*Stabilimentele sportive din Buzău, „vitregite” de performanţă

Judeţul Buzău se situează, din punct de vedere al bazelor sportive, printre primele zece din România. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre performanţa realizată de echipele buzoiene. Într-un oraş cu condiţii optime pentru dezvoltarea mişcării de performanţă, dar şi a celei de masă, rezultatele bune sunt aduse de sporturile individuale. Iată care este situaţia bazelor sportive raportată la performanţele ultimilor cinci ani.

        *Stabilimentele sportive din Buzău, „vitregite” de performanţă

Judeţul Buzău se situează, din punct de vedere al bazelor sportive, printre primele zece din România. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre performanţa realizată de echipele buzoiene. Într-un oraş cu condiţii optime pentru dezvoltarea mişcării de performanţă, dar şi a celei de masă, rezultatele bune sunt aduse de sporturile individuale. Iată care este situaţia bazelor sportive raportată la performanţele ultimilor cinci ani.

Stadionul „Gloria”

 

         Arena din Crâng a existat, sub diverse forme, încă din anul 1909, însă de abia în 1974 au fost gata actualele tribune. Ulterior, a fost montată tabela de marcaj, care a fost donată de fosta Întreprindere Contactoare. Arena este destinată „sportului rege”, fiind „casa” divizionarei secunde Gloria. De-a lungul ultimilor ani, aici au fost  organizate jocuri din Liga I, fiind „domiciliul temporar” al unor echipe precum Victoria Brăneşti, Steaua Bucureşti, Petrolul Ploieşti sau Oţelul Galaţi.

Ultima renovare s-a „întins” pe trei ani, între. 2005-2007. Au fost modernizate vestiarele, s-a montat sistemul de supraveghere video, dar şi 18.000 de scaune. În 2008, cu sprijinul municipalităţii, s-a construit instalaţia de nocturnă de 1.800 de lucşi, aceasta fiind la ora actuală una dintre cele mai moderne din ţară. Printre facilităţile arenei se numără parcarea de 100 de locuri, o sală de forţă, sauna, mini-hotel şi cantină. „Gloria” poate găzdui partide de Liga I, meciuri internaţionale de tineret şi toate fazele din Cupa României la fotbal, exceptând finala, şi aceasta doar din cauza numărului limitat de locuri de parcare. În anul 2009, arena din Crâng a fost gazda meciului de rugby dintre România şi Tunisia, meci ce s-a disputat în cadrul Recalificărilor pentru Cupa Mondială din 2011, din Noua Zeelanda. Anul trecut, stadionul din Crâng a suferit un „facelift”, după ce tencuiala de la tribuna a doua căzuse. Actualmente, singura problemă a arenei din Bulevardul Stadionului o reprezintă tabela de marcaj, care prezintă urme de „oboseală”.

Nume: Gloria

Anul construcţiei1974

Echipe: Gloria Buzău

Capacitate: 20.000 locuri (18.000 pe scaune/ 4.000 acoperite)

Nocturnă:da (1.800 lucşi)

Locuri de parcare: 100

Dimenisuni: 104 x 64 metri

 

Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”

 

Construită la începutul anilor 1980, Sala Sporturilor  poartă numele regretatului arbitru internaţional de handbal: Romeo Iamandi. Capacitatea stabilimentului este de 1.868 de locuri, toate pe scaune. Arena a fost renovată sub comanda fostului director al DJST Buzău, Cristi Vioiu, suferind modificări majore faţă de construcţia iniţială. A fost montat un sistem de supraveghere video, au fost renovate toate vestiarele şi au fost schimbate scaunele. Totodată, în incinta sălii a fost montată o tabelă de ultimă generaţie, care poate asigura afişarea scorului pentru o paletă întreagă de sporturi. Sala Sporturilor este gazda meciurilor echipei buzoiene de handbal feminin, HM Buzău, formaţie ce a retrogradat din prima ligă din România în urmă cu un an. Totodată, edificiul a găzduit şi poate organiza competiţii de anvergură. Până acum, în sala buzoiană s-au desfăşurat meciuri din cupele europene şi mondiale la futsal, tenis de masă, aikido, judo, gimnastică, handbal, box, volei şi multe altele. Sala „Romeo Iamandi” este omologată la nivel internaţional pentru a organiza majoritatea competiţiilor pentru foarte multe sporturi in-door.

Nume: Romeo Iamandi

Anul constructiei: 1982

Echipe: HM Buzău

Capacitate: 2.000 locuri (1.868 pe scaune)

Locuri de parcare: 100

Dimenisuni: 46 x 26 metri

 

 

Stadionul „Prinţul Ghica”

 

         Aflat în Parcul Tineretului, actualul stadion „Prinţul Ghica” este arena unde îşi dispută jocurile de pe teren propriu echipa de rugby Stejarul Buzău, actualmente în Divizia Naţională de Seniori . Lăsată în paragină timp de mai mulţi ani, arena a suferit modificări majore, după reînfiinţarea echipei de rugby în anul 2005. Au fost construite vestiarele, s-a tuşat terenul, iar suprafaţa de joc a fost regazonată. Totodată, conducerea clubului Stejarul a achizitionat  buturi noi, de ultimă generaţie, stadionul devenind astfel un loc destinat exclusiv sportului cu mingea ovală.

Nume: Prinţul Ghica

Anul construcţiei: 2009

Echipe: Stejarul Buzău

Capacitate: 2.000 locuri

Locuri de parcare: 100

Dimenisuni: 120 x 64 metri

 

Stadionul „Cornel Negoescu”

 

          Fostul stadion “Metalul” a fost redenumit, în anul 2009, „Cornel Negoescu”, după unul din cei mai mari jucători ai echipei de fotbal Gloria Buzău. Arena dispune de tabelă de marcaj electronică şi o capacitate de 6.000 de locuri, împărţite în două tribune. Cel mai important atu al stadionului este, fără îndoială, suprafaţa de joc sintetică, care permite organizarea jocului de fotbal indiferent de sezon. Pe „Cornel Negoescu” îşi dispută meciurile de pe teren propriu trei divizionare din campionatul judeţean şi grupele de copii şi juniori ale Gloriei Buzău, precum şi cele de la Şcoala de Fotbal „Dan Tulpan” –Şoimii Buzău sau Galactic Club.

Nume: Cornel Negoescu

Anul construcţiei: 1981

Echipe: Metalul Buzău, Locomotiva Buzău, Gloria Buzău, Şoimii Buzău şi Galactic Club

Capacitate: 6.000 locuri (400 acoperite)

Locuri de parcare: 100

Dimenisuni: 104 x 64 metri

 

Stadionul „Concas”

 

           Lipsa fondurilor a făcut ca stadionul care fusese ales, în anul 1970 drept „casa” Gloriei, să ajungă, în cele din urmă, o ruină. Situat aproape de Cartierul Simileasca, arena „Concas” are o tribună acoperită de 300 de locuri şi una veche, pe structură de ciment, care poate găzdui 2.000 de suporteri. Vestiarele şi apa curentă sunt o problemă pe stadionul „Concas”, unde până nu demult îşi desfăşurau antrenamentele juniorii echipelor de fotbal ai Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Soter” Buzău. În cadrul arenei este cuprins şi un teren de mini-fotbal şi unul de tenis de câmp cu suprafaţa de zgură. În prezent, drepturile de proprietate ale arenei sunt disputate în instanţă.

Nume: Concas

Anul construcţiei: 1970

Echipe: 

Capacitate: 2.400 locuri (400 acoperite)

Locuri de parcare: 0

Dimensiuni: 104 x 64 metri

 

Stadionul de Atletism

 

           Situat la marginea oraşului, Stadionul de Atletism reprezintă principalul loc de pregătire al atleţilor buzoieni. Arena cuprinde un teren de fotbal şi o pistă de atletism. Totodată, la marginea suprafeţei de joc sunt marcaje pentru pregătirea tuturor ramurilor sportive din decatlonul olimpic. Capacitatea arenei este de 300 de locuri, toate pe scaune, aceasta fiind singura facilitate a stadionului. Vara, tot mai mulţi buzoieni aleg să îşi petreacă serile alergând pe pista din jurul stadionul, arena devenind astfel un loc foarte populat. În mod ironic, cea mai bună sportivă a judeţului Buzău în anul 2011, atleta Adelina Panaet, este nevoită să se pregătească, alături de alţi sportivi buzoieni pe unul din cele mai „vitregite” stabilimente sportive din Buzău.

Nume: Stadionul de Atletism (popular stadionul “De la fabrica de lapte”)

Anul construcţiei: 1980

Echipe: LPS Buzău, CSM Buzău

Capacitate: 400 locuri, toate pe scaune

Locuri de parcare: 30

Dimenisuni: 120 x 64 metri

Utilităţi: (pista circularaă cu 8 culoare X 400 m, linie dreapta, viteza 130 m, groapa obstacole, sectoare pentru aruncări C,D,Gr., S şi sărituri I,L, Tr. )

 

Patinoarul „Ice Magic”

            Acordul de reabilitare a patinoarului dintre Primăria Municipiului Buzău şi un investitor din mediul privat a fost una din cele mai bune decizii luate în folosul comunităţii sportive buzoiene. Astfel, în iarna anului 2007, buzoienii s-au putut bucura de redeschiderea pationarului, după mai bine de douăzeci de ani. Capacitatea arenei este de 1.200 de locuri pe scaune, acestea fiind totodată acoperite. De asemenea, toată structura este acoperită, Buzăul intrând astfel în galeria selectă a oraşelor din România în care se află patinoare acoperite. În prezent, pe pationar se organizează cursuri de patinaj artistic şi hochei, în timpul sezonului de iarnă, iar vara stabilimentul adăposteşte un teren de mini-fotbal. Condiţiile în care se desfăşoară jocul de mini-fotbal pe mocheta din cadrul Complexului ICE MAGIC nu sunt deloc printre cele mai bune, având în vedere faptul că suprafaţa de joc este una improvizată, subţire, fără granulaţie, „bube” care periclitează siguranţa jucătorilor.

Nume: ICE Magic

Anul construcţiei: 2007 (n.r. construcţia iniţială are o vechime de 30 de ani)

Nocturna: da

Echipe: ICE Magic (hochei under 16)

Capacitate: 1200 locuri, toate pe scaun şi acoperite

Locuri de parcare: 30

Dimenisuni:70 x 30 metri

 

Bazinul Olimpic „Aqua Center”

 

         Reabilitat tot cu investiţii din mediul privat, Aqua Center şi-a redeschis porţile la mijlocul anilor 2000. Arena este construită din marmură şi granit, fiind una dintre cele mai frumoase baze de profil din ţara. Structura are o tribună de 1.200 de locuri, toate pe scaune. Bazinul Olimpic “Aqua Center” este printre construcţiile de acest gen din ţară care este în proporţie de 100% acoperită. În prezent, bazinul buzoian este închis, aflându-se în proprietate privată şi în negocieri de intrare sub tutela municipalităţii.

Nume: Aqua Center

Anul construcţiei: 2005 (n.r. construcţia iniţială are aproximativ 20 de ani)

Echipe: –

Capacitate: 1200 locuri, toate pe scaun şi acoperite

Locuri de parcare: 200

Dimenisuni: 90 x 24 metri (8 piste)

Buzăul dispune de o varietate de baze sportive destinate sporturilor de echipe şi nu numai. Din păcate, performanţele echipelor buzoiene nu se ridică la nivelul infrastucturii, cauzele fiind multiple şi plictisitor de enumerat. Am întocmit un tabel ce cuprinde eşalonul în care a activat fiecare formaţie de seniori din Buzău în ultimii cinci ani. Concluziile le lăsăm pe seama cititorilor.

 

Sezon

Gloria Buzău

HCM Buzău

Stejarul Buzău

Dacia Buzău

 

2012 – 2013

Liga a III-a

Divizia secundă

Div.Naţională Seniori

Divizia A2

 

2011 – 2012

Liga a II-a

Divizia secundă

Div.Naţională Seniori

Divizia A2

 

2010 – 2011

Liga a II-a

Liga Naţională

Div.Naţională Seniori

Divizia A2

 

2009 – 2010

Liga a II-a

Liga Naţională

Diviza A

Divizia A1

 

2008 – 2009

Liga I

Liga Naţională

Diviza A

Divizia A1

 

2007 – 2008

Liga I

DiviziaA

Diviza A

Divizia A1

 

2006 – 2007

Liga a II-a

Divizia A

Diviza A

   Divizia A2

 

 

DISTRIBUIȚI
loading...