Sfârşitul lui 2017 a fost încununat de succese pentru actorul buzoian Radu Gabriel. Fostul membru al Grupului VOUA face deliciul telespectatorilor în reclama TV în care joacă rolul unui mecanic auto care nu este capabil să găsească motorul unui Volkswagen Beetle situat în partea din spate a maşinii. În plus, actorul a revenit, în urmă cu două săptămâni, pe scena Teatrului „G. Ciprian”, încântând publicul buzoian cu spectacolul „Comedii cu Gorobete”, scris şi regizat chiar de el.

Tot în luna decembrie, Radu Gabriel a revenit şi pe marile ecrane, într-un rol principal în cea mai recentă producţie românească, „Ghinionistul”, film la al cărui scenariu a contribuit şi buzoianul.

Comedia regizată de Iura Luncaşu a devenit, odată cu lansarea sa pe marile ecrane, filmul românesc cu cel mai bun debut cinematografic de anul trecut, din punctul de vedere al câştigurilor.  „Ghinionistul” a însumat venituri în valoare de 342.452 lei de vineri până luni, obţinând, astfel, locul 1 în clasamentul încasărilor la box office-ul autohton. Din distribuţia filmului mai fac parte Gheorghe Visu, Vlad Logigan, Dorian Popa, Diana Dumitrescu, Ruby, Augustin Viziru, Virgil Ianţu şi Codin Maticiuc.

 „<Ghinionistul>, o comedie pe care am scris-o acum câţiva ani”

 „<Ghinionistul> e o comedie pe care am scris-o acum câţiva ani cu Iura şi Salex. Ca să faci un film îţi trebuie un scenariu şi o finanţare. Noi n-am avut decât prima parte. Acesta a fost ghinionul <Ghinionistului>. Norocul lui a fost oraşul Reşita, unde s-a şi filmat. Fără oamenii de acolo, acest film n-ar fi existat. În rest, entuziasm, talent, prietenie, efort, peripeţii. şi Iura Luncaşu. Rolul meu e mic, dar o să râdeţi cu siguranţă. Chestia e că apar mai spre final, aşa ca trebuie să staţi să vedeţi tot filmul. Pentru că e o poveste simplă şi trăznită. Şi poate însemna o seară în care să vă amuzaţi foarte tare împreună cu prietenii ori familia. Pentru că asta face o comedie: aduce oamenii laolaltă”, spune Radu Gabriel.

Actorul Radu Gabriel îl joacă pe nea Petrică, angajat al spitalului din Anina. Prezenţa lui în filmul „Ghinionistul“ dezmorţeşte povestea, oferă publicului un personaj pitoresc, cu umor autentic şi replici pline de haz. Dinamizează acţiunea şi dă viaţă unui comic savuros. Radu Gabriel mai este, alături de Salex Iatma şi Iura Luncaşu, unul dintre cei trei scenarişti. „Gabi cunoaşte foarte bine zona Caragiale, să spun aşa, generic, şi este un ajutor fabulos, iar multe dintre situaţiile astea surprinzătoare din film sunt ale lui, e un om de bază“, a spus regizorul. Radu Gabriel a completat, referitor la scenariu, că toţi trei au încercat să găsească varianta cea mai bună.

Vorbind despre „Ghinionistul”, Radu Gabriel face referire la scena romantică dintre cele două personaje principale, Robert şi Sonia. „Un moment care mi-a plăcut tare mult şi la avanpremiera din Reşiţa este secvenţa dintre ei doi, de la cârciumă… sunt aşa frumoşi, senini… Cred că mai avem nevoie şi de lucruri senine (…) Asta e un film, cred, cu scene senine, cu oameni frumoşi, cu tineri haioşi“, a spus actorul buzoian.

Depanatorul  TV de la Buzău, ajuns prodecan la UNATC
Devenit celebru după rolurile din Grupul VOU~, serialele „Ai lu’Gorobete”, „Pariu cu via­ţa”, „Las Fierbinţi” sau filmul „California Dreamin”, Ra­du Gabriel, acum profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, are  o poveste impresionantă în ceea ce priveşte cariera de actor. A lucrat ani buni ca depanator TV la Buzău pentru că a picat examenul la Actorie.
„Înainte, în anii ‘70,  am reparat televizoare la un atelier la Gară timp de patru ani, apoi am fost instructor metodist, în anii ‘80, la Casa de Cultură a Tineretului. La 32 de ani am intrat la UNATC. Aveam doar colegi de 18 ani, iar eu eram măgarul între oi. Aşa probabil că s-au gândit să mă lase acum să lucrez în continuare cu studenţii”, a declarat Radu Gabriel.
Născut în Cartierul Mihai Viteazu, buzoianul s-a hotărât, în 1976, când a terminat Liceul „Hasdeu”, să-şi încerce norocul la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Dar n-a luat.   „Erau şase locuri. Îi ştiam pe toţi cei care au luat. ştiam toate promoţiile care ieşeau de la Institut, mă duceam să-i văd pe actori. Mai toţi colegii de la Hasdeu luaseră la facultate, numai eu m-am întors în Buzău cu capul plecat. Şi, colac peste pupăză, eşecul la facultate mă trimitea în armată. Am fentat-o doar puţin: dă­dusem admiterea vara. Şi toamna singurele locuri unde se mai dădeau examene erau şcolile postliceale”, a povestit buzoianul.
Şi aşa a devenit depanator de televizoare, după doi ani de postliceală. A fost repartizat în Buzău şi, după vreo trei luni de lucru, l-au luat în armată. Când s-a întors, şi-a reluat meseria. Primul contact serios cu teatrul s-a produs după anii petrecuţi printre televizoare. Se întâmpla la începutul anilor ’80, când s-au înfiinţat casele de cultură ale tineretului. Era locul unde Radu Gabriel a găsit aer bun de respirat în atmosfera toxică a comunismului. Erau vremuri în care Radu Gabriel ajunsese o vedetă a judeţului, prin piesele în care juca şi spectacolele la care participa. Avea o echipă de teatru la nivel de amatori. Făcea piese şi roluri în mod intuitiv, din talent. Atunci a ajuns şi pentru prima dată în Grupul VOUA.
Actriţa Dina Cocea simţea că Radu Gabriel poate mai mult, dramaturgul Valentin Silvestru îl tot bătea la cap să dea examenul. Aşa a şi făcut şi, după patru ani de depanat TV şi şapte ani de actorie la nivel de amatori, au urmat ani de şcoală adevărată. Radu Gabriel avea să ajungă chiar prodecan al UNATC, funcţie la care a renunţat pentru a juca rolul poliţistului Gică Popa în serialul de la Pro TV, „Pariu cu viaţa”.

 

DISTRIBUIȚI
loading...