Actualitate

Societatea Timișoara îi cere din nou lui Iohannis să-i retragă decorația fostului primar al Buzăului

Societatea Timișoara îi cere din nou președintelui Klaus Iohannis să retragă decorațiile persoanelor condamnate sau a celor care au făcut poliție politică și spune că explicațiile primite de la Administrația Prezidențială la solicitarea anterioară nu au fost convingătoare.

Pe lista actualizată transmisă de Societatea Timișoara se regăsesc numele câtorva persoane condamnate definitiv care dețin, în continuare, ordinele Steaua României, Serviciul Credincios, Pentru Merit, Meritul Militar și Me­ritul Sanitar. Printre acestea se numără Adrian Năstase, Rodica Stănoiu, Șerban Brădișteanu, Miron Mitrea, Vasile Astărăstoae, Eugen Bădălan, Remus Truică, Sergiu Medar, Corneliu Dobrițoiu, Mihai Necolaiciuc, dar și fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, de­corat în 2004 Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler. Constantin Octavian Boșcodeală a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere și interzicerea dreptului de a ocupa funcția de primar pe o durată de 5 ani în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor ­pu­blice, hotărâre pronunțată de Curtea de Apel Brașov în 1 martie 2016, după ce fusese condamnat în primă instanță, în 10 februarie 2015, de Judecătoria Brașov, la 5 ani de închisoare cu executare. Constantin Octavian Boșcodeală, primarul municipiului Buzău până în 2016, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociații sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosința gratuită a Comple­xului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume și ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.

,,Ați scris că persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă li se vor retrage ­de­corațiile de către Administrația prezidențială, în funcție de rezultatul analizei acestei instituții, urmând a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decorațiilor prin decret. Ne-ați dat și un exemplu de persoană condamnată căreia i s-a retras, prin decret, decorația. Un singur exemplu. Pe lista, care nu se vrea exhaustivă, pe care am anexat-o la cererea noastră, sunt persoane condamnate, cu foarte mult timp în urmă, asupra cărora nu s-a luat încă nici o măsură. Chiar atât să dureze o analiză destul de simplă? Am să vă dau câteva exemple. Adrian Năstase – decorat în 2002, condamnat definitiv în 2013. Irina Paula Jianu – decorată în 2004, condamnata în 2015. Miron Tudor Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015. În aceeași situație se află și celelalte 14 persoane a căror situație am expus-o în scrisoarea noastră. Au trecut între 4 și 6 ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. Și, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă”, arată președintele Societății Timișoa­ra, Florian Mihalcea, într-un comunicat de presă.

Mai mult, Societatea Timișoara cere o modificare legii astfel încât persoanele care au făcut poliție politică, în sensul legii, să poată fi deposedați de decorațiile ­pri­mite.

Societatea Timișoara s-a născut în prima lună după Revoluția din decembrie 1989 ca urmare a confiscării acesteia de către nomenclatura comunistă. Societatea Timișoara este fondată de un grup de intelectuali timișo­reni care au participat nemijlocit la ­Re­voluția din Decembrie 1989. Organizația este autoarea celebrei Proclamații de la Timișoara, care cerea lustrația politică, adică interdicția de a intra în politică pentru elitele comuniste.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker