Cultură

Şlefuitorii de cuvinte / Medalion literar – Victoria Fonari

Spaţiul geografic dintre râurile Prut şi Nistru, numit Basarabia, spaţiu de o nobleţe şi o încărcătură spirituală românească pură, a dat de-a lungul veacurilor mulţi autori de renume. Pe unii dintre ei

i-am prezentat în această rubrică, alţii urmează. Astăzi a venit rândul Victoriei Fonari, critic literar, poet, traducător şi eseist. Ea s-a născut la data de 8 martie 1975 la Chişinău. Pregătirea sa profesională este legată strâns de Universitatea de Stat a Moldovei din Chişinău, pe care a urmat-o între anii 1991 şi 1996, obţinând ca­lificarea de profesor de limba şi literatura română şi latină. Între anii 1997 şi 2001 îşi pregăteşte doctoratul în filologie la aceeaşi universitate, titlu pe care îl obţine la 10 ia­nu­arie 2001.

În anul 2004 a urmat cursuri stagiare la Universitatea „La Sapienza” din Roma. De la absolvirea studiilor universitare şi până în prezent, Victoria Fonari a activat în cadrul Universităţii de Stat a Moldovei de la Chişinău, la catedra de Literatura Română şi Teorie Literară şi Departamentul Lingvistică Română şi Ştiinţă Li­terară, ca lector superior şi conferenţiar. Din această ipostază Victoria Fonari a îmbinat armonios activitatea profesională cu cea literară, publicând monografiile „Factorii intelectual şi sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” (2003) şi „Proiecţii ale mitului în creaţia lui Victor Teleucă, Leo Butnaru şi Arcadie Suceveanu” (2013).  Mai este autoarea unor articole ce au fost adunate în diferite cărţi, dar şi a unor materiale didactice, cel mai important fiind „Herme­neutica literară” (2007).

Pe lângă activitatea profesională, Victoria Fo­nari a luat cu asalt şi poezia, publicând câteva volume ce au fost apreciate pozitiv de către specialişti: „Zbor în antiteză” (2000) „Sarea pasiunii” (2005), „Aleile de corali”(2012), „Umbra fulgului” (2013), „La marginea absolutului” (2016), „Atingeri de aripi” (2018) şi „Fericirea din clepsidră” (2018). Toate aceste realizări i-au adus poetei câteva semne ale recunoaşterii valorii sale.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, membru al Uniunii Zia­riştilor Profesionişti din România. Victoria Fonari este o prezenţă activă la activităţi literare, nu numai în Moldova, ci şi în România, dar şi în unele ţări europene. Aşa am cunoscut-o la Bacău în cadrul manifestărilor Festivalului „Alecsandriada” (2018).

Lucian Strochi, în prefaţa volumului de versuri „Fericirea din clepsidră”, nota: „Poetă cu experienţă, autoare a unor eseuri extrem de percutante despre poezie, traducătoare, cadru universitar şi doctor în filologie, participantă la multe «întâmplări» literare europene, Victoria Fonari este în primul rând o conştiinţă lirică, implicată. Poezia sa e concentrată în câteva blocuri semnificante, în câteva câmpuri semantice, generând teme, subteme şi motive literare ale poeţilor autentici din toată lumea. Cele trei câmpuri semantice, detectate în acest volum, au ca nucleu timpul, iubirea şi cuvântul”.

Faţă de ceea ce a subliniat prefaţatorul, eu am descoperit, şi ca om, o fiinţă sensibilă. În pofida sensibilităţii, Victoria Fonari este foarte volubilă, prietenoasă, mereu în că­utarea unor companioni cu care să „disece” ten­dinţele actuale din literatură, în general, şi din poezie, în special. Am descoperit o poetă interesantă mereu în căutarea subtilităţilor şi a imaginilor care trebuie să înlocuiască, pe cât posibil, cuvintele. Exemplific cu câteva poeme din volumul „Fericirea din clepsidră”.

 

Mărgăritarul din monstru

Mărgăritarul ascuns

în monstru

să fie oare tangoul din contra timp

care dezvăluie

şerpuiri de paşi

atingeri suave

pasiune care fortifică iubirea

voalează dragostea

 

Plânge sufletul

Lacrimi ce se vor înecate

Dar însele îneacă

Paşii din spate nu-şi mai au rostul

Vorbele s-au întors cu spatele

Cobor pleoapele

Să nu vadă cum cad lacrimi

Luminile îşi au vectorul lor

Eu am coborât din fisura luminii

Cunosc doar stihia apei sărate

Umbra mea pluteşte departe

Valurile au spart-o

Într-o incandescenţă a timpului

Am să revin

În cutiile oraşului

Iar acum lacrimile

Urcă din labirintul ocular la lumină

 

Fericirea din seminţe de litere

să te culci într-o poezie

să te scoli pe poezie

ar fi să trăieşti

pe o scară

din versuri

să nu mai ştii

de o urci

sau cobori

cu privire

citind cele scrise

cobori

ca o picătură

de rouă

ce sărută pământul

pentru a apărea

din neant

din nou dimineaţă

 

Dorinţa Gorgonei

Gorgona

Vrea să pietrifice poemele

Din sufletele ce le rostesc

Dar atinse

Ele zgârie şi mângâie

Şi îngerii nu mai ţin scuturi

Ei strâng în mână cărţi

Scrise în palme

 

Nisipul de pe sandalele lui Ahile

Grăuntele de nisip

Devine arcul lui Paris săgetat în Ahile

Oare apa din Styx e dulce?

Dacă ar păstra sarea lacrimilor

Ar fi mare şi nu un râu cu direcţia fixă

Marea ar şti să sărute rănile

Recreând-o pe Afrodita.

 

Labirintul clipelor

Se despică timpul

şi zgârie prin clipă

şi ne mângâie cu orele

şi ne uită cu zilele

şi grăbim săptămânile

şi chemăm anii

– Ascundem în calul troian

Destinul

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker