Centrul Local de Combatere a Bolilor din cadrul Instituției Prefectului Județului Buzău va depune la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău o plângere penală privind comiterea de infracțiuni de răspândire a bolilor la animale, fals intelectual, uz de fals, evaziune fiscală și punere în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, ce vizează ai mulți comercianți neautorizați de porci din zona Vadu Pașii care s-ar face responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane. Anunțul a fost făcut vineri, în ședința CLCB de prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, iar documentele care însoțesc sesizarea ce va fi transmisă Parchetului au fost depuse de conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, fiind obținute în urma anchetei epidemiologice efectuate de specialiștii instituției. În urma verificărilor s-a stabilit că există persoane care comercializează porci vii și care, cu intenție, au achiziționat porci din zona Ulmu, județul Brăila, și i-au vândut și la Vadu Pașii. Acești comercianți fie că nu aveau documentele de proveniență, însă au recunoscut că au achiziționat porci din zona cu focare din județul Brăila,  deși era sub supraveghere și cu restricții de circulație, transport și comercializare. mai mult, samsarii de porci ar fi recunoscut că nu și-au făcut decontaminare la mijloacele de transport.

Din anchetele epidemiologice efectuate de DSVSA Buzău în cazul celor 6 focare de PPA confirmate până în prezent în comuna Vadu Pașii, reiese că în ultima parte a anului trecut, persoane domiciliate în această localitate ar fi efectuat transporturi de porci vii achiziționați din zona Ulmu, Brăila (unde există mai multe focare de pestă porcină africană) către alte localități din același județ și, posibil, în județul nostru.

În plus, pe lângă încălcarea restricțiilor impuse conform legii în zonele de protecție / supraveghere ale focarelor, aceste persoane nu ar fi efectuat nici decontaminarea corespunzătoare a mașinilor cu care au fost transportate suinele.

Ca urmare, sesizarea ce urmează a fi înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău cuprinde mai multe aspecte ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de răspândire a bolilor la animale, fals intelectual, uz de fals, evaziune fiscală și punere în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat„, precizează reprezentanții Prefecturii.

Amintim că săptămâna trecută, șeful Poliției județene, comisar-șef Laurențiu Pantazi, a declarat în ședința CLCB că în urma verificărilor efectuate la Vadu Pașii nu au rezultat aspecte de natură penală, nefiind identificate animale care să provină din zone cu focare de PPA din alte județe, deși conducerea DSVSA Buzău atrăsese atenția că boala ar fi fost răspândită de comercianți clandestini de porci, existând o legătură cu focarele din județele limitrofe.

 

DISTRIBUIȚI
loading...