Dacă, până în luna august 2018, locatarii a doar 64 de asociaţii de proprietari au beneficiat de sacul galben, de acum încolo toate asociaţiile din municipiu, adică în jur de 280, vor fi prinse în acest proiect. Reamintim că, în primii ani de implementare a sistemului de colectare selectivă, au beneficiat de sac galben cu prioritate blocurile tip turn – cu şase, şapte, opt sau zece nivele – unde locatarii au ca sistem de eliminare a deşeurilor ghena de gunoi, iar la parter cameră specială de depozitare a pubelelor pentru colectarea deşeurilor.

Şi buzoieni care locuiesc la bloc în imobile de patru nivele au beneficiat de posibilitatea de a colecta selectiv deşeurile reciclabile, întrucât toate platformele, supraterane sau subterane, special amenajate pentru depozitarea deşeurilor municipale, sunt dotate cu containere galbene. Acestea sunt destinate hârtiei şi cartonului curate, plasticelor – cum sunt PET-urile, pungile din plastic, foliile, flacoanele de detergent, şampon, săpun lichid etc – dozelor din aluminiu, ambalajelor din metal, respectiv conservele metalice de orice tip, dar şi ambalajelor tetrapak, cum sunt cutiile de lapte de suc, conserve ambalate în carton. De asemenea, pe fiecare platformă există pubelă verde, unde locatarii trebuie să pună ambalajele din sticlă, cum sunt sticlele, borcanele şi paharele din sticlă. Fiecare container pentru deşeuri reciclabile este imprimat cu toate informaţiile specifice tipului de deşeu care trebuie depozitat în recipentul respectiv.

Cu toate acestea, sunt numeroase situaţiile în care în containere nu regăsim ceea ce trebuie, adică deşeuri colectate selectiv. Acesta este motivul pentru care RER SUD SA a decis să ofere tuturor buzoienilor saci galbeni, în ideea că dacă fiecare cetăţean are în casă recipientul în care să pună deşeurile reciclabile, va fi mai interesat să colecteze selectiv. Fiecare sac galben este un afiş pe care sunt imprimate informaţiile legate despre fiecare tip de deşeu căruia îi este destinat. În acest fel, RER SUD SA intenţionează să stimuleze buzoienii care locuiesc la bloc să colecteze selectiv. Aşadar toţi cetăţenii, indiferent că locuiesc într-un bloc tip turn sau într-un bloc cu patru nivele, vor primi, prin intermediul reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, saci galbeni.

Întrucât este toamnă, anotimpul în care grădinile din jurul blocurilor sunt un covor de frunze, operatorul municipal de salubrizare oferă tuturor asociaţilor de proprietari, dacă li se soli­cită, saci negri destinaţi curăţării deşeurilor vegetale, cum sunt frunzele uscate şi crengile. Acestea nu trebuie să ajungă în containerele din platforme. Fiecare sac negru trebuie pus lângă containere, de unde va fi preluat de angajaţii RER SUD SA.

DISTRIBUIȚI
loading...