 iulie, adică ceva mai târziu decât în anii precedenți, și de aceea termenul final de depunere a fost stabilit pentru data de 15 august. Pentru că această zi este una liberă, apicultorii buzoieni care intenționează să obțină subvenții în baza Programului  Național Apicol pentru perioada 2017-2019 o pot face până pe 16 august inclusiv. Directoarea APIA Buzău, Claudia Stelea spune că până la această dată au fost depuse un număr de 137 de cereri în care se solicită subvenționare.

Ce achiziții pot face apicultorii cu banii de la APIA

   Programul Național Apicol pentru perioada 2017-2019 are ca obiectiv îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de matci, și/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral. De asemenea, se acordă sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziționarea de măturător, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

Cine sunt beneficiarii

   Beneficiarii care pot solicita sprijin financiar prin Programul Național Apicol sunt persoane fizice, persoane juridice, persoane  fizice autorizate, întreprinderi in­dividuale și întreprinderi familiale, pentru acțiunile: combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei, raționalizarea transhumanței, și pentru măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol. Sunt însă mai multe etape premergătoare depunerii cererii de plată de către solicitanții de sprijin. Conducerea APIA Buzău apreciază că anul ce vine numărul solicitanților va fi cu mult mai mare,  având în vedere că  sesiunea de depunere a cererilor a început abia în 4 iulie. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker