25 de ani
de presa libera
Duminica, Mai 24, 2015 16:01 PM

Sanatate

Spitalul de Urgență a primit bani de la Consiliul Județean pentru prima tranșă din taxa de acreditare

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
03.11.2013, 22:00
397

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău poate achita prima tranşă din taxa de acreditare. Banii au fost alocaţi din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul propriu al judeţului, printr-o nouă rectificare a  bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al acestei instituţii. Decizia privind direcţionarea sumei s-a făcut în urma unei adrese transmise de unitatea spitalicească către Consiliul Judeţean Buzău. Tot din fondul de rezervă bugetară, SJU a primit bani pentru pentru amenajarea spațiului de informare și orientare din Ambulatoriu și pentru achiziția unei firme luminoase pentru identificarea accesului în Ambulatoriul integrat al spitalului. Suma totală alocată este de 266.000 lei.

Lipsa disponibilităților financiare pentru achitarea în totalitate a sumei aferente taxei de acreditare este unul dintre motivele amânării vizitei comisiei de evaluare în vederea acreditării, vizită ce ar fi trebuit să aibă loc până la sfârșitul lunii septembrie, după ce conducerea celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ ceruse amânarea controlului, din primul trimestru al anului, în trimestrul trei al lui 2013. „Procedura de acreditare este în derulare, iar conform legislației putem să ne acredităm până în semestrul II 2014”, preciza managerul SJU Buzău, medicul Marius Anastasiu. Taxa pe care trebuie să o plătească pentru acreditare, de 2 miliarde lei vechi, reprezintă o problemă destul de serioasă pentru unitatea medicală. Aceasta trebuie să achite patru lei/pat/lună pentru un ciclu de acreditare de cinci ani, adică 240 lei/pat pentru întreaga perioadă. „Știm că există posibilitatea achitării taxei de acreditare în rate, iar cea mai convenabilă soluție este să putem plăti întreaga sumă în patru tranșe”, a mai spus managerul SJU Buzău. Înainte cu 30 de zile de vizita comisiei de acreditare trebuie făcută dovada plății integrale a taxei de acreditare.

Două mii de criterii de respectat

Până în vara anului 2015, toate spitalele din ţară trebuie să treacă prin procesul de acreditare, care implică res­pectarea unei multitudini de indicatori de performanţă, în caz contrar, acestea nu vor mai putea încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate şi vor rămâne fără finanţare. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Buzău a intrat anul trecut în cursa pentru obţinerea certificatului de acreditare CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor). Programată iniţial pentru începutul acestui an, conducerea SJU a solicitat amânarea vizitei comisiei de evaluare pentru trimestrul III. şi asta, pentru că încă nu era finalizată reabilitarea ambulatoriului de specialitate, noua Maternitate este încă închisă, iar anumite secţii şi compartimente trebuiau reorganizate. În plus, multe erau descoperite din punct de vedere al personalului. În luna mai s-au făcut noi angajări la secţia de Pediatrie a Spitalului, zguduită la începutul anului de scandalul copiilor contenţionaţi, situaţie pusă tocmai pe seama cadrelor medicale insuficiente. Lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate din punct de vedere al personalului necesar, deşi unele secţii au fost reorganizate şi au fost înfiinţate compartimente noi, cum ar fi cel de gastro-enterologie. Iar Unitatea de Primiri Urgenţe este în continuare  deficitară în ceea ce priveşte asigurarea gărzilor cu cadre medicale specializate. Evaluarea nu va avea însă loc în perioada imediat următoare. O firmă de consultanţă din Craiova, cu care Spitalul Judeţean are încheiat un contract în acest sens, a efectuat procedurile necesare în vede­rea acreditării şi transmite paşii ce trebuie urmaţi pentru a fi îndeplinite condiţiile cerute. Sunt două mii de criterii care trebuie respectate, iar riscul de a nu fi acreditat ca spital ar însemna să nu se mai poată încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor.  

Undă verde şi pentru extinderea şi modernizarea UPU

În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au dat undă verde şi valorii investiţiei ce vizează extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe Buzău, prin construirea unui nou corp de clădire, dar şi pentru reabilitarea clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. Mai exact, reabilitarea structurală şi funcţională a unităţii medicale cuprinde un ansamblu de lucrări de intervenţie în scopul optimizării şi modernizării infrastructurii spitaliceşti la nivelul actualelor standarde de calitate. Lucrările de intervenţie vor consta în principal în consolidarea structurii de rezistenţă a tuturor corpurilor care alcătu­iesc  Spitalul Judeţean şi reabi­litare termică prin anvelopare, remodelarea blocului operator (etaj 2), remodelarea volumului funcţional ambulatoriu, extinderea UPU cu suprafaţă nou construită, în regim parter cu subsol, reabilitare finisaje interior corespunzător funcţiunilor şi realizarea altor lucrări determinate ca necesare prin documentaţia tehnică.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Cod Galben de inundații pe râuri din 10 județe, până luni după-amiază
Duminica, Mai 24, 2015 15:22 PM

Hidrologii au emis, duminică, o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă începând din 24 mai, ora 21,00, până luni, 25 mai, ora 16,00, pe râuri din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Arad, Bihor, Sibiu, Vâlcea și Olt.

Planctonul oceanic produce jumătate din cantitatea de oxigen a Terrei (studiu)
Duminica, Mai 24, 2015 14:57 PM

Cel mai complet studiu realizat vreodată cu privire la plancton a fost lansat recent de oameni de știință din mai multe țări care au constatat că microorganismele sunt nu numai hrană pentru balene, ci dau și jumătate din producția de oxigen a planetei, informează yibada.com, citând studiul publicat în revista 'Science'.

Superkombat: Luptătorii români au făcut spectacol în gala de la București
Duminica, Mai 24, 2015 14:53 PM

Luptătorii români din Superkombat au făcut spectacol în gala organizată sâmbătă în Sala Polivalentă din București, în care Andrei Stoica, l-a învins, prin KO în repriza a doua, în meciul cap de afiș al serii, pe francezul Thomas Alizier, campion mondial la muay-thai, informează un comunicat remis AGERPRES.

Atanasiu (PNL): N-am discutat public nimic de care să îmi fie jenă
Duminica, Mai 24, 2015 14:42 PM

Vicepreședintele Partidului Național Liberal Teodor Atanasiu a declarat, duminică, la Alba Iulia, că nu are pentru ce să își ceară scuze colegilor de partid, așa cum i-au cerut sâmbătă unii dintre participanții la Consiliul Național al PNL desfășurat la Pitești, nemulțumiți de cele afirmate de acesta într-o înregistrare dintr-o ședință de la Bistrița.

Adriana Săftoiu, la Bookfest: "Cronică de Cotroceni" - o mărturisire; greșim îndrăgostindu-ne de politicieni
Duminica, Mai 24, 2015 14:20 PM

Adriana Săftoiu consideră volumul "Cronică de Cotroceni", lansat duminică la Bookfest, că este mai degrabă o mărturisire și atenționează asupra unei greșeli, aceea de a ne îndrăgosti de politicieni.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 May, 16:20 !!!???
Buzoianul a comentat pentru articolul Pozele cu Hayssam și-au spus cuvântul: Ciolacu pierde funcția de consilier onorific al lui Ponta:
Cine este in fotografia de mai sus,Hayssam?
23 May, 13:13 Actele stramosilor cei "BUNI" :
N.Gh. a comentat pentru articolul Elena Dalles sau tragedia unei vieţi:
TRADATORILOR DIN ACESTE VREMURI LE TEANSMIT : CA NU VOR LUA NIMIC CU IEI IN MORMANT ,CHIAR DACA SE DECLARA PATRIOTI . ps.ar fi bine sa ne lase cat mai repede !
23 May, 12:53 formulare
stoica a comentat pentru articolul ANAF: amenzi de pănă la 500 de lei pentru contribuabilii care nu depun formularele 200, 201 și 221 până pe 25 mai:
Iar am uitat :)
Google PageRank Checker