Reprezentanții Apelor Române au fost în alertă în ultimele ore din cauza debitelor extrem de mari pe cursul superior al râului Buzău, în județul Covasna care au dus și la creșterea nivelului acumulării de la Siriu. Dacă la ora 06.00, nivelul în acumulare era de 565,07 metri, la ora 10.00, nivelul ajunsese la 566,32 m.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița susțin că nu sunt probleme deosebite, iar nivelul acumulării se încadrează în limitele admise, sub nivelul din octombrie 2016, când acumularea de la Siriu a ajuns la un nivel de 567 de metri.

Încă de aseară s-a trecut la evacuarea preventivă din lac a unei cantități de apă suplimentare de 60 mc pe secundă, debitul prin vanele deschise fiind de 120 mc/s, în timp ce alți 32 de metri sunt uzinați de Hidroelectrica.

Potrivit reprezentantului ABA Buzău-Ialomița, Mariana Lăcătușu, evacuarea va continua și în zilele următoare, până la atingerea nivelului acumulării de dinaintea viiturilor.

În data de 13 martie 2018, orele 21.00, Instituția Prefectului – Județul Buzău a convocat în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău, pentru a stabili măsurile necesare pe durata avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, potrivit căreia, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri pe râul Buzău, sectorul aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu.

Serviciul de Gospodărire a Apelor Buzău efectuează la fiecare oră măsurători ale debitelor, iar autoritățile din Siriu, Nehoiu și Pătârlagele au fost informate cu privire la evacuarea preventivă din baraj a unei cantități de apă suplimentare.

O avertizare COD ROȘU de inundații pe râul Buzău, în aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu, judeţele Braşov, Covasna, Buzău, este în vigoare până la ora 12.00.

DISTRIBUIȚI
loading...