Fără îndoială, Liviu Dragnea a apucat-o pe drumul fără întoarcere al transformării în dictator, nici măcar de modă nouă, ci după modelul care l-a consacrat pe Nicolae Ceau­șescu.  Știe de toate, de la agricultură la politică globală, promite “fără număr” la mitingurile la care participă, cere gărzii pretoriene să îndepărteze vocile care nu îi țin isonul și, ceea ce este mai grav, vede dușmani peste tot, în jurul său, în ograda prietenilor și a opozanților politici deopotrivă, dar și peste hotare. Mai puțin în zona amicilor într-ale paranoiei politice, Viktor Orban și Vladimir Putin. Iar în faza cu “agenturili” a intrat de mult.

În acest moment, este prea puțin important felul în care Dragnea va ieși din joc, respectiv în spatele gratiilor sau mazilit de propriul partid. Mult mai important mi se pare ce se va întâmpla după, în condițiile în care Partidul Social Democrat – ne place sau nu, încă principala forță politică a țării – stă pe un butoi de pulbere. Căci dispariția lui Dragnea din prim-plan va genera, fără îndoială, un șir de nopți ale cuțitelor lungi, de răfuieli între taberele din interior, fiecare sprijinite din afara partidului, de personaje care l-au părăsit sub diverse pretexte și care acum, jucând candid roluri de fete mari, fie vor înapoi, fie încearcă să pună umărul la disoluția PSD, pentru a se întări cu fărâmele de după explozie.

Bineînțeles, este foarte posibil ca Partidul Social Democrat să fie capabil să supraviețuiască căderii lui Dragnea, mai ales în condițiile în care cea mai dificilă treabă, respectiv îndepăr­tarea acestuia, o va face Justiția. Este foarte posibil ca puterea să fie preluată lin, de cea care, conform statutului, i-ar urma la conducere actualului lider, respectiv premierul Viorica Dăncilă. Care, după cum se vede, se pregătește intens, lucrându-l pe Liviu Dragnea așa cum se pricepe ea mai bine, sau mai precis așa cum pricepe ea sfaturile celor care o împing de la spate. Și face acest lucru având un aliat de mare nădejde, pe secretara de la Interne.

Situație în care social-democrații s-ar putea trezi că ajung, din dictatura lui Dragnea, în dictatura dăncilelor(*). Ceea ce este mult mai nașpa, pentru că dumnealor au mintea odihnită…

———————————————-

(*) Ființe purtând cu mândrie patriotică toate calitățile actualui premier al României

DISTRIBUIȚI
loading...