27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:15 PM

Actualitate

BNS şi Cartel Alfa se pregătesc de proteste / 12.000 de sindicalişti buzoieni se împotrivesc experimentelor din domeniul asigurărilor sociale pe care Guvernul doreşte să le legifereze

de Andreea STROE
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
1112

   Experimentele din domeniul asigurărilor sociale pe care Guvernul intenţionează să le facă scot sindicatele în stradă. Cea mai mare nemulţumire a sindicaliştilor buzoieni, care se regăseşte, de altfel, şi la nivel naţional, este cea legată de intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, lucru care spun ei, nu se mai întâmplă în nicio ţară din lume.

   Nemulţumirile sindicatelor buzoiene au fost exprimate într-o conferinţă de presă la care au fost prezenţi liderii sindicatelor BNS - filiala Buzău, Aurelian Manu, în calitate de preşedinte şi Ion Bogdan, vicepreşedinte. Şi liderul Cartel Alfa, filiala Buzău, Vasile Minică, s-a alăturat sindicaliştilor BNS, pentru că şi sindicaliştii pe care îi conduce sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa efectelor dezastruoase pe care le-ar avea asupra economiei, pentru că noile modificări afectează atât angajaţii, cât şi angajatorii. Liderii sindicali buzoieni nu exclud nici riscul unui val de concedieri care ar putea urma dacă această lege în forma anunţată de Guvern ar intra în vigoare.

   Nu este exclus faptul ca cele două sindicate să-şi dea mâna pentru a protesta împreună. ,,Noi, aici, la Buzău, mereu ne-am sprijinit, în limita posibilităţilor, în funcţie de programul fiecăruia, de disponibilitatea sindicatelor cu privire la orele la care au loc manifestările, pentru că, este din ce în ce mai greu de organizat demonstraţii  în timpul programului de lucru”, spune liderul sindicatului Cartel Alfa, Vasile Minică.

La noi ca la nimenea

   Liderul BNS a spus că ,,scopul conferinţei este de a prezenta poziţia BNS vizavi de intenţia Guvernului de a  transfera integral în sarcina angajatului plata contribuţiilor CAS şi CASS. Acest lucru nu se mai întâmplă nicăieri în lume. Din 119 ţări monitorizate de Organizaţia Internaţională a Muncii, nicăieri nu se întâmplă ca salariatul să plătească integral aceste contribuţii”, a spus preşedintele BNS , Filiala Buzău, Aurelian Manu. Acelaşi lider de sindicat a precizat că, la nivel european, doar în Slovacia angajaţii au o contribuţie mai mare, de 50% la asigurări sociale, fiind de altfel, singura ţară în această situaţie.

Contribuţia pentru un salariat ar ajunge la 2000 lei

   Sindicatul BNS, Filiala Buzău, cu un număr de peste 6.000 de membri, anunţă că au înaintat comisiei de dialog social de la nivelul Prefecturii un document prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de intenţia Guvernului de a legifera transferul integral al responsabilităţii finanţării sistemelor de securitate socială către angajat. Liderul sindicatului Cartel Alfa, Vasile Minică, spune că este în pregătire, pentru data de 29 septembrie, un protest de amploare pe această temă, iar cel de la BNS, filiala Buzău, Aurelian Manu, nu exclude posibilitatea ca acelaşi lucru să declanşeze şi sindicatul din care face parte în cursul lunii septembrie, cel mai târziu la începutul lunii octombrie. ,,Dacă Guvernul nu renunţă la aceste iniţiative, vom organiza forme de protest mai vizibile, mitinguri, greve şi tot ce ne permite legislaţia în domeniul muncii, până la sfârşitul lunii. Guvernul a venit cu o propunere şi nu este deschis la negocieri. Un calcul simplu al sindicaliştilor, pentru un salariu mediu, arată că pentru un salariu mediu, acum angajatul plăteşte CAS şi CASS 660 lei; în momentul în care va fi suportată contribuţia de angajat acesta va plăti 2.000 de lei. Se presupune că angajatorul va mări salariul angajatului cu această diferenţă de 1.400 lei, astfel încât să nu I se diminueze veniturile.

   Lucru care este puţin probabil să se întâmple; în sectorul bugetar ar fi mai uşor pentru Guvern, dar şi acolo sunt constrângeri bugetare, bugetul a fost aprobat, ar trebui făcută o nouă rectificare bugetară, rectificarea bugetară care s-a făcut recent a fost pe minus, iar în sectorul privat nu cred că patronii vor fi de acord să mărească salariile cu 1400 de lei”, a precizat liderul sindical  Aurelian Manu.

Riscul de a rămâne fără asigurări de şomaj

   Liderii sindicali spun că decizia Guvernului va transfera către salariat toate riscurile demografice şi de sustenabilitate a sistemului de pensii şi a celui de sănătate. De asemenea, liderii sindicatelor spun că vor rămâne fără finanţare asigurările de şomaj, asigurările în caz de accident de muncă şi boli profesionale, garantarea creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului, asigurarea pentru concedii medicale şi pentru indemnizaţii. Neoficial se anunţă că acestea vor fi preluate în plată la bugetul de stat, oficial, însă, sindicaliştii nu au ştiinţă ce se va întâmpla cu aceste asigurări.

Angajaţii, ,,la mila lui Dumnezeu“

   Calculele pe care sindicaliştii le-au făcut arată că decizia Guvernului va avea ca efect împovărarea angajatului, şi diminuarea veniturilor, pentru că Guvernul nu poate garanta includerea contribuţiilor angajatorului în câştigul salarial brut decât în cazul salariului minim şi al salariilor din sectorul bugerat. Mai există şi posibilitatea ca angajatorul să menţină nivelul salariilor, dar să facă acest lucru posibil prin efectuarea unor disponibilizări. Ambele variante, bineînţeles, nu sunt agreate de salariaţi. ,,Pentru salariaţii din sectorul economic, alţii decât cei încadraţi la nivelul salariului minim, Guvernul se bazează în acest porces pe un singur mecanism – buna credinţă a angajatorilor sau altfel spus mila lui Dumnezeu”, se arată într-un comunicat al BNS. Un alt efect despre care vorbesc liderii sindicali este acela dispariţiei contribuţiilor pentru condiţiile de muncă deosebite sau speciale.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Dragnea despre absența senatorilor din Comisia de apărare: În general nu cred în coincidențe
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:10 PM

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu "crede în coincidențe".

Creșterea schimburilor comerciale bilaterale și implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, obiective comune româno-egiptene
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:09 PM

Identificarea domeniilor de cooperare de interes major, creșterea schimburilor comerciale bilaterale, implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, dar și atragerea de investiții egiptene în România au fost principalele subiecte discutate luni de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, informează marți ministerul de resort.

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker