Sănătate

Sfaturi de la medicul nutriţionist pentru a evita problemele digestive de Paşti

Toată lumea ştie că mâncatul în exces şi neglijent de sărbători poate duce cel puţin la probleme digestive, dar sunt destul de mulţi care le ignoră pentru că şansele  ca să li se întâmple chiar lor sunt considerate nule. Medicii nutriţionişti avertizează însă că este bine să nu subestimăm niciodată tentaţia deliciilor culinare tra­diţionale ro­mâneşti ce nu lipsesc de pe masa de Paşti, deoarece dacă sunt consumate în cantităţi mai mult decât suficiente, problemele nu întârzie să apară indiferent de vârstă.

Din experienţa anilor precedenţi, medicul Ecaterina Zoican spune că după perioada postului, după săr­bătoarea Pascală, se prezintă la spital „pacienţi cu dereglări gastrointestinale. Cei care au probleme cu colecistul îşi dau peste cap echilibrul din cauza abuzului în alimentaţie şi pentru că nu îşi fac o ordine în a consuma alimentele. Dacă au fost foarte ordonaţi pe perioada postului şi s-au ferit de multe alimente, odată cu începerea perioadei Paştelui au uitat de toate regulile posibile şi mănâncă haotic, la orice oră. Ar scăpa de multe pro­ble­me dacă ar fi organizaţi şi în perioada zilelor Pascale, adică să-şi planifice din timp ce au de gând să mănânce pe perioada întregii zile, să nu mănânce din toate felurile de mâncare şi la prânz şi dimineaţa şi seara, ci să aleagă. Apar şi alimentele dulci, şi Pasca.  Ar trebui să-şi propună să le porţioneze. La prânz o parte şi seara o parte, să mănânce destul de puţin şi să adauge salate ca să diversifice alimentaţia”. De asemenea, recomandarea medicului nutriţionist este ca mesele să fie urmate de o ieşire în natură. „Să facă mişcare. Să nu stea toată ziua în casă. Să se plimbe, astfel ca sistemul digestive să lucreze în condiţii mai bune. Dacă vor respecta aceste reguli vor evita multe alte proble­me în zilele acestea”, mai spune medicul Ecaterina Zoican.

Diabeticii, o categorie „vulnerabilă” la tentaţiile mesei Pascale

O categorie aparte de pacienţi o constituie cei care au de ţinut un regim nu ca urmare a dietei de post, ci pentru că au fost diagnosticaţi cu diabet.

„Pacienţii cu diabet zaharat de tip I nu au voie să exagereze cu alimentele bogate în glucide, mai ales dacă încep să consume cantităţi foarte mari de carne pot avea probleme, de la indigestie până la cetoacidoză. La pacienţii cu diabet de tip II regimul este primul loc. Dacă vor şti să-şi gestioneze aceste alimente bogate în glucide vor evita multe alte pro­bleme. Unii decid să abandoneze tratamentul pe perioada zilelor de sărbătoare, ceea ce este o mare greşeală pentru că îşi agravează boala; alţii cred că dacă câteva zile vor mânca orice, nu se va întâmpla nimic, dar şi pe perioada Sărbătorilor Pascale trebuie să ţină regim ca să treacă cu bine această perioadă”, aten­ţionează me­dicul nutriţionist.

O altă problemă care dă bătăi de cap în perioada sărbătorilor este consumul exagerat de alcool. „În ge­ne­ral, alcoolul este limitat la pacienţii cu diabet. Se acceptă doar în cantitate destul de mică, de câteva ori pe an; în perioada sărbătorilor, poate un vin alb îndoit cu apă, dacă consumă un pahar nu ar fi atât de grav; însă să nu cădem în extrema cealaltă. Cei mai mulţi nu vin la Urgenţe de la un pahar  două îndoite cu apă în vin, ci din cauza exceselor alimentare şi de alcool”, mai spune medicul Ecaterina Zoican.

De Sărbători nu lipsesc nici cazurile foarte grave

Cei care nu pot evita prezentarea la spital de sărbători sunt pacienţii cu probleme de sănătate grave. Intoleranţa digestivă este o problemă medie, dar unii ajung la urgenţe cu pancreatite, iar pancreatita, spune medicul, este o boală foarte gravă din care se poate chiar şi muri. „Ajung la noi, de regulă, persoane care au în spate şi alte boli cronice. Organismul lor este şubrezit şi nu mai poate să compenseze aceste excese atât de bine cum este un organism tânăr, mai ales dacă au alte boli în spate: cardiovasculare, digestive, limfatice. În principal, sunt persoane un pic mai în vârstă, dar sunt şi persoane tinere. Dacă în ajun de Paşti sau de Paşti vin mai puţini,  aceştia sunt cazuri foarte grave. În ajun şi de Paşti ajung cazurile cele mai grave, care nu pot să mai rabde să stea acasă. Ceilalţi vin a doua, a treia zi de Paşti”, precizează medicul Ecaterina Zoican.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker