• Evenimentul face parte din programul dedicatZilei Culturii Naționale

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită pe data de 15 ianuarie, Muzeul Județean organizează o serie de activități culturale.

Astfel, începând cu ora 10,40, la muzeu va avea loc vernisajul expoziției „Des­coperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, în cadrul căreia vor fi prezentate în premieră pentru publicul larg spada din Epoca Bronzului Târziu descoperită pe teritoriul municipiului Buzău, statueta Precucuteni (ve­che de 6.000 de ani) des­coperită la Lipia, inventarul funerar al unui mormânt din Epoca Bronzului cercetat la Cârlomănești-La Arman, un vârf de lance atribuit populației dacice de la Pietroasa Mică – Gruiu Dării, precum și alte obiecte de interes arheologic.

Tot pe 15 ianuarie, de la ora 11,10, vor fi deschise publicului trei expoziții de bază în cadrul colecției de artă a Muzeului Județean Buzău.

Expoziția „Margareta Sterian” reunește unele dintre lucrările renumitei artiste, expuse într-o manieră modernă și un ambient muzical ce oferă

pu­blicului vizitator o experiență multisenzorială unică. Lucrările Margaretei Sterian au fost date discipolului său, pictorul Mircea Barzuca, care le-a donat Muzeului Județean Buzău în anul 2010.

Cea de  a doua expoziție este cea dedicată lui Brăduț Covaliu, în cadrul căreia, alături de instrumentar de lucru, se regăsesc pe simeze unele dintre lu­crările definitorii pentru opera artistului, în special portrete feminine.

A treia expoziție este intitulată „Simbol și semn”, parte integrantă a celei mai mari colecții de tapiserie românească din țară, deținută de către Muzeul Județean, și vine să completeze ceea ce publicul a putut admira până în prezent.

Jocul de pictură, grafică, ceramică, tapiserie monumentală, lucrări din lemn, marmură și piatră, bijuterii și ferecătură de carte ce caracterizează întreaga expunere a colecției de artă a Muzeului Județean Buzău va fi întregită prin esența acestor noi expoziții permanente.