Declaraţia 212, introdusă recent în legislaţie pentru declararea, impozitarea şi taxarea veniturilor extrasalariale, ar putea deveni titlu executoriu atunci când se atinge scadenţa la obligaţiile de plată. Avertismentul vine din partea specialiştilor din domeniul fiscal, care cred că Finanţele pot folosi această declaraţie pentru a executa silit contribuabilul ce nu a plătit la termen dările la stat.

Astfel, în Codul de procedură fiscală se prevede că titlul de creanţă fiscală devine titlu executoriu la data la care se împlineşte scadenţa sau termenul de plată prevăzut de lege. Executarea silită fiscală se face de către executorii Fiscului, iar nu de către executorii judecătoreşti la care merge de obicei un privat ce are de recuperat o creanţă. ”Declaraţia unică va constitui titlu de creanţă fiscală la data la care se împlineşte termenul de plată prevăzut de lege. La expirarea termenului, în caz de neplată a obligaţiilor fiscale, autorităţile fiscale vor putea iniţia acţiuni de ­exe­cutare a datornicilor prin emiterea de somaţii şi titluri executorii, conform Codului de procedură fiscală”, a menţionat, pentru avocatnet.ro, consultantul fiscal Manuela Franciuc.

La nivelul Direcţiei de Finanţe Buzău sunt aşteptate a fi depuse un număr estimativ de 20.700 de formulare 212 “Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”. Pentru veniturile estimate afe­rente anului 2018, declaraţia unică (formularul 212) se depune până la data de 15 iulie 2018. Termenul unic de plată este 15 martie anul următor pentru anul precedent – o singură scadenţă, în loc de cinci -, cu posibilitatea de a face plăţi oricând în cursul anului, până la termenul scadent de 15 martie, inclusiv. Până la acest termen, contribuabilii buzoieni pot face plăţi în baza formularului depus la ANAF.

Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fi­zice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale ­obli­gatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaratia se completează şi se depune şi de către persoanele fi­zice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

DISTRIBUIȚI
loading...