Situaţie fără precedent în judeţul Buzău. Deşi există o hotărâre a Tribunalului Buzău prin care s-a admis cererea primarului din Calvini, Nicolae Curelea, de constatare a dizolvării Consiliului Local, le­gea modificată a administraţiei publice locale obligă părţile la o oarecare conciliere înainte de desfiinţarea deliberativului format în urma alegerilor locale din vara lui 2016. La Calvini însă, situaţia este una atipică. După ce săptămâna trecută, miercuri, şedinţa de reconstituire a deliberativului de la Calvini nu a putut fi ţinută din lipsă de cvorum, situaţia s-a repetat şi vineri, şi luni.

Dacă miercuri, cei şase reprezentanţi ai PSD şi ai Partidei Romilor au răspuns prezent convocării secretarului comunei, vineri şi luni nici acest grup nu a fost complet, fiind necesar un număr de opt supleanţi – adică jumătate plus unu din numărul membrilor deliberativului – pentru reconstituirea Consiliului Local al comunei Calvini. Deja partidele se pregătesc de alegeri anticipate şi asta din cauză că, pe de o parte, PSRo şi PMP nu ar fi de acord să-şi desemneze supleanţi astfel încât să se pună capăt crizei de la Calvini, însă, pe de altă parte, PNL şi-ar fi epuizat lista de supleanţi. Astfel că „prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele trei convocări anterioare, dacă aceştia nu pot fi înlocuţi de supleanţii înscrişi pe listele de candidaţi respective, organizându-se alegeri pentru completare, în termen de 30 de zile, în condiţile Legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale“.

Decizia reprezentantului Guvernului în judeţ ar putea veni zilele următoare, iar într-o lună ar trebui organizate alegeri pentru completarea deliberativului local. Ordinul prefectului prin care se declară vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat poate fi ­ata­cat de cei în cauză la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la comunicare. Hotărârea instanţei este definitivă şi irevocabiă.

Dizolvarea CL Calvini, decisă în instanţă

În luna martie, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au anulat recursul declarat de viceprimarul Valeriu Bîtu la decizia Tribunalului Buzău de constatare a dizolvării de drept a deliberativului comunei, pentru netrimbrarea cererii. „Admite excepţia nulităţii recursului pentru netimbrare. Constată nul recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6 martie 2018“, se precizează în soluţia pe scurt a instanţei decizia este definitivă.

Anul trecut, primarul social-democrat a cerut dizolvarea Consiliului Local şi a obţinut-o la Tribunalul Buzău, care a admis cererea de desfiinţare a deliberativului comunal, din cauză că acesta nu s-a întrunit două şedinţe la rând. Viceprimarul comunei, liberalul Valeriu Bîtu, a atacat cu recurs decizia instanţei şi, astfel, decizia finală a aparţinut judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti. Un prim termen în acest dosar a fost stabilit pentru data de 6 martie, dată la care instanţa s-a şi pronunţat pe recurs, decizia primei instanţe rămânând valabilă.

La Calvini, situaţia este una atipică, unde decizia politică contează mai puţin.

De ani de zile, scandalurile se ţin lanţ, iar acum se repetă situaţia din 2012 când, tot la solicitarea lui Nicolae Curelea, pe atunci primar ales pe lista Partidului Democrat Liberal, deliberativul local a fost dizolvat. Acum, funcţia de viceprimar a fost aceea care a tulburat apele, iar cele două tabere nu au vrut să cedeze. Cum actualul vice nu a vrut să-şi dea demisia, iar primarul nu a avut majoritate pentru a impune un altul, s-a ajuns la dizolvarea Consi­liului.

După alegerile din vara lui 2016, configuraţia Consiliului Local Calvini a fost urmă­toarea: patru consilieri PSD, patru PNL, doi Partida Romilor, unul  PMP şi doi PSRo. Neînţelegerile datează încă din 2016 când, având majoritate, opoziţia şi-a impus reprezentantul în Executivul Primăriei, însă mişcarea nu a fost deloc pe placul primarului. În tot acest timp, viceprimarul s-a încăpăţânat să rămână în funcţie, deşi i s-a sugerat să-şi dea demisia. Cum era nevoie de nouă voturi pentru ca Valeriu Bîtu să fie demis, lucrurile au rămas în stand-by.

Între timp, consilierul PMP a defectat majoritatea cu PNL şi PSRo, dar nici aşa nu a fost  suficient ca Bîtu să fie înlăturat, aşa că soluţia a fost dizolvarea Consiliului Local. ,,Avea (n.r., primarul Nicolae Curelea) votul a şapte consilieri, dar  avea nevoie de nouă ca să mă dea la o parte pe mine”, ne-a precizat Valeriu Bîtu.

În urmă cu patru ani, primarul Nicolae Curelea a cerut instanţei de contencios admi­nistrativ dizolvarea Consiliului Local ales la scrutinul din vara anului 2012, pe motiv că deli­berativul comunal nu adoptase, timp de trei şedinţe consecutive, nicio hotărâre. Instanţele de judecată au decis dizolvarea deliberativului comunal, pentru care au fost organizate alegeri anticipate în anul 2014, odată cu scrutinul pentru europarlamentare.

DISTRIBUIȚI
loading...