Astăzi, începând cu ora 12,00, la Muzeul Judeţean va avea loc vernisajul expoziţiei „Fierul de călcat – istoric, utilitate şi rafinament”. Evenimentul va oferi vizitatorilor posibilitatea de a beneficia de noul sistem multimedia menit să prezinte importanţa exponatelor fără ajutorul ghizilor şi muzeografilor. Este vorba despre programul „Expoziţia se prezintă”, lansat în premieră, luna aceasta, la Buzău. Practic, în sălile de expunere va fi montat un sistem de ultimă generaţie care permite ca vizitatorii să fie ghidaţi în expoziţie şi să li se vorbească pe parcursul vizitării acesteia într-o manieră ambientală şi sonoră deosebită.

„Chiar dacă este un sistem obişnuit în marile expoziţii din lume, în România nu sunt multe muzee care au aşa ceva. Graţie acestui sistem multimedia, vizitatorii vor fi identificaţi pe baza unui senzor, în momentul intrării în expoziţie, moment în care va porni înregistrarea cu textul care descrie exponatele, istoria şi contextul în care au apărut acestea şi câteva date despre expoziţia în sine”, a explicat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Peste 150 de exponate

În ceea ce priveşte expoziţia „Fierul de călcat – istoric, utilitate şi rafinament”, aceasta conţine peste 150 de exponate care fac parte din colecţia buzoianului Răzvan Leşevschi, din patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia şi din colecţia muzeului buzoian.

„Cele mai vechi modele de fier de călcat prezentate în expoziţie provin din secolul al XVI-lea, iar cele mai noi, de la jumătatea secolului al XX-lea, din perioada comunistă. Avem modele care funcţionează pe cărbuni, alimentate pe bază de combustibil lichid şi modele electrice. Veţi descoperi o adevărată poveste legată de evoluţia tehnologiei în ceea ce priveşte fierul de călcat. De exemplu, în 1870, inventatoarea Mary Florence Potts a adus primele îmbunătăţiri fierului de călcat, proiectând primul astfel de obiect cu margini rotunjite la ambele capete, ceea ce a permis călcarea în ambele direcţii”, a mai declarat Daniel Costache.

Expoziţia va rămâne deschisă la Muzeul Judeţean până pe 16 aprilie.

DISTRIBUIȚI
loading...