27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:00 AM
opinia-balcescu

Actualitate

BNS şi Cartel Alfa se pregătesc de proteste / 12.000 de sindicalişti buzoieni se împotrivesc experimentelor din domeniul asigurărilor sociale pe care Guvernul doreşte să le legifereze

de Andreea STROE
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
1040

   Experimentele din domeniul asigurărilor sociale pe care Guvernul intenţionează să le facă scot sindicatele în stradă. Cea mai mare nemulţumire a sindicaliştilor buzoieni, care se regăseşte, de altfel, şi la nivel naţional, este cea legată de intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, lucru care spun ei, nu se mai întâmplă în nicio ţară din lume.

   Nemulţumirile sindicatelor buzoiene au fost exprimate într-o conferinţă de presă la care au fost prezenţi liderii sindicatelor BNS - filiala Buzău, Aurelian Manu, în calitate de preşedinte şi Ion Bogdan, vicepreşedinte. Şi liderul Cartel Alfa, filiala Buzău, Vasile Minică, s-a alăturat sindicaliştilor BNS, pentru că şi sindicaliştii pe care îi conduce sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa efectelor dezastruoase pe care le-ar avea asupra economiei, pentru că noile modificări afectează atât angajaţii, cât şi angajatorii. Liderii sindicali buzoieni nu exclud nici riscul unui val de concedieri care ar putea urma dacă această lege în forma anunţată de Guvern ar intra în vigoare.

   Nu este exclus faptul ca cele două sindicate să-şi dea mâna pentru a protesta împreună. ,,Noi, aici, la Buzău, mereu ne-am sprijinit, în limita posibilităţilor, în funcţie de programul fiecăruia, de disponibilitatea sindicatelor cu privire la orele la care au loc manifestările, pentru că, este din ce în ce mai greu de organizat demonstraţii  în timpul programului de lucru”, spune liderul sindicatului Cartel Alfa, Vasile Minică.

La noi ca la nimenea

   Liderul BNS a spus că ,,scopul conferinţei este de a prezenta poziţia BNS vizavi de intenţia Guvernului de a  transfera integral în sarcina angajatului plata contribuţiilor CAS şi CASS. Acest lucru nu se mai întâmplă nicăieri în lume. Din 119 ţări monitorizate de Organizaţia Internaţională a Muncii, nicăieri nu se întâmplă ca salariatul să plătească integral aceste contribuţii”, a spus preşedintele BNS , Filiala Buzău, Aurelian Manu. Acelaşi lider de sindicat a precizat că, la nivel european, doar în Slovacia angajaţii au o contribuţie mai mare, de 50% la asigurări sociale, fiind de altfel, singura ţară în această situaţie.

Contribuţia pentru un salariat ar ajunge la 2000 lei

   Sindicatul BNS, Filiala Buzău, cu un număr de peste 6.000 de membri, anunţă că au înaintat comisiei de dialog social de la nivelul Prefecturii un document prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de intenţia Guvernului de a legifera transferul integral al responsabilităţii finanţării sistemelor de securitate socială către angajat. Liderul sindicatului Cartel Alfa, Vasile Minică, spune că este în pregătire, pentru data de 29 septembrie, un protest de amploare pe această temă, iar cel de la BNS, filiala Buzău, Aurelian Manu, nu exclude posibilitatea ca acelaşi lucru să declanşeze şi sindicatul din care face parte în cursul lunii septembrie, cel mai târziu la începutul lunii octombrie. ,,Dacă Guvernul nu renunţă la aceste iniţiative, vom organiza forme de protest mai vizibile, mitinguri, greve şi tot ce ne permite legislaţia în domeniul muncii, până la sfârşitul lunii. Guvernul a venit cu o propunere şi nu este deschis la negocieri. Un calcul simplu al sindicaliştilor, pentru un salariu mediu, arată că pentru un salariu mediu, acum angajatul plăteşte CAS şi CASS 660 lei; în momentul în care va fi suportată contribuţia de angajat acesta va plăti 2.000 de lei. Se presupune că angajatorul va mări salariul angajatului cu această diferenţă de 1.400 lei, astfel încât să nu I se diminueze veniturile.

   Lucru care este puţin probabil să se întâmple; în sectorul bugetar ar fi mai uşor pentru Guvern, dar şi acolo sunt constrângeri bugetare, bugetul a fost aprobat, ar trebui făcută o nouă rectificare bugetară, rectificarea bugetară care s-a făcut recent a fost pe minus, iar în sectorul privat nu cred că patronii vor fi de acord să mărească salariile cu 1400 de lei”, a precizat liderul sindical  Aurelian Manu.

Riscul de a rămâne fără asigurări de şomaj

   Liderii sindicali spun că decizia Guvernului va transfera către salariat toate riscurile demografice şi de sustenabilitate a sistemului de pensii şi a celui de sănătate. De asemenea, liderii sindicatelor spun că vor rămâne fără finanţare asigurările de şomaj, asigurările în caz de accident de muncă şi boli profesionale, garantarea creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului, asigurarea pentru concedii medicale şi pentru indemnizaţii. Neoficial se anunţă că acestea vor fi preluate în plată la bugetul de stat, oficial, însă, sindicaliştii nu au ştiinţă ce se va întâmpla cu aceste asigurări.

Angajaţii, ,,la mila lui Dumnezeu“

   Calculele pe care sindicaliştii le-au făcut arată că decizia Guvernului va avea ca efect împovărarea angajatului, şi diminuarea veniturilor, pentru că Guvernul nu poate garanta includerea contribuţiilor angajatorului în câştigul salarial brut decât în cazul salariului minim şi al salariilor din sectorul bugerat. Mai există şi posibilitatea ca angajatorul să menţină nivelul salariilor, dar să facă acest lucru posibil prin efectuarea unor disponibilizări. Ambele variante, bineînţeles, nu sunt agreate de salariaţi. ,,Pentru salariaţii din sectorul economic, alţii decât cei încadraţi la nivelul salariului minim, Guvernul se bazează în acest porces pe un singur mecanism – buna credinţă a angajatorilor sau altfel spus mila lui Dumnezeu”, se arată într-un comunicat al BNS. Un alt efect despre care vorbesc liderii sindicali este acela dispariţiei contribuţiilor pentru condiţiile de muncă deosebite sau speciale.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker