25 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 01, 2015 04:46 AM

Sanatate

Spitalul de Urgență a primit bani de la Consiliul Județean pentru prima tranșă din taxa de acreditare

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
03.11.2013, 22:00
422

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău poate achita prima tranşă din taxa de acreditare. Banii au fost alocaţi din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul propriu al judeţului, printr-o nouă rectificare a  bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al acestei instituţii. Decizia privind direcţionarea sumei s-a făcut în urma unei adrese transmise de unitatea spitalicească către Consiliul Judeţean Buzău. Tot din fondul de rezervă bugetară, SJU a primit bani pentru pentru amenajarea spațiului de informare și orientare din Ambulatoriu și pentru achiziția unei firme luminoase pentru identificarea accesului în Ambulatoriul integrat al spitalului. Suma totală alocată este de 266.000 lei.

Lipsa disponibilităților financiare pentru achitarea în totalitate a sumei aferente taxei de acreditare este unul dintre motivele amânării vizitei comisiei de evaluare în vederea acreditării, vizită ce ar fi trebuit să aibă loc până la sfârșitul lunii septembrie, după ce conducerea celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ ceruse amânarea controlului, din primul trimestru al anului, în trimestrul trei al lui 2013. „Procedura de acreditare este în derulare, iar conform legislației putem să ne acredităm până în semestrul II 2014”, preciza managerul SJU Buzău, medicul Marius Anastasiu. Taxa pe care trebuie să o plătească pentru acreditare, de 2 miliarde lei vechi, reprezintă o problemă destul de serioasă pentru unitatea medicală. Aceasta trebuie să achite patru lei/pat/lună pentru un ciclu de acreditare de cinci ani, adică 240 lei/pat pentru întreaga perioadă. „Știm că există posibilitatea achitării taxei de acreditare în rate, iar cea mai convenabilă soluție este să putem plăti întreaga sumă în patru tranșe”, a mai spus managerul SJU Buzău. Înainte cu 30 de zile de vizita comisiei de acreditare trebuie făcută dovada plății integrale a taxei de acreditare.

Două mii de criterii de respectat

Până în vara anului 2015, toate spitalele din ţară trebuie să treacă prin procesul de acreditare, care implică res­pectarea unei multitudini de indicatori de performanţă, în caz contrar, acestea nu vor mai putea încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate şi vor rămâne fără finanţare. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Buzău a intrat anul trecut în cursa pentru obţinerea certificatului de acreditare CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor). Programată iniţial pentru începutul acestui an, conducerea SJU a solicitat amânarea vizitei comisiei de evaluare pentru trimestrul III. şi asta, pentru că încă nu era finalizată reabilitarea ambulatoriului de specialitate, noua Maternitate este încă închisă, iar anumite secţii şi compartimente trebuiau reorganizate. În plus, multe erau descoperite din punct de vedere al personalului. În luna mai s-au făcut noi angajări la secţia de Pediatrie a Spitalului, zguduită la începutul anului de scandalul copiilor contenţionaţi, situaţie pusă tocmai pe seama cadrelor medicale insuficiente. Lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate din punct de vedere al personalului necesar, deşi unele secţii au fost reorganizate şi au fost înfiinţate compartimente noi, cum ar fi cel de gastro-enterologie. Iar Unitatea de Primiri Urgenţe este în continuare  deficitară în ceea ce priveşte asigurarea gărzilor cu cadre medicale specializate. Evaluarea nu va avea însă loc în perioada imediat următoare. O firmă de consultanţă din Craiova, cu care Spitalul Judeţean are încheiat un contract în acest sens, a efectuat procedurile necesare în vede­rea acreditării şi transmite paşii ce trebuie urmaţi pentru a fi îndeplinite condiţiile cerute. Sunt două mii de criterii care trebuie respectate, iar riscul de a nu fi acreditat ca spital ar însemna să nu se mai poată încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor.  

Undă verde şi pentru extinderea şi modernizarea UPU

În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au dat undă verde şi valorii investiţiei ce vizează extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe Buzău, prin construirea unui nou corp de clădire, dar şi pentru reabilitarea clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. Mai exact, reabilitarea structurală şi funcţională a unităţii medicale cuprinde un ansamblu de lucrări de intervenţie în scopul optimizării şi modernizării infrastructurii spitaliceşti la nivelul actualelor standarde de calitate. Lucrările de intervenţie vor consta în principal în consolidarea structurii de rezistenţă a tuturor corpurilor care alcătu­iesc  Spitalul Judeţean şi reabi­litare termică prin anvelopare, remodelarea blocului operator (etaj 2), remodelarea volumului funcţional ambulatoriu, extinderea UPU cu suprafaţă nou construită, în regim parter cu subsol, reabilitare finisaje interior corespunzător funcţiunilor şi realizarea altor lucrări determinate ca necesare prin documentaţia tehnică.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Obama ia în considerare o "gamă largă" de opțiuni pentru închiderea închisorii de la Guantanamo (Casa Albă)
Marti, Septembrie 01, 2015 04:02 AM

Casa Albă ia în considerare o "gamă largă" de opțiuni pentru închiderea închisorii militare americane de la Guantanamo, Cuba, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președintelui Barack Obama, Josh Earnest, fără să excludă o acțiune a executivului ca opțiune, relatează Reuters.

Explozii de hidrogen într-o uzină din sud-vestul Japoniei
Marti, Septembrie 01, 2015 03:20 AM

Mai multe explozii de hidrogen s-au produs marți dimineață într-o uzină din sud-vestul Japoniei, aparent fără a provoca răniți, potrivit mass-media și serviciilor de pompieri, informează AFP.

UPDATE Siria: Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel din Palmira (ONU)
Marti, Septembrie 01, 2015 01:37 AM

Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel, o bijuterie a orașului antic Palmira din deșertul sirian, a anunțat luni ONU.

Un tren din Ungaria cu 400 de imigranți a sosit în Bavaria
Marti, Septembrie 01, 2015 01:00 AM

Un tren de la Budapesta cu aproximativ 400 de imigranți a sosit luni seară în Bavaria, sudul Germaniei, după ce poliția ungară a renunțat să-i rețină pe refugiații care se instalaseră în gări, a anunțat poliția germană, informează AFP.

Tenis: US Open - Karolina Pliskova, Carla Suarez și Jelena Jankovic, învinse și ele în primul tur
Marti, Septembrie 01, 2015 00:22 AM

Lista capilor de serie învinși în turneul feminin de tenis US Open, ultimul de Mare Șlem al anului, a continuat să crească, iar sârboaicei Ana Ivanovic li s-au adăugat Karolina Pliskova (Cehia), cap de serie numărul 8, Carla Suarez-Navarro (Spania), cap de serie numărul 10, Jelena Jankovic (Serbia/N. 21), etc.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
31 Aug, 14:37 .
Razvan a comentat pentru articolul „Vioară“, nemulțumit de transferuri:
Daca nu era Viorel la echipa stai calm ca eram in liga 3a asa ca cu totii ar trebui sa-i multumim, mai ales ce echipa a avut la dispozitie.
31 Aug, 11:51 Deschiderea Societatii Culturale ,,Ion Caraion,,
Ancuta Nicoara a comentat pentru articolul Scriitorii de pe Valea Buzăului, la deschiderea Societății Culturale „Ion Caraion“:
De departe imi salut un fost coleg de scoala -Gigi Onea- si cu mult repect , pe fostul meu director de sc, domnul Galmeanu Ce bucurie si ce sentiment ma incearca acum , cand vad ca .....lupta pt promovarea valorilor nu a fost invinsa de sistemul politic. Tabara de la Bisca nu a rez din lipsa de fonduri.....ce ciudat ....Ma intreb , iertata-mi fie opinia ,daca ar fi venit pe aceste meleaguri vreun manelist....,,vestit ,,....fondurile ar fi iesit din toate coltisoarele instit locale..Pacat i iar pacat!!!! Admiratie , mandrie si iar admiratie pt aceste eforturi !!!! Aceasta este adev lupta pt mentinerea unei natiuni ,pe langa lupta pt mentinerea valorilor invatamantului romanesc Nu priviti spre vestul Europei , in ceea ce priv schimb inv romanesc E o mare greseala si fara remediu Traiesc aici de 10 ani Bafta celor implicati si respect pt aceasta actiune
31 Aug, 06:50 anca
jean a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Drăgulescu, medaliată la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Indonezia:
Bravo, Anca ești o deșteapă !
Google PageRank Checker