Sănătate

Spitalul Județean ar putea avea o secție de Îngrijiri paliative

Spitalul Județean de Urgență Buzău ar putea avea, într-o perioadă imediată, și o secție care să se ocupe de îngrijirea pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Este vorba despre o secție  în care să se asigure calitatea vieții și acelor pacienți care se confruntă cu problemele asociate cu boala amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, situ­ație în care se află, spre exemplu, pacienții în fază terminală, ori persoanele care trăiesc cu boli cronice care limitează viața, rezultate în urma unor accidente sau traumatisme severe.

Ma­nagerul unității ­me­­dicale, Claudiu Damian, a luat deja în calcul o astfel de soluție și a discutat-o la nivelul Consiliului Județean, unde spune că există dis­ponibilitate. Beneficiarii îngrijirii paliative ar fi bolnavii de cancer, pacienții cu boli neurologice, insuficiențe de organ, SIDA, malformații congenitale precum și alte boli cronice care necesită o îngrijire continuă sau la care simptomatologia are o evoluție imprevizibilă. Un astfel de ajutor pentru bolnavi are și o componentă socială, având în vedere sprijinul oferit famililor care au în îngrijire astfel de bolnavi. Îngrijirea paliativă poate oferi mult în stadii mai puțin avansate de evoluție a bolilor progresive, țn orice caz cu mult mai mult decât poate oferi familia prin îngrijirea lor  la domiciliu.

Noua secție, în curtea Spitalului Gârlași

Noua secție ar urma să funcționeze în incinta Spitalului Gârlași, acolo unde funcționează secțiile de Boli Infecțioase, Pneumologie și Dermato-Venerice.

“Au fost mai multe discuții despre deschiderea acestei Secții de Paliații. După toate probabilitățile, și după discuția mea cu domnul președinte Neagu, al Consi­liului Județean, care a fost foarte receptiv, am zis că această secție să fie amplasată în curtea secțiilor exterioare de la Gârlași, unde sunt peste 7.000 de metri pătrați liberi și putem să avem totul centralizat, mai ales că secțiile de la Gârlași, după cum bine știți, sunt Secția de Neurologie, Infecțioase, Dermato-venerice, TBC și, într-un fel, la Pneumologie, sunt pacienți, uneori în faza terminală; și ar ajuta foarte mult să avem această secție acolo”, a mai declarant Claudiu Damian, managerul Spitalului Ju­dețean Buzău.

Un plus în fa­voarea acestei decizii l-a constituit amplasarea Secției de Oncologie la o distanță de doar 200 de metri de viitoarea Secție de paliații. ,,Vrem să facem această Secție de Paliații, ca să avem circuitul închis, așa  cum există în orice spital care se respectă”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

Pentru început, ­ma­nagerul celei mai mari unități medicale din județ își ­pro­pune ca această secție să aibă cira 25- 30 paturi, având în vedere că finanțarea va veni de la Casa Județeană de Sănătate Buzău și că trebuie să respecte o grilă stabilită de ministerul de resort.

,,Am vrea să avem cel puțin 25-30 de paturi, cu toate că cererea este foarte mare; dar, ca să putem să ne încadrăm în grila aprobată de Ministerul Sănătății, trebuie să avem argumente, să ne încadrăm într-un buget. Ar fi extraordinar dacă am obține aceste 30 de paturi. O să fac o analiză pe toate secțiile spitalului și cred că o să exi­ste posibilitatea  ca secțiile care nu au grad de ocupare foare mare să le reoritentăm către această Secție de paleative. Sursa de finanțare ar fi contractul cu Casa”, a mai precizat managerul Spitalului Ju­dețean Buzău.

Angajările la SJU vor continua

Deschiderea unei noi secții, înseamnă, pe de altă parte, și noi locuri de muncă.

„Fiind vorba de o secție nouă, cu 25-30 de paturi, vom avea nevoie și de personal, de asistente, de infirmiere și îngrijitoare și va trebui să facem angajări.  Deja avem trei medici cu competențe în medicina paliativă care și-au exprimat intenția de a colabora cu noi și pe acest palier, așa că personalul nu va fi o ­pro­blemă”, a precizat managerul SJU, Claudiu Damian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker