25 de ani
de presa libera
Vineri, Octombrie 09, 2015 04:27 AM

Sanatate

Spitalul de Urgență a primit bani de la Consiliul Județean pentru prima tranșă din taxa de acreditare

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
03.11.2013, 22:00
426

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău poate achita prima tranşă din taxa de acreditare. Banii au fost alocaţi din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul propriu al judeţului, printr-o nouă rectificare a  bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al acestei instituţii. Decizia privind direcţionarea sumei s-a făcut în urma unei adrese transmise de unitatea spitalicească către Consiliul Judeţean Buzău. Tot din fondul de rezervă bugetară, SJU a primit bani pentru pentru amenajarea spațiului de informare și orientare din Ambulatoriu și pentru achiziția unei firme luminoase pentru identificarea accesului în Ambulatoriul integrat al spitalului. Suma totală alocată este de 266.000 lei.

Lipsa disponibilităților financiare pentru achitarea în totalitate a sumei aferente taxei de acreditare este unul dintre motivele amânării vizitei comisiei de evaluare în vederea acreditării, vizită ce ar fi trebuit să aibă loc până la sfârșitul lunii septembrie, după ce conducerea celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ ceruse amânarea controlului, din primul trimestru al anului, în trimestrul trei al lui 2013. „Procedura de acreditare este în derulare, iar conform legislației putem să ne acredităm până în semestrul II 2014”, preciza managerul SJU Buzău, medicul Marius Anastasiu. Taxa pe care trebuie să o plătească pentru acreditare, de 2 miliarde lei vechi, reprezintă o problemă destul de serioasă pentru unitatea medicală. Aceasta trebuie să achite patru lei/pat/lună pentru un ciclu de acreditare de cinci ani, adică 240 lei/pat pentru întreaga perioadă. „Știm că există posibilitatea achitării taxei de acreditare în rate, iar cea mai convenabilă soluție este să putem plăti întreaga sumă în patru tranșe”, a mai spus managerul SJU Buzău. Înainte cu 30 de zile de vizita comisiei de acreditare trebuie făcută dovada plății integrale a taxei de acreditare.

Două mii de criterii de respectat

Până în vara anului 2015, toate spitalele din ţară trebuie să treacă prin procesul de acreditare, care implică res­pectarea unei multitudini de indicatori de performanţă, în caz contrar, acestea nu vor mai putea încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate şi vor rămâne fără finanţare. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Buzău a intrat anul trecut în cursa pentru obţinerea certificatului de acreditare CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor). Programată iniţial pentru începutul acestui an, conducerea SJU a solicitat amânarea vizitei comisiei de evaluare pentru trimestrul III. şi asta, pentru că încă nu era finalizată reabilitarea ambulatoriului de specialitate, noua Maternitate este încă închisă, iar anumite secţii şi compartimente trebuiau reorganizate. În plus, multe erau descoperite din punct de vedere al personalului. În luna mai s-au făcut noi angajări la secţia de Pediatrie a Spitalului, zguduită la începutul anului de scandalul copiilor contenţionaţi, situaţie pusă tocmai pe seama cadrelor medicale insuficiente. Lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate din punct de vedere al personalului necesar, deşi unele secţii au fost reorganizate şi au fost înfiinţate compartimente noi, cum ar fi cel de gastro-enterologie. Iar Unitatea de Primiri Urgenţe este în continuare  deficitară în ceea ce priveşte asigurarea gărzilor cu cadre medicale specializate. Evaluarea nu va avea însă loc în perioada imediat următoare. O firmă de consultanţă din Craiova, cu care Spitalul Judeţean are încheiat un contract în acest sens, a efectuat procedurile necesare în vede­rea acreditării şi transmite paşii ce trebuie urmaţi pentru a fi îndeplinite condiţiile cerute. Sunt două mii de criterii care trebuie respectate, iar riscul de a nu fi acreditat ca spital ar însemna să nu se mai poată încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor.  

Undă verde şi pentru extinderea şi modernizarea UPU

În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au dat undă verde şi valorii investiţiei ce vizează extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe Buzău, prin construirea unui nou corp de clădire, dar şi pentru reabilitarea clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. Mai exact, reabilitarea structurală şi funcţională a unităţii medicale cuprinde un ansamblu de lucrări de intervenţie în scopul optimizării şi modernizării infrastructurii spitaliceşti la nivelul actualelor standarde de calitate. Lucrările de intervenţie vor consta în principal în consolidarea structurii de rezistenţă a tuturor corpurilor care alcătu­iesc  Spitalul Judeţean şi reabi­litare termică prin anvelopare, remodelarea blocului operator (etaj 2), remodelarea volumului funcţional ambulatoriu, extinderea UPU cu suprafaţă nou construită, în regim parter cu subsol, reabilitare finisaje interior corespunzător funcţiunilor şi realizarea altor lucrări determinate ca necesare prin documentaţia tehnică.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Libia: Nou guvern de uniune națională, Fayez el-Sarraj premier
Vineri, Octombrie 09, 2015 03:11 AM

Emisarul Națiunilor Unite pentru Libia, Bernardino Leon, a anunțat în cursul nopții de joi spre vineri formarea unui guvern libian de uniune națională, condus de Fayez el-Sarraj și cu trei viceprim-miniștri, Ahmad Meitig, Fathi el-Mejbri și Musa el-Koni, transmite AFP.

Migrație: ONU votează vineri o rezoluție pentru susținerea operațiunii navale europene
Vineri, Octombrie 09, 2015 02:12 AM

Consiliul de Securitate al ONU urmează să adopte vineri o rezoluție care autorizează Uniunea Europeană să inspecteze în largul mării nave cu migranți care încearcă să ajungă în Europa din Libia, au făcut cunoscut surse diplomatice, potrivit AFP.

Rugby: Mihai Macovei va rata meciul cu Italia, ultimul al României la Cupa Mondială 2015
Vineri, Octombrie 09, 2015 02:07 AM

Căpitanul naționalei de rugby a României, Mihai Macovei, a fost suspendat pe o perioadă de două săptămâni după un placaj periculos în meciul contra Canadei și va rata ultimul meci al ''stejarilor'' la Cupa Mondială 2015, programat duminică, împotriva Italiei.

''Suntem nevoiți să jucăm ultima carte, să câștigăm cu Feroe'', a declarat Iordănescu după remiza cu Finlanda
Vineri, Octombrie 09, 2015 01:50 AM

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Anghel Iordănescu, a declarat, joi seara, după egalul cu Finlanda, din preliminariile EURO 2016, că tricolorii sunt obligați să câștige în Feroe, înt-un meci care reprezintă ultima lor ''carte''.

Irlanda de Nord și-a asigurat calificarea la EURO 2016
Vineri, Octombrie 09, 2015 01:20 AM

Selecționata de fotbal a Irlandei de Nord a învins Grecia cu scorul de 3-1 și a obținut calificarea la EURO 2016, joi seara, pe Windsor Park din Belfast.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
08 Oct, 20:31 bostan sec
VILCEANU a comentat pentru articolul Face orice ca să se urce pe scaunul lui Holban! Vicele râmnicean Sorin Cârjan, întâiul responsabil cu aruncatul lăturilor pesediste:
Imi pare rau ,nu am citit pana acum acest articol,scrii precum ti-e numele adica bostan fasait si sec,asta din simplul motiv ca ai avut comentarii la adresa marelui om si actor Radu Beligan.Imi cer scuze ptr. scrisul meu nu le am cu calculatorul,dar tu nu vei ajunge nici dupa 10 generatii la nivelul talpii lui Radu Beligan.
08 Oct, 09:52 Vom apela, dar......
locatar a comentat pentru articolul Tu știi cine este POLIȚISTUL TĂU DE PROXIMITATE?:
Buna initiativa Opiniei de a-i prezenta pe sefii de proximitate pe zone(inclusiv nr. de telefon), cat si cateva dintre ATRIBUTIILE lor. Dar aici e marea problema, ca prea rar sau chiar deloc nu sunt vazuti prin zonele respective....."să își petreacă mare parte a programului de lucru pe teren, în cartierul pe care îl au în grijă, pentru a cunoaște popu­lația, obiceiurile specifice zonei, locatarii, zonele cu grad de risc și, nu în ultimul rând..." Mai ales dupa amiaza, la orele inserarii..... Eu ma refer la zona Micro 14 când diferite gasti de tineri, elevi care nu sunt preocupati de rezolvarea temelor scolare, tulbura linistea din jurul unor blocuri....
07 Oct, 20:18 Felicitari
"securistul" FIR a comentat pentru articolul Marin Ifrim, lansare de carte la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“:
Faptul, ca TC, face acesta incursiune in "Datoriile Morale" ale optzecistului, nu-l face mai intelligent, ci doar un pupin, a celui care la lansat . Marin , ramane un REBEL, al intunecatului deceniu. Ma bucur, ca dupa indelungi cautari si-a regasit linistea. Orasul celor o m... , ramane deschis ,,,, cuvintelor si chiar al Legii Talionului. Viata merge mai departe, cu tine , cu mine , cu noi toti Locul in ILR, nu-ti il ia nimeni. Cu aceiasi prietenie Fir
Google PageRank Checker