25 de ani
de presa libera
Joi, Iulie 30, 2015 00:58 AM

Sanatate

Spitalul de Urgență a primit bani de la Consiliul Județean pentru prima tranșă din taxa de acreditare

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
03.11.2013, 22:00
413

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău poate achita prima tranşă din taxa de acreditare. Banii au fost alocaţi din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul propriu al judeţului, printr-o nouă rectificare a  bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al acestei instituţii. Decizia privind direcţionarea sumei s-a făcut în urma unei adrese transmise de unitatea spitalicească către Consiliul Judeţean Buzău. Tot din fondul de rezervă bugetară, SJU a primit bani pentru pentru amenajarea spațiului de informare și orientare din Ambulatoriu și pentru achiziția unei firme luminoase pentru identificarea accesului în Ambulatoriul integrat al spitalului. Suma totală alocată este de 266.000 lei.

Lipsa disponibilităților financiare pentru achitarea în totalitate a sumei aferente taxei de acreditare este unul dintre motivele amânării vizitei comisiei de evaluare în vederea acreditării, vizită ce ar fi trebuit să aibă loc până la sfârșitul lunii septembrie, după ce conducerea celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ ceruse amânarea controlului, din primul trimestru al anului, în trimestrul trei al lui 2013. „Procedura de acreditare este în derulare, iar conform legislației putem să ne acredităm până în semestrul II 2014”, preciza managerul SJU Buzău, medicul Marius Anastasiu. Taxa pe care trebuie să o plătească pentru acreditare, de 2 miliarde lei vechi, reprezintă o problemă destul de serioasă pentru unitatea medicală. Aceasta trebuie să achite patru lei/pat/lună pentru un ciclu de acreditare de cinci ani, adică 240 lei/pat pentru întreaga perioadă. „Știm că există posibilitatea achitării taxei de acreditare în rate, iar cea mai convenabilă soluție este să putem plăti întreaga sumă în patru tranșe”, a mai spus managerul SJU Buzău. Înainte cu 30 de zile de vizita comisiei de acreditare trebuie făcută dovada plății integrale a taxei de acreditare.

Două mii de criterii de respectat

Până în vara anului 2015, toate spitalele din ţară trebuie să treacă prin procesul de acreditare, care implică res­pectarea unei multitudini de indicatori de performanţă, în caz contrar, acestea nu vor mai putea încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate şi vor rămâne fără finanţare. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Buzău a intrat anul trecut în cursa pentru obţinerea certificatului de acreditare CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor). Programată iniţial pentru începutul acestui an, conducerea SJU a solicitat amânarea vizitei comisiei de evaluare pentru trimestrul III. şi asta, pentru că încă nu era finalizată reabilitarea ambulatoriului de specialitate, noua Maternitate este încă închisă, iar anumite secţii şi compartimente trebuiau reorganizate. În plus, multe erau descoperite din punct de vedere al personalului. În luna mai s-au făcut noi angajări la secţia de Pediatrie a Spitalului, zguduită la începutul anului de scandalul copiilor contenţionaţi, situaţie pusă tocmai pe seama cadrelor medicale insuficiente. Lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate din punct de vedere al personalului necesar, deşi unele secţii au fost reorganizate şi au fost înfiinţate compartimente noi, cum ar fi cel de gastro-enterologie. Iar Unitatea de Primiri Urgenţe este în continuare  deficitară în ceea ce priveşte asigurarea gărzilor cu cadre medicale specializate. Evaluarea nu va avea însă loc în perioada imediat următoare. O firmă de consultanţă din Craiova, cu care Spitalul Judeţean are încheiat un contract în acest sens, a efectuat procedurile necesare în vede­rea acreditării şi transmite paşii ce trebuie urmaţi pentru a fi îndeplinite condiţiile cerute. Sunt două mii de criterii care trebuie respectate, iar riscul de a nu fi acreditat ca spital ar însemna să nu se mai poată încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor.  

Undă verde şi pentru extinderea şi modernizarea UPU

În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au dat undă verde şi valorii investiţiei ce vizează extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe Buzău, prin construirea unui nou corp de clădire, dar şi pentru reabilitarea clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. Mai exact, reabilitarea structurală şi funcţională a unităţii medicale cuprinde un ansamblu de lucrări de intervenţie în scopul optimizării şi modernizării infrastructurii spitaliceşti la nivelul actualelor standarde de calitate. Lucrările de intervenţie vor consta în principal în consolidarea structurii de rezistenţă a tuturor corpurilor care alcătu­iesc  Spitalul Judeţean şi reabi­litare termică prin anvelopare, remodelarea blocului operator (etaj 2), remodelarea volumului funcţional ambulatoriu, extinderea UPU cu suprafaţă nou construită, în regim parter cu subsol, reabilitare finisaje interior corespunzător funcţiunilor şi realizarea altor lucrări determinate ca necesare prin documentaţia tehnică.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

MH17: Ucraina promite justiție, în ciuda vetoului Rusiei
Joi, Iulie 30, 2015 00:46 AM

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis miercuri justiție rudelor victimelor prăbușirii zborului MH17, în ciuda vetoului Rusiei față de crearea unui tribunal special în timpul votării unei rezoluții în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP.

Băsescu: E inadmisibil ca Dragnea să cheme miniștrii la ordin
Joi, Iulie 30, 2015 00:37 AM

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat miercuri că, în opinia sa, liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, se află într-un 'proces de restabilire a autorității' sale în partid, iar faptul că îi cheamă 'la ordin' pe miniștrii cabinetului Ponta este un lucru inacceptabil.

Blaga: După 25 de ani ar fi cazul ca partidele parlamentare să stabilească priorități pe mai multe cicluri electorale
Joi, Iulie 30, 2015 00:29 AM

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, că partidele parlamentare ar trebui să se reunească pentru a stabili mai multe priorități ce ar urma fie rezolvate pe parcursul mai multor cicluri electorale, menționând în context că liberalii au pregătit un proiect ce conține șase teme principale de dezbatere.

Băsescu: Klaus Iohannis a fost influențat de BNR în privința Codului fiscal
Joi, Iulie 30, 2015 00:24 AM

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că, în opinia sa, decizia șefului statului, Klaus Iohannis, de a trimite Codul fiscal Parlamentului spre reexaminare a fost influențată de poziția conducerii Băncii Naționale a României (BNR).

Băsescu: Serviciile de informații nu sunt perfecte. Au control civil foarte redus
Joi, Iulie 30, 2015 00:14 AM

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la o emisiune B1 tv, că serviciile de informații din România sunt funcționale, dar nu perfecte.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
29 Jul, 17:19 berea
emil a comentat pentru articolul Un tânăr de 18 ani a băgat berea la rece în fântână și ,,s-a dus“ după ea:
dar a reusit sa scota berea din fantana? daca nu sa ma anunte k ma bag eu dupa ea:))))
29 Jul, 14:01 Amintiri din tinerete
Labes Eugen Giorgian a comentat pentru articolul Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi:
Eu am locoit in copilarie pe str. Ostrovului la nr. 21 locuiam 3 familii farmacistul Petrescu cu soacra dinsului dm. ianculescu care anterior fusese propietara acestui imobil dar lau nationalizat comunistii si acum plateau chirie mai locuia fm. Murgoci dl era pensionat pe caz de boala iar dm era asistenta la spitalul de orgenta care pe atunci se afla pe Bdl. Nicolae Balcesc acum nu mastiu ce este dar mult timp era sectia de oftalmologie eu nu stiu ca de 12 ani locuiesc in Spania si cea de a treia fmilie era cea a parintilor mei casa se afla unde este actualul sediu PRM si vrea sa ajung la poza postata cu cinema Steaua Rosie undeva mai inainte spre Cring era gradina de vara minnunat loc cu o fintina artezina de unde puteai sa-ti alegi orice peste doreai si il facea la bucatarie mai era o cladire si apoi era ocladire imensa dar veche cu un etaj si mansarda i se spunea Bl. 15 sau Corabi Nebunilor la mansarda locuiau majoritatea Romi dar foarte de treaba va spun asta ca eu mai mult pe acolo am copilarit deoarece binca mea si o matusa locuiau acolo. Amintiri frumoase eu am acum 55 de ani si va multumesc ca ne mai aduceti aminte de copilarie si tinerete
29 Jul, 12:54 Sa fim seriosi!
Eu a comentat pentru articolul Cum făceau agenții Botezatu și Chitic șoferi profesioniști contra plinuri cu benzină:
Nu li se intampla nimic, cei doi s-au intors la serviciu, sefii lor stau bine mersi pe scaune confortabile, a fost un pic de praf in ochi, sa ne abureasca, desi stie toata lumea cum sta treaba la acel serviciu, ce afaceri au unii. Nu mi se pare corect!
Google PageRank Checker