Spitalul Judeţean a dat, miercuri explicaţii  în cazul fetiţei notificate de un ­exe­cutor judecătoresc pentru recuperarea unui prejudiciu de 500 de lei reprezentând costurile serviciilor medicale de care aceasta a beneficiat în urmă cu cinci ani, după ce a fost victima unui accident de circulaţie provocând de tatăl său. La acea dată, Poliţia a cercetat cauzele accidentului din august 2013 şi s-a decis neînceperea urmăririi penale. Însă, banii de spitalizare nu au fost recuperaţi până acum, aşa cum prevede Legea sănătăţii, care spune că, în cazul serviciilor ­me­dicale oferite victimelor accidentelor de circulaţie şi agresiunilor, costurile de spitalizare sunt suportate de cei responsabili de producerea acestor evenimente, chiar dacă pacienţii sunt asiguraţi, în cazul de faţă de tatăl fetiţei.

Pentru recuperarea sumei de 500 de lei reprezentând costurile de spitalizare a fetiţei, juriştii Spitalului au trimis o notificare pe numele acesteia, prin executor judecătoresc, pentru a afla, spun ei, informaţiile necesare care să le dea posibilitatea recuperării sumei. Astfel,  juristul celei mai mari instituţii medicale buzoiene, Sorin Pătraşcu, a precizat, miercuri, 28 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că prin intermediul unui executor judecătoresc, Spitalul Judeţean a solicitat informaţii despre dosarul penal referitor la accidentul căruia îi căzuse victimă, în vederea recuperării celor 500 de lei de către unitatea medicală, conform legislaţiei în vigoare şi  că cei din compartimentul juridic nu au acces la foile de observaţie, ceea ce înseamnă că pacienţii pe adresa cărora trimit astfel de notificări sunt doar „părţi vătămate”, nu copii sau adulţi. Aceasta este de fapt şi explicaţia pentru faptul că documentul respectiv  a ajuns să fie  emis pe numele fetiţei de opt ani. „Noi nu avem cum să ştim situaţia socială a pacienţilor, cine sunt, dacă sunt minori şi în grija cui se află. Pentru noi sunt doar părţi vătămate, iar notificările le trimitem în baza datelor personale pe care le avem la dispoziţie. Acestea reprezintă un demers legal pe care îl avem la îndemână, prin care soli­cităm date de la pacienţi despre situaţia dosarelor penale în care au avut calitatea de victime, pentru a putea apoi să continuăm, tot pe cale legală, demersurile pentru recuperarea costurilor de spitalizare de la cei care trebuie să plătească, adică de la cei care au fost stabiliţi ca fiind autori”, a explicat Sorin Pătraşcu.

În comunicarea transmisă pe numele fetiţei, căreia i-a dat citire în cadrul conferinţei de presă, se precizează: „Vă solicităm să comunicaţi în termen de cinci zile de la data primirii prezentei, numărul dosarului penal constituit ca urmare a plângerii penale”.

Juristul spune că nu a fost vorba de o somaţie de plată

În urmă cu cinci ani, copila, care avea atunci trei ani,  a fost internată trei zile la Chirurgie Pediatrică, la Spitalul Judeţean Buzău. După cinci ani, spitalul a notificat-o să comunice numărul dosarului penal deschis după accident. Dar, juristul Sorin Pătraşcu spune că nu a fost vorba de o somaţie de plată. „În do­cument nu se specifică nicăieri că vom proceda la executarea silită, pentru că nici măcar nu avem instrumentul legal pentru acest demers. Se precizează doar că informaţiile solicitate trebuie transmise în termenul legal de cinci zile, în caz contrar fiind îndreptăţiţi să apelam la toate mijloacele legale pentru a ne recupera prejudiciul. Asta nu înseamnă ca vom cere executarea silită a victimei, pentru că nici nu avem cum, ci că vom apela la mijloacele legale pentru a obţine informaţiile pe care le-am solicitat, pentru a ne recupera prejudiciul. Aceasta este formularea standard pe care o folosim în toate documentele similare”, a mai explicat acesta.

Spitalul are 1.000 de notificări de trimis, spune juristul, care precizează că s-a respectat legislaţia şi procedurile în vigoare, mai exact prevederile Legii 95, în speţă articolul 390, care spune că recuperarea prejudiciului se face de la persoana care a pricinuit vătămarea. În acest sens,  „această notificare a fost transmisă, aşa cum se transmit periodic notificările,  pentru a nu se prescrie aceste sume în acele situaţii în care noi nu avem relaţii ca şi unitate spitalicească în ceea ce priveşte numele autorului accidentului sau acelei agresiuni. Astfel, noi suntem obligaţi să facem un demers de informare şi noi am comunicat această notificare prin care solicităm informaţii strict cu privire la autorul accidentului rutier. Nu este o notificare de plată. Este o notificare prin care am informat că am cheltuit o anumită sumă de bani, cheltuieli de spitalizare, sumă de bani pe care eu, ca unitate spitalicească, trebuie să o recuperez de la autorul accidentului rutier sau a agresiunii şi nu de la partea vătămată”, susţine juristul Spitalului Judeţean.

Cum pot fi evitate astfel de situaţii

Astfel de situaţii ar putea fi evitate, spune juristul Spitalului Judeţean Buzău, doar dacă această instituţie ar deţine informaţii la timp, în cazul accidentelor rutiere, cum este cazul de faţă,  despre persoana care se face responsabilă de producerea evenimentului conform  prevederilor legiuitorului. Dacă Spitalul nu deţine aceste informaţii, juriştii solicită relaţii  pentru a face demersurile necesare, aşa cum este şi cazul în discuţie, „o solicitare de a obţine informaţii care ne ajută pe noi în demersul de recuperare a cheltuielilor de spitalizare”, cum declară juristul unităţii spitaliceşti. Cei care primesc astfel de notificări ar trebui să dea informaţii referitoare la numărul dosarului penal sau, „cum este speţa aceasta, în situaţia în care un dosar penal s-a finalizat, avem nevoie de acea ordonanţă de clasare, ce s-a întâmplat ca şi istoric în dosarul penal, în aşa fel încât din aceste înscrisuri noi să aflăm cine este autorul agresiunii sau accidentului rutier. Atunci noi facem acest demers direct împotriva acelei persoane şi nu mai avem nevoie de alte relaţii”, a detaliat juristul Sorin Pătraşcu. Prin urmare nu s-ar fi produs această neînţelegere şi lucrurile ar fi fost cu mult simplificate dacă Spitalul Judeţean ar fi avut informaţiile legate de evenimentul rutier în care fata a fost victimă, iar tatăl autor al accidentului.

„În cazul de faţă, Spitalul trebuie să recupereze banii de la tatăl fetiţei, care a produs accidentul chiar dacă dosarul a primit neînceperea urmării penale. Există o prevedere în Codul de Procedură în care ne spune că ne putem constitui, ca unitate spitalicească, ca urmare a acestui prejudiciu, ca şi parte civilă în cadrul procesului penal, ceea ce de fapt şi facem. Dacă noi am fi cunoscut la momentul audierii părţilor ceea ce s-a întâmplat în cazul dosarului penal, am fi ştiut de acest dosar penal, aşa cum ne-am putea constitui parte civilă în vederea recuperării cheltuielilor de spitalizare de la autorul unui accident rutier, aşa am fi procedat şi în această situaţie. Or, astăzi ne aflăm în situaţia în care unitatea spitalicească nu are relaţii cu privire la accidentul rutier”, a declarat Sorin Pătraşcu. Potrivit aceleiaşi surse, Spitalul ar fi încercat să ia informaţii şi de la bunica fetei, care a spus că nu cunoaşte date legate de evenimentul rutier.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Rmania tara de c……t. nu ne mai mira faptul de nimic…cum sa executi un copil…la cita spaga se ia intr un spital, se facea cheta si nu se mai ajungea la executor judecatoresc pentru ce……UN COPIL A FRAUDAT SISTEMUL DE SANATATE……Sintem condusi de incompetenti care gindesc cu picioarele…..parintii copilului trebuie sa dea statul roman in judecata la cedo..deoarece legislatia romana este facuta cu picioarele..spitalul judetean nu are jurist, venea la om acasa discuta cu omul poate chiar nici trebuia emisa decizia de impunere…LA CEDO..

Comments are closed.